Αναταράξεις προκαλεί η απόφαση του Φώτη Κουβέλη να διακόψει κάθε διάλογο με το ΠΑΣΟΚ, λίγους μόλις μήνες μετά την δική του πρωτοβουλία να αποστείλει επιστολή πρόσκλησης σε διάλογο.
Η απόφαση συναντά ήδη τις πρώτες αντιδράσεις εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΜΑΡ, καθώς δεν είναι λίγοι οι βουλευτές που διατηρούν επιφυλάξεις, με την κίνηση της Αγίου Κωνσταντίνου να τους αιφνιδιάζει, αλλά και να διευκολύνει πιθανώς τις αποφάσεις τους για το τι θα πράξουν στην προεδρική εκλογή.
Η απόφαση να μπει τέλος στον διάλογο με το ΠΑΣΟΚ ελήφθη στην συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ την Πέμπτη, απουσία των βουλευτών, σε μία κίνηση που ερμηνεύεται από πολλούς ως πιστοποίηση προσκόλλησης του κόμματος στον ΣΥΡΙΖΑ, με τον οποίο ο διάλογος συνεχίζεται. Αίσθηση προκάλεσε, δε, η διαφοροποίηση έξι μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής (Δ.Χατζησωκράτης, Θ.Μαργαρίτης, Ευγενία Μπουρνόβα, Γ.Σιακαντάρης, Γ.Μπουλμπασάκος και Μ.Καρακικές), πολλοί εκ των οποίων θεωρούνται «προεδρικοί». Εκ της Αγ.Κωνσταντίνου, πάντως, τονιζόταν η σύμπλευση του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ και η επιλογή του να συνεχίζει να συνυπηρετεί τις ασκούμενες πολιτικές, οπότε δεν είχε νόημα ο διάλογος για τη ριζοσπαστική διακυβέρνηση της χώρας μαζί του.
Την αντίδρασή του δήλωσε δημοσίως αμέσως μετά, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Ν.Τσούκαλης, σημειώνοντας ότι η ΔΗΜΑΡ θα πρέπει να επιμείνει και μάλιστα να αναβαθμίσει τον διάλογο που ξεκίνησε τον περασμένο Ιούλιο, με τις δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας και του δημοκρατικού κέντρου -άρα και του ΠΑΣΟΚ- σε μία προσπάθεια μετατόπισης του πολιτικού σκηνικού προς την προοδευτική κατεύθυνση. Ο ίδιος φέρεται να πιστεύει ότι με τις διεργασίες στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ σήμερα, τίποτα δεν θα πρέπει να αποκλείεται. Τάσσεται υπέρ του διαλόγου με όλους, διασαφηνίζοντας όμως πως η διαφοροποίησή του αυτή, δεν σηματοδοτεί αλλαγή στην κομματική του συμπεριφορά.
Όσο για τους υπόλοιπους βουλευτές, εμφανίζονται μοιρασμένοι. Χωρίς να τοποθετηθούν δημόσια, δεν έκρυβαν τον αιφνιδιασμό τους, με κάποιους να εκφράζουν και ανησυχία για τυχόν «παρενέργειες» στην συνοχή της ΚΟ. Είναι άλλωστε σαφές, πως στην πορεία προς την εκλογή ΠτΔ θα κληθούν να διαλέξουν «στρατόπεδο».
Σύμφωνοι με την απόφαση της ΕΕ εμφανίζονται ο Γ.Πανούσης, η Ασημίνα Ξηροτύρη και η Μαρία Γιαννακάκη. Ο πρώτος διαφωνεί με τη λογική «χωνευτηρίου» που εκτιμά ότι έχει ο Ευ.Βενιζέλος, αλλά από την άλλη ζητά και ξεκάθαρο σχέδιο από το κόμμα του. Ασημίνα Ξηροτύρη και Μαρία Γιαννακάκη, ερμηνεύουν την απόφαση ως υλοποίηση των αποφάσεων του συνεδρίου της ΔΗΜΑΡ.
Χαμηλούς τόνους κρατά ο Δ.Αναγνωστάκης, μη σχολιάζοντας την απόφαση, ως οφείλει ωστόσο ως ένας εκ των τριών μελών της Επιτροπής Διαλόγου (σ.σ. μαζί με τους Θ.Θεοχαρόπουλο και Στ.Μανίκα) που θα συνεχίσουν τις συζητήσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ και τους Οικολόγους.
Κανένα σχόλιο δεν έκανε η Μαρία Ρεπούση, που αν και έχει σαφή θέση στο θέμα του ΠτΔ, δεν δίστασε να δώσει το «παρών» στην ιδρυτική εκδήλωση των Μεταρρυθμιστών του Σπ.Λυκούδη.
Αιφνιδιασμένος από την απόφαση -για την οποία δεν ενημερώθηκε- δήλωνε ο Γ.Κυρίτσης που παρότι διαφωνούσε εξ αρχής με τις επιστολές, αλλά και με όποια τυχόν συμφωνία με το ΠΑΣΟΚ, θεωρεί «τσαλαβούτημα» την συγκεκριμένη κίνηση, ελλείψει στρατηγικής και ενώ το κόμμα είναι δημοσκοπικά εξαφανισμένο. Χωρίς να έχει ενημέρωση και ο Θ.Ψύρρας ερμηνεύει την κίνηση ως παράδοξη αν όχι …παρανοϊκή, αφού προέκυψε ξαφνικά και χωρίς καμία αφορμή, μη αποκλείοντας και εκείνος …παρενέργειες στο εξής. Ο ίδιος θα έβρισκε ίσως διέξοδο στην δημιουργία ενός άλλου χώρου, αφού «παλιό» ΠΑΣΟΚ και «παλιά» ΔΗΜΑΡ έκαναν στην άκρη, ενώ στην προεδρική εκλογή, βάζει συγκεκριμένα κριτήρια, όπως και η Νίκη Φούντα. Η τελευταία πάντως, εκτιμά ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για ανακοινώσεις σαν αυτή της ΕΕ, αφού στην πραγματικότητα «διάλογος δεν υπάρχει προς οποιαδήποτε κατεύθυνση».
Στο μεταξύ, οι διεργασίες εντείνονται στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς. Ο Ευ.Βενιζέλος προχωρά στην ίδρυση της Δημοκρατικής Παράταξης και οι πληροφορίες που θέλουν τον Σπύρο Λυκούδη να «φλερτάρει» περισσότερο με αυτήν πια, εντείνονται. Παράλληλα, επιχειρεί κοινοβουλευτική συνεργασία μεταξύ συγκεκριμένων ανεξάρτητων βουλευτών, ενώ έχει δηλώσει ότι θα ψηφίσει για ΠτΔ, όπως εκτιμάται ότι θα πράξουν Γρ.Ψαριανός και Κατερίνα Μάρκου.