Πώς κινείται ο «ενδιάμεσος χώρος» ενόψει προεδρικών εκλογών
Σημείο… βρασμού αναμένεται να καταδείξει κατά το επόμενο διάστημα το πολιτικό θερμόμετρο, καθώς τα σενάρια περί άφιξης της τρόικας και όλο το παρασκήνιο που τα συνοδεύει, σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων, σε συνδυασμό με τον «κόχλο» που δημιουργεί στο εσωτερικό της χώρας η ασυνεννοησία των πολιτικών αρχηγών, προκαλούν ανησυχίες στα επιτελεία τόσο της κυβέρνησης όσο και των κομμάτων.
Οι ανησυχίες του Θεοδωράκη
Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης παραμένει αμετακίνητος στην άποψη ότι η εκλογή του νέου προέδρου της Δημοκρατίας θα πρέπει να ολοκληρωθεί με ισχυρή πλειοψηφία εντός της παρούσας Βουλής.
Το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί η πρώτη του συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα πραγματοποιηθεί μια γενικότερη «αναγνωριστική πτήση» και από τις δύο πλευρές, σχετικά με τις μελλοντικές δυνατότητες μιας -μερικής έστω- σύγκλισης.
Βεβαίως, στην παρούσα φάση, το Ποτάμι δεν εκπροσωπείται στο Κοινοβούλιο, όμως τρεις βουλευτές (Κατερίνα Μάρκου, ο Γρηγόρης Ψαριανός και Πέτρος Τατσόπουλος) συμμετέχουν στην «Επιτροπή Διαλόγου» του κόμματος και η στάση τους μπορεί να αποβεί καθοριστική για την συγκέντρωση των 180 ψήφων.
Μέχρι στιγμής, οι δύο πρώτοι, που προέρχονται από τη ΔΗΜΑΡ, είναι υπέρ της εκλογής προέδρου, ενώ ο τρίτος, ο κ. Τατσόπουλος, δηλώνει ότι θα ακολουθήσει τη γραμμή ΣΥΡΙΖΑ, με τον οποίο έχει εκλεγεί, υποστηρίζοντας ότι τηρεί αυτή τη στάση για να μην κατηγορηθεί ως «αργυρώνητος».
Ηχηρό «παρών» Δημαρά
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί και το ηχηρό «παρών» του ο Γιάννη Δημαρά, ως αρχηγού κόμματος (Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών), ο οποίος επίσης συναντάται σήμερα το μεσημέρι με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.
Ο κ. Δημαράς, όπως και ο βουλευτής Θεσσαλονίκης Γαβριήλ Αβραμίδης, έχουν εκλεγεί ως συνεργαζόμενοι με τους Ανεξάρτητους Έλληνες (ΑΝΕΛ), αλλά τελευταία εμφανίζεται αποστασιοποιημένος και αφήνει να διαφανεί ότι δεν προτίθεται να συμμετάσχει στο συνέδριο του κόμματος του Πάνου Καμμένου, που είναι προγραμματισμένο για το προσεχές Σαββατοκύριακο.
Απουσίες, απορίες και συγκαταβάσεις
Από το συνέδριο πιθανότατα θα απουσιάζει και ο ευρωβουλευτής των ΑΝΕΛ Νότης Μαριάς, ο οποίος ηγείται επίσης δικού του σχήματος, ξεχωριστού από το κόμμα «Ανεξάρτητοι Έλληνες – Πάνος Καμμένος» που εμφανίζεται τις τελευταίες ημέρες στην ιστοσελίδα της Βουλής, προκαλώντας πολλές απορίες για το πώς στον τίτλο του κόμματος προστέθηκε το ονοματεπώνυμο του προέδρου του.
Είναι αξιοσημείωτο, πάντως, ότι ενώ εντείνεται η φημολογία για την πρόθεση ορισμένων βουλευτών των ΑΝ.ΕΛ. να μην ακολουθήσουν τη γραμμή του κ. Καμμένου υπέρ των εκλογών.
Εν μέσω φημολογιών, ότι κάποιοι βουλευτές των ΑΝΕΛ δεν πρόκειται να ακολουθήσουν την γραμμή του προέδρου τους υπέρ των εκλογών, προχθές, Δευτέρα, εξεδόθη ανακοίνωση από το κόμμα, με την οποία δηλώνεται ότι ελήφθη… επιβεβαιωτική απόφαση να μην ψηφιστεί πρόεδρος.
«Ενόψει των πολιτικών εξελίξεων η Κοινοβουλευτική Ομάδα των “ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ”, στην οποία μετέχουν το “ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΡΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ” (σ.σ.: των Δημαρά και Αβραμίδη) και το “ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ” (σ.σ.: του Νίκου Νικολόπουλου), επιβεβαίωσε ομόφωνα, στη σημερινή σε πλήρη ολομέλεια συνεδρίασή της, την ειλημμένη απόφασή της να μην ψηφίσει πρόεδρο Δημοκρατίας ανεξάρτητα από το πρόσωπο», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.
Προβληματισμός και στους Ανεξάρτητους Δημοκρατικούς Βουλευτές
Το απόγευμα συνέρχεται η χωριστή κοινοβουλευτική ομάδα με την επωνυμία Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές που έχουν συγκροτήσει οι 16 από τους 23 κομματικά ανεξάρτητους βουλευτές, σε μια προσπάθεια να επιδιώξουν τη χάραξη κοινής «γραμμής», ενόψει των εξελίξεων.
Παρά το γεγονός ότι η ομάδα αυτή συνίσταται από πολιτικά «ετερόκλητα» κοινοβουλευτικά στελέχη, βέβαιο είναι ότι το κοινό στοιχείο που χαρακτηρίζει τα μέλη της είναι η αγωνία για το αύριο της Ελλάδας και, εν προκειμένω, η γραμμή που θα τηρήσουν στο ζήτημα εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας. Προς τούτο όλοι αποφεύγουν να κάνουν δηλώσεις ή/και κινήσεις που θα έθεταν σε επισφάλεια την πολιτική σταθερότητα του τόπου και την γενικότερη εκτόνωση του κλίματος πόλωσης που σταδιακά δημιουργείται.
Εξαίρεση αποτελούν ο Πέτρος Τατσόπουλος και ο Χρήστος Αηδόνης, που δεν διστάζουν να δημοσιοποιούν την στάση που θ κρατήσουν στο εν λόγω ζήτημα.
Οι αντίρροπες τάσεις και οι «σφίγγες»
Πιο κοντά στην αξιωματική αντιπολίτευση φαίνεται να βρίσκονται οι Οδυσσέας Βουδούρης, Θεόδωρος Παραστατίδης, Θεοδώρα Τζάκρη και Ραχήλ Μακρή, ενώ πιο κοντά στην κυβερνητική πλευρά τείνουν οι Γιώργος Κασαπίδης, Γιάννης Κουράκος, Γιώργος Νταβρής, Κώστας Γιοβανόπουλος και Μίκα Ιατρίδη.
Δύσκολα, πάντως, μπορεί να προβλέψει κανείς την τελική στάση ακόμη και αυτών, πολύ δε περισσότερο των Μίμη Ανδρουλάκη, Μάρκου Μπόλαρη, Πάρι Μουτσινά, Βασίλη Καπερνάρου και Χρυσούλας Γιαταγάνα που κρατούν ακόμη πιο πολύ κλειστά τα χαρτιά τους.