Άρθρο του Bloomberg για τον πολιτικό μηχανικό που θαύμαζε τον Μάο
Αρθρο με θέμα τον Αλέξη Τσίπρα και την πορεία του προς την εξουσία φιλοξενεί σήμερα το πρακτορείο Bloomberg, αναφέροντας, με έναν εύγλωττο τίτλο, ότι όσο πλησιάζει το… Μαξίμου, τόσο περισσότερο επιχειρεί να κατευνάσει τους επενδυτές και να τους πείσει ότι δεν έχουν να φοβούνται τίποτα.
“Ο 40χρονος πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θορύβησε μια ολόκληρη ήπειρο κατά την κορύφωση της ευρωπαϊκής κρίσης το 2012, όταν κόντεψε να πάρει την εξουσία υποσχόμενος να βγάλει τη χώρα από το Μνημόνιο. Τώρα, η στάση του έγινε πιο συναινετική, καθώς υπόσχεται να κρατήσει ισοσκελισμένο τον προϋπολογισμό”, αναφέρει το πρακτορείο, μνημονεύοντας τα χθεσινοβραδινά λεγόμενα του Αλέξη Τσίπρα κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό: “Δεν θέλουμε να επιστρέψουμε στα ελλείμματα. Δεν θέλουμε να πάρουμε κι άλλα δανεικά”.
“Αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές, ίσως να δούμε μια βραχυπρόθεσμη ανατιμολόγηση των ελληνικών assets, αλλά δεν νομίζω ότι θα πρόκειται για μακροχρόνια αδυναμία”, αναφέρει ο Nicola Marinelli, διαχειριστής κεφαλαίων της Pentalpha Capital στο Λονδίνο που έχει υπό διαχείριση 110 εκατ. ευρώ. Όσο συμπαρίσταται η ΕΚΤ “όλα θα είναι εντάξει για την Ελλάδα, ανεξάρτητα από το ποιος θα κυβερνά”, συνεχίζει ο ίδιος.
Το κεντρικό στοιχείο στο σχέδιο Τσίπρα για να έχει με το μέρος του και τους ψηφοφόρους και την αγορά, είναι η υπόσχεση ότι θα τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις της Ελλάδας προς τους ιδιώτες επενδυτές.
Όπως είχε πει σε συνέντευξή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μηλιός, “το χρέος του ιδιωτικού τομέα δεν συγκαταλέγεται στη διαπραγμάτευση”, αντιθέτως ο Τσίπρας θέλει να πείσει τους πιστωτές να δεχτούν μια διαγραφή, ώστε να μειωθεί το δημόσιο χρέος σε ανεκτά και βιώσιμα επίπεδα.
Σύμφωνα, πάντως, με το πρώην μέλος του ΔΝΤ, Μιράντα Ξαφά, γράφει το Bloomberg, ο Τσίπρας δεν υπάρχει περίπτωση να καταφέρει να ευχαριστήσει και τους ψηφοφόρους και τους επενδυτές.
Βρυξέλλες – Βερολίνο: Η πραγματικότητα θα προσγειώσει τον Τσίπρα
Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σε Βρυξέλλες και Βερολίνο είναι πεπεισμένοι ότι η οικονομική πραγματικότητα θα πείσει τον Τσίπρα να υποχωρήσει τελικά στις απαιτήσεις των Ευρωπαίων, είπε ένας αξιωματούχος της ΕΕ. Στην πραγματικότητα, ο Τσίπρας θα μπορούσε ίσως να καταφέρει και περισσότερα από τον Σαμαρά στη φορολόγηση των πλουσίων, συμπλήρωσε.
Σε ό,τι αφορά το Βερολίνο δεν έχει καταρτίσει κανένα έκτακτο σχέδιο ανάγκης σε περίπτωση που βγει ο ΣΥΡΙΖΑ κι αυτό γιατί περιμένει ότι ο Τσίπρας θα αποδεχθεί το status quo. Σύμφωνα με Γερμανό αξιωματούχο, η Ελλάδα έχει προσυπογράψει τη νομοθεσία για τη δημοσιονομική πειθαρχεία, αφήνοντας ελάχιστα περιθώρια ελιγμού για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Αλλη πηγή με πρόσβαση στα σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι η δημόσια ρητορική του κόμματος έχει στόχο την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των ψηφοφόρων και δεν θα πρέπει να θεωρείται ως οδηγός για το πρόγραμμα που θα ακολουθήσει. Και οι τρεις πηγές θέλησαν να τηρήσουν την ανωνυμία τους.
Ο πολιτικός μηχανικός που θαύμαζε τον Μάο
Ετσι περιγράφει το πρακτορείο τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ως ανατρεπτικό έφηβο που ήθελε μεγαλύτερη κοινωνική ισότητα και ήταν αντίθετος στην οικονομία της αγοράς.
Όπως πάντως επισημαίνει το άρθρο, οι Έλληνες ψηφοφόροι είναι συνηθισμένοι στην αλλαγή ρητορικής των πρωθυπουργών της, πριν και μετά την εκλογή τους: ο Σαμαράς πριν βγει, εμφανιζόταν αντίθετος με το πρώτο Μνημόνιο, αλλά άλλαξε γνώμη όταν εξελέγη. Όταν βγήκε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ το 1981, η έξοδος από την ΕΟΚ που ευαγγελιζόταν, τελικά ξεχάστηκε και χρόνια μετά η χώρα κατέληξε με τον Σημίτη να ενταχθεί στο ευρώ.
Εκείνο, πάντως, που απασχολεί τα στελέχη της αγοράς είναι να εργάζονται σε ένα συνεκτικό πολιτικό πλαίσιο και όχι τόσο το ποιος θα κυβερνά.
“Επενδύσεις μακροχρόνιες που εμπεριέχουν ρίσκο, σε τομείς όπως η εξερεύνηση των ελληνικών φυσικών πόρων απαιτούν πολιτικές συναίνεσης”, αναφέρει ο Μαθιός Ρήγας, CEO της Energean που είναι και η μοναδική εταιρεία εξερεύνησης και παραγωγής υδρογονανθράκων στη χώρα. “Αυτός είναι κι ο μόνος τρόπος να εξαφανίσεις τις ανησυχίες δυνητικών επενδυτών για τα πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας”, συμπληρώνει ο ίδιος.
Και όσο πλησιάζει η προεδρική εκλογή, η ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ έχει γυρίσει από την ολομέτωπη μάχη στη συζήτηση και τη διαβούλευση. Όπως διατείνεται και ο Γιάννης Μηλιός άλλωστε: “Θα ήταν καταστροφικό για όλη την ευρωζώνη να υπάρξει χρεοκοπία οποιουδήποτε μέλους της. Για τον λόγο αυτό δεν μιλάμε για πόλεμο, αλλά για διαπραγμάτευση. Κι αυτό ίσως να πάρει πολύ καιρό”.