Το δρόμο για το αρχείο αγνώστων δραστών πήρε η έρευνα που είχε ξεκινήσει με εντολή της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου κυρίας Ευτέρπης Κουτζαμάνη με αφορμή τις καταγγελίες περί ενδεχόμενου χρηματισμού βουλευτών, με στόχο να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη πλειοψηφία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή.
Ο εισαγγελέας που διενήργησε την ερεύνα κ. Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, με τη σύμφωνη γνώμη της προϊσταμένης της εισαγγελίας εφετών Αθήνας κυρίας Γεωργίας Τσατάνη, έθεσε στο αρχείο τη σχετική δικογραφία, κρίνοντας ότι δεν προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις τέλεσης ή απόπειρας τέλεσης του αδικήματος της δωροδοκίας βουλευτή.
Ειδικότερα, η έρευνα είχε ξεκινήσει με εντολή της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου και με αφορμή της σχετικές αναφορές του εκπρόσωπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Παν. Σκουρλέτη αλλά και σχετικά δημοσιεύματα εφημερίδας, τα οποία είχαν προηγηθεί.
Στο πλαίσιο της έρευνας κλήθηκαν και κατέθεσαν πολιτικοί, επιχειρηματίες αλλά και δημοσιογράφοι. Ανάμεσά τους η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ Πάνος Καμμένος, ο κ. Σκουρλέτης, ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς, ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο διευθυντής της κυριακάτικης Kontra News Αιμίλιος Λιάτσος καθώς και ο επιχειρηματίας Ανδρέας Μαρτίνος.
Ο τελευταίος κλήθηκε και κατέθεσε από τον εισαγγελέα καθώς σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα, στο γάμο της κόρης του με τον γιο του επιχειρηματία Σωκράτη Κόκκαλη έγιναν οι συζητήσεις περί «κουμπαρά» με απώτερο στόχο τη δωροδοκία βουλευτών.
Ωστόσο, όπως κρίθηκε κανείς από τους μάρτυρες δεν συνεισέφερε στην έρευνα στοιχεία ικανά να στοιχειοθετήσουν συγκεκριμένα αδικήματα