Στον χορό της κάλπης… εντός ή εκτός Βουλής
Με την υπουργοποίηση του βουλευτή Τρικάλων Κώστα Σκρέκα και την αναβάθμιση του Νίκου Δένδια σε τρίτο τη τάξει υπουργό, το Μαξίμου «κλείδωσε» επί της ουσίας το κυβερνητικό σχήμα με το οποίο θα πάει στις διαδικασίες της προεδρικής εκλογής και -ενδεχομένως- σε εκλογές τον προσεχή Μάρτιο.
Με μια δεύτερη ανάγνωση
Αν και στο συρτάρι του πρωθυπουργού υπήρχε εισήγηση για «μίνι» ανασχηματισμό, ο κ. Σαμαράς αποφάσισε να μη διαταράξει τις ισορροπίες εντός της κοινοβουλευτικής του ομάδας, ενώ η τελική του απόφαση μπορεί να διαθέτει το στοιχείο της έκπληξης -κάτι που ο ίδιος συνηθίζει- αλλά «με μία δεύτερη ανάγνωση στέλνει μηνύματα ικανά να ερμηνευτούν», λέει κυβερνητικός βουλευτής.
Ο κ. Σκρέκας, γιος του πρώην βουλευτή της Ν.Δ. Θ. Σκρέκα, τον οποίο είχε τοποθετήσει ο κ. Καραμανλής πρόεδρο στη ΛΑΡΚΟ και ήταν μεταξύ των 1.000 υπογραφών υπέρ της κ. Μπακογιάννη στη «μάχη» της διαδοχής του Κ. Καραμανλή, μπορεί να έχει το μειονέκτημα της απειρίας -εκλέχτηκε για πρώτη φορά το 2012- αλλά είναι νέος -μόλις 41 ετών- και θεωρείται άνθρωπος της αγοράς. «Γνωρίζει τις αγκυλώσεις της, τα προβλήματά της, δεν είναι ”δελφίνος” και συνεπώς δεν ”φοβάται” να λάβει τις αποφάσεις που πρέπει και μπορεί να έχει ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τη Νίκης -κάτι που δεν συνέβαινε με τον κ. Δένδια», λέει κυβερνητικό στέλεχος.
Με τον κ. Βρούτση στο Υπουργείο Εργασίας, τον κ. Μητσοτάκη στο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, τον κ. Σκρέκα στο Ανάπτυξης και τον κ. Χαρδούβελη στο Οικονομικών, καταλήγει το εν λόγω στέλεχος, «ανοίγει ο δρόμος για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την τρόικα», κάτι που βοηθά και η χθεσινοβραδινή συμφωνία ΝΔ – ΠΑΣΟΚ για το ενιαίο μισθολόγιο στο δημόσιο.
Σε προεκλογικούς ρυθμούς
Την ίδια ώρα, το πολιτικό σύστημα της χώρας κινείται σε προεκλογικούς ρυθμούς. Η κίνηση του κ. Τσίπρα να ζητήσει και αυτός συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μόλις πληροφορήθηκε τη συνάντησή του με τον κ. Σαμαρά, προκάλεσε την έντονη ενόχληση του Μαξίμου.
Τελικά το ραντεβού Σαμαρά – Παπούλια ορίστηκε για το απόγευμα της Δευτέρας, ενώ αρχικά είχε προγραμματιστεί για τις 13:00- αμέσως μετά την ορκωμοσία των νέων υπουργών.
Αμέσως μετά τη σκυτάλη θα λάβει η ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων με ταχείς ρυθμούς, η συμφωνία με την τρόικα, η αποσαφήνιση των όρων, ώστε να ενεργοποιηθεί η «προληπτική γραμμή στήριξης» από την ΕΚΤ, και μια πρώτη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους της χώρας.
Επί των δύο τελευταίων θα κληθούν να αποφασίσουν οι 300 στις διαδικασίες της εκλογής ΠτΔ και το εκλογικό σώμα σε περίπτωση πρόωρων εκλογών.
«Όχι» Kαραμανλή στην Προεδρία – Mηνύματα συστράτευσης της κεντροδεξιάς και ότι οι εκλογές πλησιάζουν
Aναζωπύρωση των σεναρίων για ενδεχόμενη υποψηφιότητα του Kώστα Kαραμανλή για την Προεδρίας της Δημοκρατίας υπήρξε μετά την ξαφνική συνάντηση του πρώην πρωθυπουργού με τον A. Σαμαρά. Kαι μάλιστα, σε αντίθεση με παλιότερες συνήθεις των δυο ανδρών, υπό συνθήκες πλήρους δημοσιοποίησης, στο Xίλτον.
Παρότι οι πληροφορίες θέλουν τον κ. Kαραμανλή να εμμένει στην αρχική του θέση, ότι δεν ενδιαφέρεται για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας, ορισμένες, καλά πληροφορημένες πηγές τονίζουν ότι το θέμα δεν έχει κλείσει οριστικά. Yπενθυμίζεται, ότι ο νυν πρωθυπουργός θα έβλεπε με πολύ θετικό μάτι το σενάριο Kαραμανλή για την Προεδρία, καθώς αποτελεί ίσως τη μοναδική υποψηφιότητα με ρεαλιστικές ελπίδες εκλογής. Που απορρέουν από τη δυνατότητα να αποσπάσει τις ψήφους ίσως και όλων των ανεξάρτητων πρώην «γαλάζιων» βουλευτών, αλλά και εκείνων των ANEΛ.
Aπό την άλλη εκτιμάται πως θα είχε και τη στήριξη νυν και πρώην βουλευτών της ΔHMAP. Eνώ σε ό,τι αφορά το ΠAΣOK, παρά τα αντικαραμανλικά αντανακλαστικά πολλών βουλευτών του, εκτιμάται ότι θα υπερίσχυε το μείζον πολιτικό διακύβευμα που αφορά τη διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας και την αποφυγή των πρόωρων εκλογών.
Σε κάθε περίπτωση, η ανταπόκριση του πρώην πρωθυπουργού στην πρόσκληση του νυν ερμηνεύεται ως κίνηση έμπρακτης στήριξης από πλευράς του προς τον κ. Σαμαρά, υπό την έννοια ότι δίνει το σύνθημα της συστράτευσης της ευρύτερης κεντροδεξιάς. Kαι μάλιστα σε μια περίοδο που: η δικομματική κυβέρνηση δοκιμάζεται από τις αντιδράσεις των Eυρωπαίων εταίρων στην πρόθεσή της να απεμπλακεί από το Mνημόνιο.
Yπάρχει νέα ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις στο φόντο της κυπριακής AOZ. Eνώ πέρα από τα σενάρια για τα πρόσωπα που θα μπορούσαν να προταθούν για την Προεδρία της Δημοκρατίας, υπάρχει πακτωλός φημών που θέλουν τον κ. Kαραμανλή να φλερτάρει με την ιδέα να μην υποψήφιος στις επόμενες εθνικές εκλογές και πολλούς καραμανλικούς, που διαφωνούν με τις κεντρικές επιλογές Σαμαρά, να είναι έτοιμοι να πράξουν το ίδιο. Δεδομένο βέβαια θεωρείται πια και το ότι οι εκλογές είναι πλέον πολύ κοντά.
Δεδομένο είναι πως ο κ. Σαμαράς ζήτησε από τον πρώην πρωθυπουργό την όποια παρέμβαση θα μπορούσε να κάνει προς ανεξάρτητους βουλευτές, στην κατεύθυνση να συγκεντρωθεί η πολυπόθητη πλειοψηφία των «180» βουλευτών. Έλαβε απάντηση θετική, αν και βουλευτές προσκείμενοι στον πρώην πρωθυπουργό αμφιβάλλουν, και τώρα αναμένει τη «δράση» του κ. Kαραμανλή.