Σε δήλωσή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, επεσήμανε ότι η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και η μείωση του επιτοκίου, παρά το ότι αναμένονταν να είναι μεγαλύτερης διάρκειας και μεγαλύτερου εύρους αντιστοίχως, αποτελεί θετική εξέλιξη.
Αρνητική όμως εξέλιξη συνιστά η εξακολούθηση της απόρριψης έκδοσης του ευρωομολόγου.
Το μείζον όμως ζήτημα παραμένει στο περιεχόμενο του «Συμφώνου για το Ευρώ».
Η οικονομική διακυβέρνηση όπως προωθείται με τη συμπίεση των μισθών, με τη αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων και την απομείωση του κοινωνικού κράτους δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.
Απαιτείται το διάστημα μέχρι τις 25 Μαρτίου συντονισμένη προσπάθεια και αγώνας τόσο στο επίπεδο των κυβερνήσεων των κρατών -μελών όσο και στο επίπεδο της ευρωπαϊκής κοινωνίας ώστε το «Σύμφωνο για το ευρώ» να κινηθεί με κεντρικούς άξονες την ανάπτυξη και την απασχόληση, να προβλέπει πολιτικές που θα στηρίζουν τη φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών αλλαγών, τα ευρωομόλογα, την αποτελεσματική ρύθμιση των χρηματοπιστωτικών αγορών καθώς και ένα ευρύτερο ευρωπαϊκό σχέδιο για την απασχόληση των νέων.
Θέλουμε να σημειώσουμε ότι η Πρόταση για τη δημιουργία ενός Πανευρωπαϊκού Οργανισμού Διαχείρισης Χρέους ο οποίος θα αναλαμβάνει να εκδίδει κρατικά ομόλογα εκ μέρους των χωρών μελών της Ευρωζώνης, με την οποία προσήλθε στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζ.Κ. Τρισέ, αποτελεί μια γόνιμη ιδέα που βρίσκεται σε αντιστοίχηση με την πρόταση της Συνομοσπονδίας των Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, την οποία από την πρώτη στιγμή η ΔΗΜΑΡ έχει στηρίξει, που αφορά στην μεταφορά μέρους του εθνικού χρέους στην ΕΚΤ, που θα μπορούσε να είναι (40%-60%) του ΑΕΠ, για κοινή διαχείριση.