Στο κόστος που θα έχει μία πρόωρη προσφυγή στις κάλπες εάν δεν αναδειχθεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή αναφέρθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας.
«Η Βουλή και μπορεί και πρέπει να εκλέξει Πρόεδρο. Αν τυχόν ρίξουν την κυβέρνηση, η χώρα θα μπει σε μεγάλη περιπέτεια. Και, όποιος και να είναι η επόμενη κυβέρνηση, θα έχει να αντιμετωπίσει πια το επιπλέον δημοσιονομικό κόστος που έχει προκαλέσει αυτή η αστάθεια … το όποιο κόστος των εκλογών το υπολογίζω σε 1-2 δισ. ευρώ τουλάχιστον, θα είναι 1 δισ. ευρώ καινούργια μέτρα που θα ζητήσουν οι δανειστές τότε», όπως είπε.
Ο κ.Βαρουφάκης, σύμβουλος του κ.Τσίπρα, είπε κατά τον κ.Γεωργιάδη ότι «η μόνη λύση είναι η ρήξη με τους δανειστές μας: αίμα, δάκρυα κι ιδρώτας …
Αυτή η ψηφοφορία δεν μοιάζει με καμία άλλη ψηφοφορία που έχει γίνει ποτέ μέχρι σήμερα στην ελληνική Βουλή. Μπορεί να είναι “της μόδας” να πουν όχι, αλλά τη μέρα εκείνη όσοι πουν όχι και ρίξουν την κυβέρνηση … το ονοματεπώνυμό τους θα είναι κάτω από όλα τα γεγονότα. Οι άνθρωποι που θα μπαίνουν στο “αίμα, δάκρυα και ιδρώτα” του κ.Βαρουφάκη θα ξέρουν και το ονοματεπώνυμο ενός εκάστου βουλευτού που τους πήγε στο “αίμα δάκρυα κι ιδρώτα”».
Ο ίδιος πάντως υποστήριξε ότι σε περίπτωση που η κυβέρνηση Σαμαρά περάσει αλώβητη από τη διαδικασία, «νέα οριζόντια μέτρα δεν υπάρχουν από αυτή την κυβέρνηση».
Η τρόικα στις διαπραγματεύσεις της με την Ελλάδα χρησιμοποιεί τις εκλογές ως επιχείρημα για να ζητήσει νέα μέτρα. Όπως είπε ο κ.Γεωργιάδης, οι δανειστές μας θα υποστηρίξουν ότι «το 2015 έχετε εκλογές … δύο μήνες που το κράτος σταματάει να λειτουργεί στην Ελλάδα … είναι μείον δύο δισ. ευρώ, μπορεί και τρία δισ. ευρώ … άμα θέλετε λοιπόν ελληνικέ λαέ να έχετε περιπέτεια, θα μας δώσετε στα χαρτιά άλλα τρία δισ. ευρώ, να είμαστε σίγουροι ότι θα πάρουμε τα λεφτά μας».
Ο ίδιος ωστόσο υποστήριξε επίσης ότι «αν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας και φύγει από το κάδρο η πολιτική αστάθεια, το βασικό επιχείρημα που έχει η τρόικα για να μας πιέζει να πάρουμε νέα δημοσιονομικά μέτρα θα έχει εκλείψει … θα μπει η Ελλάδα στην εποχή της κανονικότητας, στην έξω από το Μνημόνιο περίοδο ομαλά και σταθερά.