“Όλοι αντιλαμβανόμαστε σήμερα ότι η Ελλάδα δεν είναι η ανυπόληπτη χώρα που παρέδωσε η ΝΔ 16 μήνες πριν, αλλά μια χώρα με σαφές πρόγραμμα που γνωρίζει πού θέλει να πάει και πως. Με αναλυτικό σχέδιο που θέτει στόχους και τους επιτυγχάνει”, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.
Αναφερθείς στα οφέλη που εξασφάλισε για τη χώρα η κυβέρνηση, μέσα από τις διαπραγματεύσεις, ο κ. Πεταλωτής σημείωσε ότι “στις σκληρές διαπραγματεύσεις δεν μας χαρίστηκε κανείς και τίποτα”, ότι “δεν τίποτα δεν ήταν αυτονόητο και εύκολο” ,αλλά ότι αντίθετα “διεκδικήσαμε, πείσαμε και καταφέραμε γιατί είμαστε ήδη αξιόπιστοι συνομιλητές, γιατί έχουμε λάβει τις αποφάσεις που απαιτούν οι περιστάσεις”.
Επιπλέον, είπε ότι η χώρα μας προσήλθε στην κρίσιμη σύνοδο με κύριο όπλο στη φαρέτρα της την αξιοπιστία που της έχουν προσδώσει οι θυσίες και η βούληση των πολιτών, για αλλαγές και η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης και υπογράμμισε ότι αυτά είναι τα στοιχεία που επιβραβεύτηκαν και θα επιβραβεύονται όσο είμαστε συνεπείς στους στόχους μας.
“Δεν είμαστε πλέον εμείς το πρόβλημα, αντίθετα προτείνουμε λύσεις και αναδιαμορφώνουμε κρίσιμες αποφάσεις και πολιτικές που βγάζουν τη χώρα από το αδιέξοδο και διαμορφώνουν μια άλλη Ευρώπη”, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Παράλληλα, έβαλε “φρένο” στα σενάρια περί ανασχηματισμού και εκλογών, παραπέμποντας στη σχετική αναφορά του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου στο χτεσινό υπουργικό συμβούλιο. Ο κ Πεταλώτης πρόσθεσε ότι “ο πρωθυπουργός βρίσκεται εδώ, συντονίζει και παρακολουθεί την κυβερνητική λειτουργία μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια.”
“Αλίμονο αν έλεγε κανείς ότι δεν υπάρχουν ελλείψεις στην κυβερνητική μας δράση”, πρόσθεσε και ανέφερε ότι “υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα για να μπορέσουμε να πούμε ότι βγαίνουμε από την κρίση” και πως “όποια περιθώρια βελτίωσης για τη λειτουργία μας υπάρχουν, θα πρέπει να τα εξαντλήσουμε, γιατί δουλεύαμε και δουλεύουμε σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης που δεν δικαιολογούν καμία καθυστέρηση”.
Για το εάν υπάρχει ενδεχόμενο διορθωτικών κινήσεων σε επίπεδο ρόλων, ο κ. Πεταλωτής επανέλαβε ότι δεν τίθεται θέμα ανασχηματισμού και τέτοιων ζητημάτων και πως μόνο μέλημα της κυβέρνησης στη σημερινή φάση είναι η επιτάχυνση του ήδη δύσκολου έργου της.
Απαντώντας στον Πρόεδρο της ΝΔ Αντ. Σαμαρά (και άλλους) που εικάζουν ότι το μνημόνιο ενδέχεται να πάει και πέρα από το 2013, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι αυτό έχει συγκεκριμένη διάρκεια και πως δεν υπάρχει περίπτωση νέου μνημονίου, αλλά ούτε και νέων μέτρων.
Παράλληλα, άσκησε κριτική στον κ. Σαμαρά κατηγορώντας τον ότι δεν αντιλαμβάνεται το ρόλο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο πλαίσιο της εθνικής προσπάθειας που καταβάλει η κυβέρνηση.
Ειδικότερα, τόνισε ότι σαφώς και η κυβέρνηση δεν “τορπίλισε” τη συναίνεση, την οποία ,οπως ειπε,ζητά σε συγκεκριμένη βάση, “όμως δεν μπορούσαμε και δεν μπορούμε να δεχτούμε αυτά που λέει ο κ. Σαμαράς” και τα οποία δείχνουν ότι “δεν έχει αντιληφθεί τον εθνικό χαρακτήρα της προσπάθειας”.
Κατηγόρησε επίσης τον κ Σαμαρά, για τις αναφορές του ότι αυτά που κέρδισε η κυβέρνηση ήταν αυτονόητα και αποφασισμένα, σημειώνοντας πως “μέχρι και την τελευταία στιγμή παίζονταν τα πάντα, γιατί είχαμε να κάνουμε με τη σύγκληση 17 διαφορετικών απόψεων, αντιλήψεων και συμφερόντων”.
“Ποια εχέγγυα είναι αυτά που μπορεί να μας πείσουν ότι η ΝΔ αντιλαμβάνεται το ρόλο της στην εθνική συνεννόηση;”, διερωτήθηκε και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν πανηγυρίζει, ωστόσο,οπως ειπε,”πήραμε κάτι πολύ θετικό που αφορά στην αξιοπιστία μας και την εμπιστοσύνη προς τον ελληνικό λαό”.
Κάλεσε δε για άλλη μια φορά και τη ΝΔ και τα υπόλοιπα κόμματα να αντιληφθούν την “τεράστια” εθνική προσπάθεια που απαιτείται για την έξοδο από την κρίση, επισημαίνοντας ότι ακολουθούν πολλά ακόμη βήματα για τα οποία χρειάζεται η συναίνεση και η συνεννόηση, “όμως ο αρνητισμός και η στείρα αντιπολίτευση που εκφράζεται με πολλαπλές γραμμές στη ΝΔ δεν βοηθά”.
Για το εάν πρέπει να υπάρξει αναθεώρηση όρων του μνημονίου, όπως λέει και ο κ. Σαμαράς, τόνισε ότι φτάσαμε να έχουμε ένα μνημόνιο που δίνει μια “ανάσα” 110 δισ. ευρώ και προσέθεσε πως “φαίνεται ότι η ΝΔ δεν παρακολούθησε τι έγινε στη σύνοδο κορυφής και δεν αντιλαμβάνεται πώς λειτουργεί η ΕΕ”.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι “δεν συγκυβερνούμε, ούτε λέμε ότι θα συγκυβερνήσουμε με άλλο κόμμα” και πως το ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή να χρησιμοποιεί για την άσκηση δημόσιας εξουσίας όσους έχουν τα εχέγγυα (όπως έγινε με το “opengov”) “δεν σημαίνει ότι ανοίγουμε την κυβέρνηση προς άλλα κόμματα και ότι απεμπολούμε τη μεγάλη λαϊκή εντολή που πήραμε το 2009 και επιβραβεύτηκε και στις αυτοδιοικητικές εκλογές”.
Για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας
Ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι ο στόχος για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας είναι απόφαση της κυβέρνησης “όχι μόνο γιατί έχουμε ανάγκη από έσοδα σήμερα και είναι άμεση αναγκαιότητα να μειωθεί το χρέος, αλλά και επειδή έχουμε μια δημόσια περιουσία αναξιοποίητη και μη καταγεγραμμένη.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τονισε ότι “σαφέστατα και δεν μιλάμε για πώληση δημόσιας γης” και ότι υπάρχουν και αποκρατικοποιήσεις που σχεδιάζονται και θα ανακοινωθούν μετά από ενδελεχή μελέτη.
Τόνισε ότι η αξιοποίηση θα γίνει ασυζητητί και ότι αυτό το σχέδιο θα παρουσιαστεί από τα αρμόδια υπουργεία σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, επισημαίνοντας ότι μέσα από αυτό δημιουργείται και μια μεγάλη αναπτυξιακή διαδικασία που σημαίνει και θέσεις εργασίας.
Για το εάν αυτό σχέδιο συνιστά όρο για όσα κέρδισε η ελληνική πλευρά, σημείωσε ότι είναι ξεκάθαρο πως δεν αποτελεί όρο η αξιοποίηση, “αυτό όμως είναι κάτι που θα πρέπει να γίνει ούτως ή άλλως με συγκεκριμένα κριτήρια και πλήρη διαφάνεια και δεν θα χρειαζόταν να μπει ποτέ ως όρος σε καμία σύμβαση”.
Νομοθετική ρύθμιση για τη δημοσιονομική ισορροπία, όχι συνταγματική πρόβλεψη
Ο κ. Πεταλωτής χαρακτήρισε ως άλλη μια επιτυχία της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού να μη χρειάζεται να υπάρξει συνταγματική πρόβλεψη της δημοσιονομικής μας ισορροπίας γιατί, όπως επεσήμανε “θα ήταν μια αρνητική αντιμετώπιση της χώρας μας και ένδειξη αναξιοπιστίας”.
Σημείωσε ότι η κυβέρνηση κατάφερε να εξαλείψει αυτό τον όρο από το σχέδιο, προσθέτοντας ότι προβλέπεται νομοθετική ρύθμιση, όπως πιστεύει η ελληνική κυβέρνηση ότι μπορεί να γίνει. “Άρα, σαφώς και θα υπάρχει νομοθετική ρύθμιση ως προς την πρόβλεψη της δημοσιονομικής ισορροπίας, όχι όμως συνταγματική πρόβλεψη”, τόνισε.
Σχετικά με την πρόταση της προέδρου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντ. Μπακογιάννη να ψηφισθεί το μεσοπρόθεσμο σχέδιο δημοσιονομικής στρατηγικής με 180 βουλευτές, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι “αυτό είναι ενα τεχνικό ζήτημα, είναι θέμα που θα συζητηθεί γιατί υπάρχουν και διάφορες παράμετροι που θα μελετηθούν”.
Φορολογικό νομοσχέδιο
“Οι επιμέρους προσεγγίσεις των βουλευτών είναι υγιές να υπάρχουν και εφόσον κρίνονται ότι είναι σωστές ενσωματώνονται στην κυβερνητική πρόταση”, δήλωσε ερωτηθείς εάν η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμη να ψηφίσει το φορολογικό νομοσχέδιο. Ωστόσο, επεσήμανε ότι οι άξονες της κυβέρνησης είναι συγκεκριμένοι και αδιαπραγμάτευτοι και πως οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έδειξαν ότι δεν λογαριάζουν το πολιτικό κόστος και στηρίζουν την κυβέρνηση και τα μέτρα, σε δύσκολες περιπτώσεις.