Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα προχωρήσει σε μονομερή διαγραφή χρέους, αλλά σε επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης, δήλωσε ο βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργος Σταθάκης .
«Το έχουμε πει 100 φορές αυτό. Η δανειακή σύμβαση – διότι αυτό αφορά το χρέος – θα αποτελέσει αντικείμενο επαναδιαπραγμάτευσης με τους εταίρους, με προοπτική να γίνει βιώσιμο το χρέος. Αυτό είναι το νούμερο ένα σημείο», τόνισε χαρακτηριστικά.
Όπως είπε, μιλώντας στον Βήμα FM, οι ευρωπαίοι, υπό την πολιτική πραγματικότητα που θα διαμορφωθεί στην Ελλάδα με μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αναγκαστικά θα συζητήσουν για αλλαγές στη δανειακή σύμβαση.
«Έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα στην Ελλάδα με το Μνημόνιο, δεν είναι βιώσιμη η κατάσταση. Αυτό που ορίστηκε ως Μνημόνιο, έκλεισε τον κύκλο του με δραματικά αποτελέσματα. Η παρούσα κυβέρνηση έχει αποτύχει πλήρως. Εφάρμοσε το Μνημόνιο πιστά, αλλά απέτυχε πλήρως. Δεν μπορεί να διαπραγματευτεί πια η κυβέρνηση αυτή με τους εταίρους και την υποταγή της μνημονιακής της φιλοσοφίας. Αυτό είναι δουλειά που θα το κάνει μια ελληνική κυβέρνηση», είπε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος εκτίμησε πως η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία θα φέρει στη χώρα τη σταθεροποίηση.
«Η κυβέρνηση προφανώς κινείται εκτός τόπου και χρόνου, δηλαδή είναι μια βαθιά μνημονιακή κυβέρνηση, η οποία, όμως, είναι ανίκανη, αδύναμη και δεν έχει στρατηγική να συζητήσει τα πράγματα εντός της μνημονιακής πολιτικής που τόσο πιστά εφαρμόζει.
Ο ΣΥΡΙΖΑ τα λέει πάρα πολύ απλά. Ότι πρέπει να προηγηθεί η διαπραγμάτευση του χρέους, προκειμένου να γίνει βιώσιμο. Αυτό είναι το καλύτερο σήμα για τις αγορές. Δεύτερον, ότι εφόσον απέτυχε το Μνημόνιο, πρέπει να αλλάξουμε πολιτική.
Αυτό είναι το βασικό, επί της ουσίας, ως αλλαγή οικονομικής πολιτικής. Και τρίτη προϋπόθεση είναι πως αυτά τα δύο είναι λογικά και θεμιτά, αλλά δεν θα γίνει εάν δεν κάνουμε και σοβαρά βήματα στην Ευρώπη και να αντιμετωπίσουμε τα ευρωπαϊκά προβλήματα που έχουν ισχυρή διάσταση.
Το αν, για παράδειγμα, η προοπτική εκλογών και η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ είναι παράγων σταθεροποίησης της χώρας ή όχι, είναι ένα θέμα που η κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι παράγων αποσταθεροποίησης. Αλλά προσωπικά θεωρώ ότι είναι ένας πολύ μεγάλος παράγων σταθεροποίησης που θα δημιουργήσει όχι μόνο στην Ελλάδα πολύ καλύτερες προϋποθέσεις για τις αγορές», ανέφερε.