“Καμπανάκι” για τον κίνδυνο μετατροπής πολλών περιοχών της Αθήνας σε “άβατα”, ήχησε ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης επισημαίνοντας ότι “δεν υπάρχει ούτε λεπτό για χάσιμο”, καθώς “η κρίση της πρωτεύουσας έχει χαρακτηριστικά έκτακτης ανάγκης”. Ταυτόχρονα τόνισε την ανάγκη βραχυπρόθεσμων μέτρων, όπως την μετατροπή κλειστών ξενοδοχείων σε φοιτητικές εστίες και την παροχή κινήτρων σε νέα ζευγάρια και σε επιχειρήσεις.
Ενημερώνοντας την Επιτροπή Περιβάλλοντος του Κοινοβουλίου για τα σχέδια και τις προτεραιότητες του δήμου Αθηναίων, ο κ. Καμίνης μίλησε για βαθύτατο αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών που πρέπει να αποκατασταθεί άμεσα, όπως και εικόνα εγκατάλειψης περιοχών που είναι ανάγκη να ξαναζωντανέψουν, πριν το φαινόμενο πάρει εφιαλτικές διαστάσεις.
Εμφανίστηκε, ωστόσο, συγκρατημένα αισιόδοξος σε ότι αφορά το έργο της διπλής ανάπλασης σε Βοτανικό και Λεωφόρο Αλεξάνδρας, σημειώνοντας ότι “αυτή τη στιγμή όλα βρίσκονται στον αέρα” και έκανε γνωστό, μαζί με όλα τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου θα επισκεφθούν την περιοχή του Βοτανικού για να μπορέσουν να σχηματίσουν μια συνολική εικόνα και προσθέτοντας ότι “θα κληθούμε να πάρουμε μια απόφαση δύσκολη γιατί δεν υπάρχει επενδυτικό σχέδιο”.
Παράλληλα, ο δήμαρχος Αθηναίων επεσήμανε ότι “δεν υπάρχει περίπτωση να γίνουν μεγάλα έργα χωρίς τη συμμετοχή ιδιωτών”, και πρόσθεσε: “Δεν δαιμονοποιώ την ιδιωτική πρωτοβουλία. Δίνω μεγάλη σημασία στην αναπτυξιακή πορεία του δήμου, με κανόνες διαφάνειας και σαφείς”.
Έμφαση έδωσε ο κ. Καμίνης στο θέμα της διαφάνειας γνωστοποιώντας ότι από σήμερα ο δήμος Αθηναίων μπαίνει στο πρόγραμμα Διαφάνειας. “Είναι κάτι που γίνεται για πρώτη φορά. Όλες οι κανονιστικές πράξεις του δήμου θα είναι στο φως και θα επεκταθούν ακόμα και στις άδειες χορήγησης “τραπεζοκαθισμάτων”. Η διαφάνεια προστατεύει και το δήμο”, συμπλήρωσε.
Ακόμα, ο δήμαρχος Αθηναίων τάχθηκε υπέρ της εξεύρεσης νομοθετικής λύσης για τις διαδηλώσεις, ώστε να μην κλείνουν οι δρόμοι της Αθήνας και να επιδεινώνουν έτσι την ήδη βεβαρημένη οικονομική κατάσταση των εμπορικών μαγαζιών που πλήττονται και από το παραεμπόριο. Παράλληλα, κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να ψηφίσουν ένα νόμο για τις συναθροίσεις, τονίζοντας ότι ο ίδιος ποτέ δεν ήταν υπέρ της “δημοκρατίας του καναπέ”, αλλά όλα πρέπει να γίνονται με μέτρο και με σεβασμό στη συνταγματική νομιμότητα.
“Η Αθήνα αντιμετωπίζει μια ολόπλευρη βαθύτατη κρίση, κοινωνική, οικονομική και περιβαλλοντική, και απαιτεί ολιστική παρέμβαση”, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Καμίνης και πρόσθεσε:”Η κρίση αυτή δεν πλήττει μόνο το ιστορικό κέντρο αλλά επεκτείνεται και εξαπλώνεται ραγδαία και σε άλλες γειτονιές της πόλης. Απειλείται η κοινωνική παράδοση της Αθήνας. Βαθαίνουν τα κοινωνικά ρήγματα. Ορισμένα ιστορικά σημεία της πρωτεύουσας μετατρέπονται σε άβατα. Η ανασφάλεια των πολιτών δεν είναι μόνο στη περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα. Εξαπλώνεται σε άλλες γειτονιές. Συνοικίες ολόκληρες που ήταν μεσοαστικές, όπως Πατήσια, Κυψέλη, Παγκράτι, κινδυνεύουν”.
Στο θέμα των μεταναστών ο κ. Καμίνης επεσήμανε ότι “η πολιτική μας πρέπει να αποσκοπεί στην κοινωνική ενσωμάτωση όλων όσων εργάζονται νόμιμα στη χώρα μας”. Σημείωσε δε ότι για τη διαχείριση του φαινομένου των λαθρομεταναστών, “υπάρχει ένας πληθυσμός στην Αθήνα που πρέπει να καταγραφεί, να πιστοποιηθεί και όσοι είναι παράνομοι να επιστρέψουν στις πατρίδες τους”.
Σε ερώτηση του προέδρου της Επιτροπής Περιβάλλοντος Κώστα Καρτάλη, σχετικά με την πεζοδρόμηση της οδό Πανεπιστημίου, ο κ. Καμίνης, επεσήμανε ότι “πρέπει ο δήμος να έχει το πρώτο λόγο. Εμείς ζητάμε συνεργασία. Ο δήμος έγκαιρα να ενημερώνεται, να εκφράζει τη γνώμη του και μετά να τα αναγγέλλουμε και να προχωράμε”.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Καμίνης στη δημιουργία κινήτρων που θα συμβάλουν στην αναζωογόνηση του ιστορικού και εμπορικού κέντρου και στην εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας στους κατοίκους. Όπως ανέφερε, στις προθέσεις του δήμου είναι να εκμεταλλευτεί ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας που είτε είναι στην ιδιοκτησία του είτε ανήκουν σε ιδιώτες προκειμένου να δοθούν σε νέα ζευγάρια.
“Στο ιστορικό εμπορικό κέντρο δεν υπάρχει ούτε ένα δημοτικό δημόσιο σχολείο”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καμίνης, ενώ μεταξύ των σχεδίων του, είναι μεταξύ άλλων, όπως είπε, η δημιουργία κινητών μονάδων που θα μοιράζουν προγραμματισμένα συσσίτια σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας. Αυτή τη στιγμή μοιράζονται 6.000 καθημερινά γεύματα σε άστεγους και άπορους, όπως επίσης και η δυνατότητα να αναλάβουν ως χορηγοί τον φωτισμό σε πλατείες ιδιωτικές εταιρίες.
Για τον δημοτικό ραδιοσταθμό
Ο δήμαρχος Αθηναίων αναφέρθηκε και στο θέμα των επικρίσεων που δέχεται για τις απομακρύνσεις δημοσιογράφων από τον δημοτικό ραδιοσταθμό “Αθήνα 9.84” επισημαίνοντας ότι στόχος ήταν η οικονομική εξυγίανση του σταθμού με παράλληλα ενίσχυση των νηπιακών σταθμών και των αστέγων.
Όπως υποστήριξε ο κ. Καμίνης, ο σταθμός θα κοστίζει 5 εκ. ευρώ από 13,5 εκ ευρώ που κόστιζε πέρσι, και πρόσθεσε ότι στη βάση τη δέσμη κριτηρίων που ίσχυσαν για τις απομακρύνσεις, δεν μπορούν να είναι όλοι ικανοποιημένοι. “Θα ήταν πολύ εύκολο να πάρουμε ένα τσεκούρι και να καταργήσουμε τα μπλοκάκια. Επιλέξαμε τη δύσκολη λύση”, σημείωσε ο κ. Καμίνης, ενώ παραδέχτηκε ότι μπορεί να έγινε σε κάποιες περιπτώσεις “άκομψος χειρισμός”, δεν είναι όμως ο κανόνας, όπως είπε.
Τέλος, δεν απέκλεισε να γίνουν αν χρειαστούν, νέες αναδιαρθρώσεις, σημείωσε ότι από τον Ιούνιο ο ραδιοσταθμός μετατρέπεται σε Ανώνυμη Εταιρία και θα πρέπει να στοιχίζει πολύ λιγότερα. “Έχει ένα πλεονέκτημα ο 9.84. Μπορεί να γίνει ο σταθμός της πόλης που είναι σε αυτή τη δεινή θέση σήμερα. Με νέους ανθρώπους που δημιουργούν πρέπει να αποτελέσει βήμα για τους πολίτες. Και αν δράσουμε συντονισμένα μπορούμε να τον κάνουμε επιτυχημένο”, κατέληξε ο κ. Καμίνης.