Ασφαλιστικό, απεργίες, λοκ άουτ και ομαδικές απολύσεις τα… μήλα της Έριδος μεταξύ τρόικας – Υπουργείου Εργασίας
Ο προβληματισμός για τις αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο και τις απεργιακές κινητοποιήσεις παραμένει ισχυρός, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών μας φαίνεται ότι δεν κάνουν πίσω κατ’ ελάχιστον σε αυτό που, επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ, εμφανιζόταν ως απαράβατη «κόκκινη γραμμή».
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κόντρα που υπήρξε χθες μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων έχει να κάνει και με τις συγκεκριμένες πιέσεις, καθώς κάποιοι στη ΝΔ δεν βλέπουν με κακό μάτι τις προτεινόμενες αλλαγές στον νόμο 1264 του 1982.
Από την πλευρά του, πάντως, το Υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι ο συνδικαλιστικός νόμος αποτέλεσε τομή για τη δημοκρατικά οργανωμένη συλλογική έκφραση του κόσμου της εργασίας, και για τον λόγο αυτόν δεν πρέπει να θιγεί ο πυρήνας και οι αρχές του.
Πάντως, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για παρεμβάσεις, υποστηρίζοντας ότι η υπερτριακονταετής εμπειρία εφαρμογής του έχει δείξει την ανάγκη εξορθολογισμού επιμέρους σημείων και στρεβλώσεων που είτε δεν συμβαδίζουν με τις σημερινές ανάγκες της οικονομίας είτε έχουν υποστεί καταστρατηγήσεις και καταχρηστική εφαρμογή, ιδιαίτερα στις μεγάλες επιχειρήσεις και σε οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνει ο υπουργός, αυτή η επανεξέταση πρέπει να γίνει με προσοχή, ωριμότητα και κυρίως με συναινέσεις.
Σε ποιες αλλαγές δόθηκε «πράσινο φως»
Οι αλλαγές οι οποίες έχουν ήδη εγκριθεί αφορούν κυρίως στην αύξηση του χρόνου προειδοποίησης για την κήρυξη απεργιών σε 48 ώρες, από 24, στον ιδιωτικό τομέα και σε 8 ημέρες, από 4, στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Βέβαια, η τρόικα πιέζει για αλλαγές και στον τρόπο λήψης αποφάσεων για την πραγματοποίηση απεργιακών κινητοποιήσεων, θέτοντας θέμα αύξησης της απαιτούμενης πλειοψηφίας (50%+1).
Επίσης συζητείται η εκλογίκευση του αριθμού των συνδικαλιστών και των ημερών που δικαιούνται να απέχουν από την εργασία τους με αποδοχές, καθώς σε δεκάδες περιπτώσεις (κυρίως σε ΔΕΚΟ) χορηγούνται περισσότερες άδειες ακόμη και από εκείνες που προβλέπει ο νόμος.
Το ζήτημα της ανταπεργίας (lockout)
Όσο για το λοκ άουτ, η ελληνική πλευρά αναμένεται να προχωρήσει στη θεσμοθέτηση της ταχύτερης εκδίκασης υποθέσεων που εμμέσως αφορούν στην ανταπεργία, όπως το άρθρο 656 του Αστικού Κώδικα.
Η τρόικα, από την πλευρά της, επιμένει για θεσμοθέτηση του λοκ άουτ, ενώ ζητά νομοθετική επικύρωση μέσω του κοινοβουλίου των αλλαγών που εφαρμόζονται στο θέμα των ομαδικών απολύσεων.
Παράλληλα, επιμένει στη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης μέσω συγκεκριμένων παρεμβάσεων στο ασφαλιστικό και ζητά από την ελληνική πλευρά να δεσμευτεί ρητά για αυτές, ακόμη κι αν θεσμοθετηθούν τελικά εντός του 2015.
Από την άλλη πλευρά, όμως, πολιτικοί παρατηρητές σημειώνουν ότι δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι η κυβέρνηση επείγεται να κλείσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τη συμφωνία με την τρόικα. Είναι πιθανόν να επιδιώκει πολιτικά η συμφωνία για το νέο πρόγραμμα να καθυστερήσει και να έρθει πιο κοντά στην έναρξη της διαδικασίας εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας.