Ικανοποίηση και θαυμασμό για το επιτελούμενο έργο στην Ελληνική Εθνική Σχολή Βιέννης- το αρχαιότερο εν ενεργεία ελληνικό σχολείο στο εξωτερικό- και στην Ιερά Μητρόπολη Αυστρίας, εξέφρασε ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών, Κυριάκος Γεροντόπουλος κατά την επίσκεψή του στους δύο αυτούς θεσμούς του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας, με ιστορία αιώνων, στη Συνοικία των Ελλήνων στο κέντρο της αυστριακής πρωτεύουσας.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών εκπροσωπεί την Ελλάδα στις τριήμερες εργασίες της Δεύτερης Παγκόσμιας Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για τις Περίκλειστες Αναπτυσσόμενες Χώρες, η οποία πραγματοποιείται στην αυστριακή πρωτεύουσα με τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν και περισσότερων από 1.000 εκπροσώπων από 90 χώρες. Συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη Αυστρίας- Έξαρχο Ουγγαρίας και Μεσευρώπης, Αρσένιο και την πρεσβευτή της Ελλάδας στην Αυστρία, Χρυσούλα Αλειφέρη, ο υφυπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε τους χώρους και τις αίθουσες της Σχολής- η οποία στεγάζεται στο κτίριο της Μητρόπολης και ανακαινίσθηκε πρόσφατα- όπου είχε την ευκαιρία να συζητήσει με μαθητές όλων των ηλικιών από εκείνους του νηπιαγωγείου μέχρι της τελευταίας τάξης του Λυκείου, όπως επίσης με τους δασκάλους και καθηγητές τους.
Ο κ. Γεροντόπουλος χαιρέτισε το γεγονός πως ο χώρος αυτός που δημιουργήθηκε εδώ και αιώνες παραμένει ελκυστικός για τους νέους ανθρώπους που προσέρχονται και μαθαίνουν γράμματα, την ελληνική γλώσσα και συγχρόνως τα θρησκευτικά, ενώ, όπως είπε, «με το έργο το οποίο επιτελείται, η Εκκλησία παίζει πραγματικά τον πνευματικό και εθνικό της ρόλο».
Προσθέτοντας ότι η Ελλάδα, το υπουργείο Εξωτερικών, την εποχή της κρίσης στηρίζει αυτές τις προσπάθειες με κάθε τρόπο, ηθικά και υλικά όταν χρειάζεται, εξέφρασε ευχαριστίες για τη στήριξη των συσσιτίων και άλλων φιλανθρωπικών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα από την πλευρά της Ιεράς Μητρόπολης Αυστρίας. Ο υφυπουργός Εξωτερικών τόνισε πως αυτή η συνεργασία όχι απλώς θα συνεχιστεί αλλά θα διευρυνθεί για να γίνει ακόμη πιο δημιουργική για τον Ελληνισμό της Αυστρίας, τον οποίο, ο ίδιος θα έχει την ευκαιρία να συναντήσει στην αποψινή μεγάλη συγκέντρωση στο ιστορικό κτίριο της ελληνικής πρεσβείας στη Βιέννη.
Ο κ. Γεροντόπουλος αναφέρθηκε στην πρώτη συνάντησή του με τον Μητροπολίτη Αρσένιο στη Βουδαπέστη τον Σεπτέμβριο του 2013 και στην ανάληψη, όπως είπε, από τότε, ενός κοινού αγώνα για την επιστροφή του εκεί ελληνικού Ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στους νόμιμους κτήτορές του, τον Ελληνισμό της Ουγγαρίας, από τους οποίους είχε αφαιρεθεί μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Από την πλευρά του, ο Μητροπολίτης Αρσένιος, ο οποίος ξενάγησε κατόπιν τον υφυπουργό Εξωτερικών στις ιστορικές αίθουσες της Μητρόπολης αλλά και στον καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας, επισήμανε πως η Ελληνική Εθνική Σχολή Βιέννης γνωρίζει άνθηση, φιλοξενώντας στη φετινή σχολική χρονιά περίπου 340 μαθητές και μαθήτριες όλων των ηλικιών.
Ο ίδιος χαιρέτισε ιδιαίτερα την επίσκεψη του αρμόδιου για τα θέματα του αποδήμου Ελληνισμού υφυπουργού, εκφράζοντας τις ευχαριστίες προς την ελληνική πολιτεία για τη στήριξή της με τους αποσπασμένους εκπαιδευτικούς για να μπορούν, όπως είπε, τα παιδιά και οι νέοι στη Βιέννη να μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα και να συνεχίζουν την παράδοση των προγόνων τους.
Η Ελληνική Εθνική Σχολή Βιέννης είναι το αρχαιότερο εν ενεργεία ελληνικό σχολείο της Ελληνικής Διασποράς το οποίο λειτουργεί αδιάλειπτα εδώ και 210 χρόνια μέχρι σήμερα- μετά την επίσημη αναγνώρισή της από τον Αυτοκράτορα Φραγκίσκο τον Α΄, στις 6 Μαΐου του 1804- και στο οποίο διδάσκονται τα μαθήματα, ελληνική γλώσσα, ιστορία, γεωγραφία και θρησκευτικά. Με την ανακαίνιση του κτιρίου της Ιεράς Μητρόπολης Αυστρίας και την επέκταση των χώρων της Σχολής, που ολοκληρώθηκαν πριν από ακριβώς ένα χρόνο και εγκαινιάσθηκαν επίσημα από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, οι νέες δυνατότητες και υποδομές προσφέρουν καλύτερες προοπτικές και συνθήκες για το έργο του αρχαιότερου αυτού ελληνικού σχολείου της Διασποράς.