Η απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης ήταν ένας σημαντικός σταθμός, τόνισε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου ενημερώνοντας σχετικά το υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε σήμερα. Ωστόσο, όπως τόνισε, τίποτα δεν τελείωσε, υπογραμμίζοντας ότι «κερδίσαμε μια μάχη, αλλά ο πόλεμος δεν τελείωσε».
Η μάχη, όπως ανέφερε, ήταν δύσκολη και κερδήθηκε χρησιμοποιώντας το όπλο της ειλικρινούς προσπάθειας της χώρας και των επώδυνων, πολλές φορές, αποφάσεων για τους Έλληνες πολίτες, στοιχεία που επανέφεραν τη χαμένη αξιοπιστία της χώρας.
Ο κ. Παπανδρέου, επισημαίνοντας πόσο δύσκολη είναι η μάχη, τόνισε ότι αναμένεται και η επικύρωση των αποφάσεων στις 25 Μαρτίου, αλλά έθεσε και ένα δίλλημα: ή συνεχίζουμε σταθερά και πάμε μπροστά, ή αγνοούμε αυτές τις αποφάσεις και γυρίζουμε στο παρελθόν. Το δίλλημα αυτό, όπως είπε, το έθεσε απευθυνόμενος στη συλλογική συνείδηση της χώρας.
Ο Πρωθυπουργός απέφυγε την θριαμβολογία και την κριτική στη στάση της αντιπολίτευσης, για την οποία είπε ότι συνέβαλε στην προσπάθεια της χώρας να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις. Ωστόσο ο πρωθυπουργός επιφύλασσε ιδιαίτερη αναφορά και ευχαριστίες στους Έλληνες πολίτες. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, η κυβέρνηση κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια αλλά δεν θα τα κατάφερνε αν οι πολίτες δεν έβαζαν καθημερινά πλάτη. Η επιτυχία είναι δική τους, είπε, και σημείωσε ότι οι θυσίες πιάνουν τόπο.
Τίποτα δεν ήταν αυτονόητο είπε ο κ. Παπανδρέου, ούτε πριν από ένα χρόνο, ούτε λίγες μέρες πριν γιατί ήταν πολλές οι ενστάσεις από ορισμένες πλευρές. Παλεύουμε καθημερινά, τόνισε, και αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια. Οι αποφάσεις, ανέφερε επίσης, είναι σημαντικές αλλά η πορεία μας πλέον θα εξαρτάται από τη δική μας βούληση και προσπάθεια, ενώ υπογράμμισε ότι όταν υπάρχουν αυτά, η διεθνής κοινότητα τα επιβραβεύει.
Πάντως ο πρωθυπουργός τόνισε ότι βρισκόμαστε στο μέσον της φουρτούνας, οι σειρήνες είναι πολλές, αλλά πρέπει να συνεχίσουμε αταλάντευτοι την πορεία για να σώσουμε τη χώρα και να πάμε μπροστά.
Ζήτησε μεγαλύτερη αφοσίωση στο έργο που ανέλαβε η κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι αναμένονται αντιδράσεις από ορισμένα κατεστημένα συμφέροντα, τα οποία δεν σέβονται την προσπάθεια του ελληνικού λαού.
Εμείς, υπενθύμισε, είμαστε αντιεξουσιαστές στην εξουσία και όχι υπερασπιστές των κατεστημένων συμφερόντων στα υπουργεία και στη δημόσια διοίκηση. Και ζήτησε από τους υπουργούς κάθε μέρα να είναι και πιο αποφασιστικοί απέναντι στα κατεστημένα που ξεβολεύονται. Χρέος μας, είπε, είναι να παλέψουμε μέχρι το τέλος. Στην πορεία, πρόσθεσε, θα θιγούν πολλά προνόμια που μέχρι τώρα κάποιοι θεωρούσαν ότι ήταν δικαιώματά τους. Δεν θα κάνουμε πίσω διότι, όπως τόνισε, προέχει το συμφέρον της χώρας και των πολιτών.
Αναφέρθηκε επίσης στην στάση που τηρούν κάποιες πλευρές, οι οποίες στηρίζουν με ύπουλο τρόπο τα κατεστημένα, λέγοντας ότι τίποτα δεν πρόκειται να γίνει και γι αυτό δεν χρειάζεται να προσπαθεί κανένας.
Στους ίδιους ο πρωθυπουργός απέδωσε μεμψιμοιρία και γκρίνια και τους καταλόγισε ότι δεν θέλουν τις αλλαγές και δεν λένε ούτε μια καλή κουβέντα στους Έλληνες πολίτες. Επιτέλους, είπε, ας αναγνωρίσουν τουλάχιστον τις θυσίες του λαού.
Ο κ. Παπανδρέου διέψευσε για μία ακόμη φορά το ενδεχόμενο προσφυγής σε πρόωρες εκλογές ενώ αυτή τη φορά διέψευσε και τα σενάρια περί ανασχηματισμού. Επιτέλους, τόνισε, αυτά τα σενάρια πρέπει να τελειώνουν και υπενθύμισε ότι «έχουμε πολύ δουλειά». Ζήτησε από τα μέλη της κυβέρνησης και άλλη δουλειά, σύνεση και υπομονή, ενώ από την αντιπολίτευση ζήτησε να είναι δημιουργική και απευθυνόμενος, εντός και εκτός της κυβέρνησης, είπε ότι η χώρα χρειάζεται ενότητα και με αυτή μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα.
Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε τα συλλυπητήρια του αλλά και της κυβέρνησης στον Ιαπωνικό λαό και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να αποστείλει βοήθεια και ειδικά τις ειδικές μονάδες διάσωσης, ενώ είναι σε διαρκή επαφή με την Ιαπωνική κυβέρνηση προκειμένου να συνδράμει τις όποιες προσπάθειες γίνονται εκεί.
Αναφέρθηκε επίσης στην απόφαση της Συνόδου Κορυφής για την βόρεια Αφρική και στην ετοιμότητα όλων των χωρών για να συνδράμουν στη δημοκρατική μετάβαση των χωρών της Βόρειας Αφρικής. Μίλησε για επανάσταση των πολιτών στις χώρες της βόρειας Αφρικής τις οποίες δεν τις επέβαλε κανένας αλλά και για υποχρέωση των άλλων χωρών να ανταποκριθούν στην ανάγκη για βοήθεια.
Όπως είπε, οι πολίτες αυτών των χωρών ασφυκτιούσαν κάτω από καθεστώτα αυταρχικά, πελατειακά και αδιαφανή. Επίσης καταδίκασε τη βία από το καθεστώς της Λιβύης και αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο δημιουργίας μεταναστευτικών ρευμάτων προς την Ευρώπη από τις χώρες της βόρειας Αφρικής. Ο ρόλος της Ελλάδας σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα είναι σημαντικός και θα αξιοποιηθεί η σχετική εμπειρία της, ενώ να ενδυναμωθεί και η FRONTEX.
Διαβάστε επίσης: Έκτακτο υπουργικό μετά τα νέα οικονομικά δεδομένα