”Αυτή τη στιγμή χάνονται υγιείς επιχειρήσεις. Και αυτό είναι μία ήττα μας. Θα χαθούν και κάποιες άλλες επιχειρήσεις που δεν είναι υγιείς και η μεγαλύτερη τραγωδία είναι ότι χάνονται και θέσεις εργασίας”. Αυτό ανέφερε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μ. Χρυσοχοϊδης μιλώντας σήμερα στο ραδιοφωνικό σταθμό FLASH και σημείωσε ότι αυτή την περίοδο ”οι τράπεζες ουσιαστικά έχουν κλείσει. Δεν δουλεύουν. Δεν παρέχουν ρευστότητα, είναι πολύ χαμηλή η δυνατότητά τους, σχεδόν ανύπαρκτη, να δώσουν στην αγορά χρήματα – για παρά πολλούς λόγους – και ίσως δεν φταίνε και αυτές σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό. Αλλά δεν είναι το ζητούμενο αυτό. Αυτή τη στιγμή, αυτό που κάνουμε είναι να αντικαταστήσουμε σε ένα βαθμό, την ανικανότητα να δώσουν οι τράπεζες χρήματα στην αγορά μέσα από τα δικά μας προγράμματα”.
Ο υπουργός σχολιάζοντας την επικαιρότητα χαρακτήρισε τη συμφωνία στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης: “ανάσα που θα επιτρέψει στην Κυβέρνηση να συνεχίσει την προσπάθεια για επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους”.
Σε ότι αφορά στη ρευστότητα στην αγορά δήλωσε ότι εντός των ημερών δίνεται στις τράπεζες το 1,5 δισ. ευρώ δάνειο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, για να διοχετευτεί προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ σε 2 εβδομάδες θα προκηρυχθούν επενδυτικά σχέδια ύψους 4 δισ ευρώ μέσω του νέου Επενδυτικού Νόμου και σε ενάμιση περίπου μήνα θα λειτουργεί το ΕΤΕΑΝ το οποίο θα ρευστοποιήσει 500 εκ. ευρώ στην αγορά.
Ακόμη, γνωστοποίησε ότι σε μια-δυο εβδομάδες θα είναι έτοιμο μέσα από το νέο Επενδυτικό Νόμο το πρόγραμμα της νεανικής επιχειρηματικότητας, ”το οποίο θα διαθέσει πάρα πολλά χρήματα και άλλα σημαντικά κίνητρα, και θα αποτελέσει μία απάντηση στην ανεργία των νέων”. Όπως εξήγησε, σε μία ημέρα ο νέος θα κάνει την αίτηση και σε τρεις μήνες περίπου, θα μπορεί να ξεκινήσει την επένδυσή σου. Και με κίνητρα γενναία καθώς ο νόμος πληρώνει ακόμη και το καταστατικό της εταιρείας. Το δικηγόρο, το λογιστή της εταιρείας, τα λειτουργικά έξοδα, τις δαπάνες για την επένδυση.
Σε ότι αφορά στα κονδύλια που θα διατεθούν μέσω του νέου Επενδυτικού Νόμου εξήγησε ότι 2 δισ. ευρώ αφορούν φοροαπαλλαγές, 1 δισ. ευρώ θα διοχετευτεί για περιφερειακή συνοχή, 100 εκ. ευρώ για νεανική επιχειρηματικότητα, 100 εκ. ευρώ για καινοτομία.
Για την άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων στην επιχειρηματικότητα γνωστοποίησε ότι σήμερα συζητείται στη Βουλή, στην ΚΕΝΕ, το νομοσχέδιο για τις αδειοδοτήσεις, όπου καθιερώνει ένα ριζικά απλοποιημένο καθεστώς αδειοδοτήσεων στις επιχειρήσεις, στις βιομηχανίες και σε ένα μήνα θα είναι νόμος του κράτους. Τέλος, αρχές Απριλίου θα εγκαινιαστεί η εφαρμογή ίδρυσης των επιχειρήσεων σε μία μέρα (one stop shop).