Την αποκατάσταση των περίπου 15.000 Ελλήνων μικροομολογιούχων που επλήγησαν από το κούρεμα των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου ζητά με νέα παρέμβασή της η Ντόρα Μπακογιάννη και καταθέτει σχετική ερώτηση στον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη.
«Είναι δεδομένο, ότι η πολιτεία οφείλει να βρει τρόπο να αποκαταστήσει τις αδικίες που υπέστη αυτή η κατηγορία συμπολιτών μας», τονίζει και ρωτά ποιο είναι σχέδιο της κυβέρνησης.
Το κείμενο της ερώτησης
Με τίτλο ««Εξελίξεις στο θέμα των κάτοχων ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου» η Ντόρα Μπακογιάννη αναφέρει στο κείμενο της ερώτησής της προς τον υπουργό Οικονομικών:
«Με την απόφαση για το PSI, το 2012, και την υποχρεωτική εφαρμογή του επετεύχθη ένα πολύ μεγάλο ποσοστό συμμετοχής που έφθασε και ξεπέρασε το 90%, συμβάλλοντας αποφασιστικά, εκείνη την περίοδο, στην εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και στην αποφυγή της άτακτης χρεοκοπίας της χώρας.
» Ωστόσο, η υποχρεωτική συμμετοχή είχε ως αποτέλεσμα να «κουρευτούν» και οι ομολογιακοί τίτλοι, φυσικών προσώπων – ιδιωτών. Έτσι λοιπόν, περίπου 15.000 Έλληνες μικροομολογιούχοι, οι οποίοι εμπιστεύθηκαν τους κόπους μιας ζωής σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου βρέθηκαν ζημιωμένοι, χάνοντας ένα σημαντικό μέρος του αρχικού επενδυμένου τους κεφαλαίου.
» Από τότε πέρασαν σχεδόν 2 χρόνια και κατά καιρούς οι ζημιωθέντες ομολογιούχοι, έγιναν δέκτες διάφορων προτάσεων, υποσχέσεων και λύσεων για την αποκατάσταση της ζημιάς τους, όλες όμως οι προτάσεις παρέμειναν στο πλαίσιο της ανταλλαγής απόψεων με τους εκπροσώπους τους χωρίς να προκριθεί κάποια.
» Το θέμα αποκτά και άλλες διαστάσεις δεδομένου ότι πρόσφατα δικαστήρια άλλων Ευρωπαϊκών χωρών, δικαιώνουν Ευρωπαίους πολίτες που είχαν αγοράσει ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και λόγω του PSI, υπέστησαν ανάλογες απώλειες.
» Είναι δεδομένο, ότι η πολιτεία οφείλει να βρει τρόπο να αποκαταστήσει τις αδικίες που υπέστη αυτή η κατηγορία συμπολιτών μας, καθώς έτσι θα κάνει βήματα ανάκτησης της σχέσης εμπιστοσύνης με την κοινωνία, η οποία διερράγη και με αυτήν την διαδικασία, αλλά και να αποκαταστήσει αδικίες που έχουν γίνει εις βάρος συμπολιτών μας που είδαν μέσα σε μια νύχτα τις αποταμιεύσεις μιας ζωής να χάνονται.
Κατόπιν των παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1)Υπάρχει σχέδιο και αν ναι ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την αποκατάσταση των ζημιωθέντων ομολογιούχων ιδιωτών του ελληνικού δημοσίου που επλήγησαν από την υποχρεωτική τους ένταξη στο «κούρεμα»;
2)Ποιες είναι οι λύσεις που προτείνει η κυβέρνηση ώστε να αποκατασταθεί αυτή η αδικία;»