Τη στροφή της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη μονοσήματη έμφαση στη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων σε μία πιο συνολική θεώρηση, που λαμβάνει υπόψη την αύξηση της ζήτησης, τόνισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από τις Βρυξέλλες, αναφερόμενος στα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής.
Ο κ. Σαμαράς πρόσθεσε ότι είναι σαφές ότι τα ευρωπαϊκά δημοσιονομικά εργαλεία θα λαμβάνουν υπόψη τις ευρύτερες μακροοικονομικές προοπτικές. «Δεν θα λέμε μόνο μειώστε τα ελλείμματα, αλλά θα λένε σε κάποιες άλλες χώρες, όπως τη Γερμανία, «αυξήστε τη ζήτησή σας’» είπε ο πρωθυπουργός.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η ευρωπαϊκή ανάκαμψη απειλείται από διάφορα πολιτικά γεγονότα και εξωγενείς παράγοντες, όπως η κρίση στην Ουκρανία, οι σχέσεις με τη Ρωσία και ο Έμπολα.
Χαιρέτησε την πρωτοβουλία του Γιούνκερ, για πρόσθετη χρηματοδότηση 300 δισ. ευρώ για επενδύσεις την περίοδο 2015-2017.
Αναφερόμενος στο Κυπριακό και τις πρόσφατες τουρκικές προκλήσεις, ο κ. Σαμαράς είπε ότι μετέφερε στους εταίρους τις τις κοινές θέσεις Αθήνας-Λευκωσίας για τις προκλήσεις και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα όσα αναφέρονται στο κείμενο συμπερασμάτων της ΕΕ.
«Η ΕΕ καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ. Κάθε υποψήφια χώρα που θέλει να μπει στην ΕΕ είναι υποχρεωμένη να αναγνωρίσει πλήρως όλα τα κράτη-μέλη. Και η απόφαση αυτή είναι σημαντική, ιδίως αυτή τη στιγμή, ενώ δυναμώνει τη στρατηγική Ελλάδας και Κύπρου» τόνισε.
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε αυτό που είχε πει κατά την προσέλευσή του στη Σύνοδο Κορυφής, την Παρασκευή, ότι το σημαντικό για την Ελλάδα είναι η επιστροφή στην κανονικότητα.
«Η επιστροφή στην κανονικότητα έχει αρχίσει» σημείωσε χαρακτηριστικά, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει.
«Συζητήσεις γίνονται συνεχώς και δεν πρέπει αυτό να εκπλήσσει κανέναν. Συναντήθηκα και με τον Ντράγκι και με τον πρόεδρο της Γαλλίας και άλλων χωρών. Δεν αποτελεί είδηση. «Είναι λάθος οι επαφές μου να αποτελούν αφετηρία για εξαγωγή συμπερασμάτων» υπογράμμισε.
Παράλληλα περιέγραψε το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται η ελληνική πλευρά και τι ακριβώς σημαίνει σύνεση, λέγοντας ότι η Ευρώπη δεν έχει ακόμα μπει σε τροχιά ανάπτυξης, ενώ «αναπτυξιακή δυσανεξία» υπάρχει και σε άλλα σημεία του πλανήτη, όπως στη Βραζιλία και την Κίνα.
«Άρα, επιβάλλεται μεγαλύτερη προσοχή. Η χώρα μας χρειάζεται μια αίσθηση ασφάλειας ιδίως στα πρώτα της βήματα. Όλα αυτά είναι ένα πλαίσιο συζήτησης. Ακόμα δεν έχει υπάρξει κατάληξη της διαπραγμάτευσης» τόνισε.
Σε ερώτηση για το τι περιμένει από το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα και για το κατά πόσο θα έπρεπε ο ΣΥΡΙΖΑ να δεσμευθεί σε αυτό το νέο πλαίσιο, ο κ. Σαμαράς είπε ότι «δεν είναι ο χρόνος και ο χώρος να κάνω αναφορές τι θέλει το άλλο κόμμα. Μπορώ να πω αυτό που λέει ο μέσος πολίτης:
» Όσο πιο ενωμένοι είμαστε για να βγούμε από το τούνελ, τώρα που οι αριθμοί έχουν επαληθεύσει τις προβλέψεις μας, τόσο καλύτερα. Θεωρώ ότι είναι σημαντικό και θα ήταν πιο ασφαλές για την Ελλάδα αν υπήρχε μια συναίνεση, έστω και ελάχιστη».
Ξεκαθάρισε πάντως, ότι άσχετα από το τι θα πράξει η Αντιπολίτευση, «εμείς θα το κάνουμε για να βγάλουμε τη χώρα από το τούνελ. Καλώ τους πάντες σε αυτή τη διαδικασία συναίνεσης. Αλλά όπως λέει και ο λαός μας, όπως στρώσεις θα κοιμηθείς».
Τέλος, σε ερώτηση για την πορεία της αξιολόγησης, ο κ. Σαμαράς ξεκαθάρισε ότι δεν επιθυμεί να γίνει αυτό που γινόταν στο παρελθόν, όταν η όλη διαδικασία κρατούσε μήνες.
«Πρέπει να γίνει μέχρι τον Δεκέμβριο και θα τελειώσει τον Δεκέμβριο» κατέληξε.