Στις βασικές στοχεύσεις του προϋπολογισμού 2015 αναφέρθηκε την Τετάρτη στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, παρουσιάζοντας παράλληλα τους άξονες του κυβερνητικού σχεδίου για την επόμενη ημέρα μετά το μνημόνιο. Ο ίδιος χαρακτήρισε ασφυκτικό το πλαίσιο της διαδικασίας των σκληρών και σύνθετων διαπραγματεύσεων που διεξάγει η κυβέρνηση με τους δανειστές.
Στην ομιλία του για τον προϋπολογισμό του 2015 στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε πως το πρωτογενές πλεόνασμα του 2014 εκτιμάται πως θα διαμορφωθεί στα 3,3 δισ. ευρώ, σημαντικά υψηλότερο του στόχου και έχοντας ενσωματώσει την έκτακτη δαπάνη της καταβολής του κοινωνικού μερίσματος στους ένστολους και τους δικαστικούς, καθώς και τις μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές και στον Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης. Το 2015, το πλεόνασμα προβλέπεται να διαμορφωθεί στα 5,6 δισ. ευρώ (3% του ΑΕΠ), σύμφωνα με τον στόχο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.
Το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης το 2014, αναμένεται να είναι το χαμηλότερο της τελευταίας τριετίας, περιοριζόμενο στο 1,3% του ΑΕΠ και κατά τη διάρκεια του 2015, να παρουσιάσει ακόμα μεγαλύτερη πτώση στο 0,2% του ΑΕΠ.
Το δημόσιο χρέος το 2014 παρουσιάζει σταθεροποίηση στα 318 δισ. ευρώ, αλλά τα χαρακτηριστικά του εμφανίζονται βελτιωμένα, καθώς η μέση υπολειπόμενη φυσική διάρκειά του έχει υπερδιπλασιαστεί (από 6,3 έτη το 2011 σε 16,5 έτη το 2014), το μεσοσταθμικό επιτόκιο νέου δανεισμού διαμορφώθηκε στο 2,7%, ενώ οι δαπάνες για τόκους, είναι μειωμένες κατά 53% σε σχέση με το 2012 και κατά 65% σε σχέση με το 2011, κατεβαίνοντας στο 3,2% του ΑΕΠ (5,7 δισ.).
Το 2015, το χρέος προβλέπεται να μειωθεί κατά 1 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο της επίτευξης σημαντικού πρωτογενούς πλεονάσματος, της συνέχισης των αποκρατικοποιήσεων και της μεγέθυνσης του ΑΕΠ. Όσο για τις δαπάνες για τόκους χρέους, αναμένεται να αυξηθούν κατά 200 εκατ. ευρώ αν και παραμένουν κάτω από τις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος κατά 200 εκατ. ευρώ.
Αναφερόμενος στους βασικούς άξονες του κυβερνητικού σχεδίου για την επόμενη ημέρα μετά το μνημόνιο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών εστίασε στα εξής:
Στη σταδιακή ελάφρυνση του φορολογικού βάρους των πολιτών.Στη διασφάλιση της επίτευξης υψηλών, διατηρήσιμων πρωτογενών πλεονασμάτων.Στη βελτίωση της «ποιότητας» των δημόσιων οικονομικών.Στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των κοινωνικών δαπανών, ώστε να περιορισθεί το επίπεδο της φτώχειας και οι διευρυμένες, πράγματι, κοινωνικές ανισότητες.Στη δημιουργία ενός δίκαιου, αποτελεσματικού και σύγχρονου κράτους.Στην αύξηση των επενδύσεων και η ενίσχυση των εξαγωγών, καθώς και η διατήρηση της κατανάλωσης σε υψηλά επίπεδα, έχοντας, όμως, σημαντικά μικρότερο συντελεστή βαρύτητας στη διαμόρφωση του ΑΕΠ.Στη ταχύτερη αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων.Στην εντατικότερη υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.Στην εξομάλυνση της πιστωτικής επέκτασης και της ρευστότητας της αγοράς.
Λαμβάνοντας υπόψη τη ρευστότητα του διεθνούς περιβάλλοντος και το «ασφυκτικό πλαίσιο» της διαδικασίας των «σκληρών και σύνθετων» διαπραγματεύσεων που διεξάγει η κυβέρνηση με τους δανειστές, ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε: «Οφείλουμε να προσεγγίσουμε τα βασικά πολιτικά ζητήματα της χώρας, και βεβαίως το θέμα του προϋπολογισμού του 2015, με σύνεση, ρεαλισμό, πνεύμα ενότητας και εθνική συνοχή, μακριά από επικίνδυνους ακροβατισμούς ή αδιέξοδους τυχοδιωκτισμούς».