Μια ιδιαίτερα ευχάριστη και θετική ατμόσφαιρα απέναντι στην Ελλάδα, επικράτησε κατά τις διήμερες εργασίες της Άτυπης Συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ολοκληρώθηκε σήμερα το απόγευμα στη Βουδαπέστη, όπου τη χώρα μας εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δόλλης, στον οποίο οι ομόλογοί εξέφρασαν την ικανοποίηση και τις ευχαριστίες τους για την πρόσφατη επιτυχή αποστολή του στη Λιβύη με την απελευθέρωση των τριών Ολλανδών πεζοναυτών και τον επαναπατρισμό τους με άλλα δώδεκα άτομα Έλληνες και Λίβυους συγγενείς τους.
Όπως τόνισε ο Έλληνας υφυπουργός σε δηλώσεις του, στη Συνάντηση, της οποίας κυρίαρχο θέμα ήταν η κατάσταση στη Λιβύη και στη Βόρεια Αφρική, αντιμετώπισε ένα πολύ θετικό κλίμα, καθώς μόλις τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα η Ελλάδα είχε επιχειρήσει επιτυχώς και χωρίς προβλήματα να βοηθήσει και να επαναπατρίσει ανθρώπους από τη Λιβύη, σε αντίθεση με άλλες χώρες. Και αυτό, το πολύ θετικό κλίμα, εκφράστηκε στον πρωθυπουργό στις Βρυξέλλες, από τους ηγέτες των χωρών-μελών της ΕΕ.
Ο κ. Δόλλης επισήμανε πως «ο πρωθυπουργός, άνθρωπος με σεβαστό όνομα, μεγάλη πείρα και γνώσεις, θεωρείται από τα πλέον σοβαρά “χαρτιά” στην ΕΕ και σημαντικός “παίχτης” σε πολύ δύσκολο παιχνίδι», και όπως ο ίδιος σημείωσε χαρακτηριστικά, «τα αποτελέσματα των συνομιλιών του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες “μιλούν από μόνα τους”».
Ο υφυπουργός Εξωτερικών παρέπεμψε στις ιδιαίτερα θετικές αντιδράσεις που υπήρξαν στο γεγονός πως η Ελλάδα συνεργάστηκε επιτυχώς με την κινεζική πλευρά στην εκκένωση και στον επαναπατρισμό 13.000 Κινέζων πολιτών, στην για πολλές ημέρες προβολή της χώρας μας από τα κινεζικά Μέσα Ενημέρωσης και στην έκφραση ευχαριστιών, την ίδια αυτή στιγμή που η χώρα μας παλεύει να βγει από την κρίση.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως βασικό σημείο ήταν το ότι η απελευθέρωση των τριών Ολλανδών πεζοναυτών έδωσε διαφορετικό κλίμα σε ότι αφορά την Ελλάδα, και το ότι ο ίδιος έτυχε να ηγηθεί της αποστολής και να βρεθεί κατόπιν στη Συνάντηση στη Βουδαπέστη, κάτι που βοήθησε στην πολύ θετική ατμόσφαιρα.
Σημειώνεται πως κατά τη χθεσινή, πρώτη ημέρα της Άτυπης Συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών στη Βουδαπέστη, συζητήθηκαν οι αλλαγές που επέφερε η Συνθήκη της Λισαβόνας στις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ, καθώς και η διαδικασία συγκρότησης της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, ενώ στις σημερινές εργασίες με τη συμμετοχή υποψήφιων προς ένταξη χωρών, συζητήθηκε η κατάσταση στη νότια γειτονία της ΕΕ, ιδιαίτερα σε Τυνησία, Λιβύη και Αίγυπτο.