Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας μιλώντας χθες βράδυ στο κατάμεστο αμφιθέατρο της Νομικής σχολής του Βελιγραδίου εξέφρασε την πεποίθηση ότι η παρούσα βουλή δεν θα εκλέξει πρόεδρο και η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές.
Ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ακροατή, δήλωσε ότι είναι απίθανο να βρεθεί ο αριθμός των 180 βουλευτών για την εκλογή προέδρου Δημοκρατίας.
«Αυτήν τη στιγμή η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού δε συναινεί με την πολιτική της λιτότητας που εδώ και τέσσερα χρόνια έχει καταστρέψει τη χώρα.
Το πιθανότερο είναι να αποτύχει η εκλογή Προέδρου και να οδηγηθούμε σε εθνικές εκλογές» τόνισε ο κ. Τσίπρας.
Εκτίμησε δε ότι «οι εκλογές αυτές θα οδηγήσουν σε μία ανατροπή στην Ευρώπη δίνοντας στον ΣΥΡΙΖΑ την απόλυτη πλειοψηφία στην επόμενη βουλή».
«Αυτό θα είναι μια μεγάλη, σημαντική εξέλιξη θα είναι ένας σεισμός που θα ταράξει όλη την Ευρώπη και θα δημιουργήσει ανάλογη δυναμική και στις υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού νότου» επισήμανε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε:
«Είμαι βέβαιος ότι αυτό τον σεισμό θα τον αισθανθείτε και εδώ στο Βελιγράδι».
Ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι «η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι καθοριστικής σημασίας για την πολιτική της Ευρώπης και καθοριστικής σημασίας για την ενταξιακή πορεία της Σερβίας και των δυτικών Βαλκανίων».
Σε άλλη ερώτηση ακροατή για τις τουρκικές προκλήσεις και την αμυντική ικανότητα της Ελλάδας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι επιστρέφοντας, σήμερα το μεσημέρι, από το Βελιγράδι στην Αθήνα θα συναντηθεί, στο αεροδρόμιο, με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου.
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας επισημαίνοντας ότι η συνάντηση αυτή πραγματοποιείται σε μία κρίσιμη περίοδο.
«Η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί παραβιάζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στέλνοντας το ερευνητικό “Μπαρμπαρός” και πολεμικά πλοία εντός της ΑΟΖ της Κύπρου» ανέφερε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:
«Πρέπει να πείσουμε τους γείτονές μας τους Τούρκους, όπως και εσείς τους γείτονές σας τους Αλβανούς, ότι με τις προκλήσεις και την παραβίαση του διεθνούς δικαίου, δεν μπορεί να υπάρξει κανένα θετικό αποτέλεσμα».
Αναφερόμενος στην αποτρεπτική ικανότητα της Ελλάδας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε: «Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια απώλεσε μεγάλος μέρος της οικονομικής της δυναμικής αλλά την γεωπολιτική της δυναμική και την αμυντική της ικανότητα τη διατηρεί στο ακέραιο».
Συμπλήρωσε επίσης ότι η αποτρεπτική ικανότητα κάποιας χώρας έχει να κάνει όχι μόνο με τα όπλα αλλά και το ηθικό, το πάθος και την αποφασιστικότητα που δεν λείπουν από τον ελληνικό λαό.
Στην ομιλία του στη Νομική σχολή του Βελιγραδίου ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στους κίνδυνους που ελλοχεύουν από τους αυξανόμενους εθνικισμούς στα Βαλκάνια.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην Αλβανία, τη Βοσνία και την ΠΓΔΜ για την πολιτική ηγεσία της οποίας είπε ότι «συντηρεί μία στείρα άρνηση για ουσιαστικές προσπάθειες επίλυσης του ζητήματος του ονόματος».
Ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ομιλία του έκανε εκτενή αναφορά στην οικονομική κρίση που διανύει η Ελλάδα επισημαίνοντας ότι όλα τα μέτρα που εφαρμόστηκαν απέτυχαν και η χώρα σήμερα βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση απ’ ότι πριν την κρίση.
Μίλησε για εφαρμογή νεοφιλελεύθερης πολιτικής που επιβλήθηκε «για να διαμορφωθούν κανόνες πολλών ταχυτήτων στην Ευρώπη όπου οι αδύναμοι θα εργάζονται για να δυναμώσουν οι ισχυροί».
Συμπλήρωσε δε ότι «τα κυρίαρχα κέντρα στην Ευρώπη, που επέβαλλαν την πολιτική λιτότητας, δεν προέβλεψαν ότι η κοινωνική αναταραχή θα αποκτούσε πολιτικά χαρακτηριστικά».
Εκτίμησε επίσης ότι το κίνημα αντίστασης «που ξεκίνησε στην Ελλάδα σύντομα θα εξαπλωθεί σε πολλές χώρες».
Ο κ. Τσίπρας πρότεινε την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες με το μοντέλο που εφαρμόστηκε το 1953 για τη Γερμανία.
Δήλωσε μάλιστα ότι θα ήταν ανήθικο από την πλευρά της γερμανικής κυβέρνησης να μην επιδείξει την αλληλεγγύη, που επέδειξαν στην ίδια, οι άλλες χώρες όταν αντιμετώπιζε ανάλογα προβλήματα το 1953.
Εξάλλου, ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) τόνισε ότι πρέπει να αναθεωρηθεί.
«Η ΕΕ χρειάζεται μία νέα εξωτερική πολιτική που θα σέβεται τις ιστορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, αλλά από την άλλη θα διασφαλίζει τη συνεργασία με τη Ρωσία» τόνισε ο κ. Τσίπρας υπογραμμίζοντας ότι «ευρωπαϊκή ασφάλεια μπορεί να διασφαλιστεί μόνο σε συνεννόηση με τη Ρωσία».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε επίσης «την ανάγκη να μπορεί η Ευρώπη να αντιμετωπίσει ανησυχητικά φαινόμενα όπως αυτό της ανάδυσης του φασισμού και του τζιχαντισμού που απειλούν την ανθρωπότητα» και παράλληλα να υπερασπίζεται τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των αποφάσεων του ΟΗΕ.
Ειδικά δε για την περιοχή στην οποία βρίσκεται και η Ελλάδα, ανέφερε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να μπορεί να καταδικάζει ευθέως τις προκλητικές ενέργειες τις Τουρκίας έναντι της Κύπρου, η οποία αποτελεί κράτος- μέλος της».
Την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου ζήτησε ο κ. Τσίπρας και για το Κόσοβο τονίζοντας ότι το θέμα θα πρέπει να επιλυθεί στη βάση μιας αμοιβαίας αποδεκτής λύσης.
Συμπλήρωσε δε ότι «η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Κοσόβου γιατί κάτι τέτοιο δεν συμβάλει στην εξασφάλιση της σταθερότητας στην περιοχή».
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του στη Νομική σχολή του Βελιγραδίου ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στον Ρήγα Φεραίο επισημαίνοντας ότι τα οράματά του για συνεργασία των λαών της βαλκανικής και της συνταγματικής κατοχύρωσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εμπνέουν τους λαούς της περιοχής και σήμερα.
«Είναι ευθύνη των λαών μας, της γενιάς μας να αγωνιστούμε γι αυτά τα ιδανικά» κατέληξε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.