Τι θα αποκαλύψει η ψηφοφορία της Τετάρτης – Σταθερότητα ή επιστροφή στα σενάρια της εξόδου, διακηρύττει ο πρωθυπουργός
Ομιλία με προεκλογικές «νότες» αναμένει η «γαλάζια» Κοινοβουλευτική Ομάδα από την πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, όχι μόνον ενόψει της επικείμενης διαδικασίας ανάδειξης προέδρου της Δημοκρατίας αλλά και για το απίθανο ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, σε περίπτωση αποτυχίας της προεδρικής εκλογής.
Η χθεσινή φράση (με έντονα «συνθηματικό» ύφος) του πρωθυπουργού, «πρόεδρος ή πρόωρες εκλογές», με την ταυτόχρονη προειδοποίηση – απειλή ότι «ούτε η κοινωνία ούτε οι Αγορές μέσα κι έξω από τη χώρα» επιθυμούν μια τέτοια εξέλιξη, κατέστησε σαφή τα πλάνα του Μαξίμου για το αμέσως επόμενο διάστημα, επιβάλλοντας την γραμμή Σαμαρά περί απόρριψης κάθε άλλης εναλλακτικής.
Κι αυτό γιατί, κατά τις τελευταίες ώρες, η σεναριολογία περί δήθεν νέων προσπαθειών συμφωνίας για ανάδειξη προέδρου με εκλογές το καλοκαίρι ή ακόμη περί αλλαγής Σταύρου Δήμα, σε περίπτωση που δεν ψηφιστεί από ικανοποιητικό (άνω των 170) αριθμό βουλευτών στην πρώτη ψηφοφορία της επόμενης Τετάρτης, υπήρξε έντονη.
Σταθερότητα ή επιστροφή στην εποχή Grexit
Με το δίλημμα «σταθερότητα ή έξοδος από το ευρώ», ο πρωθυπουργός ουσιαστικά έθεσε τις προεκλογικές «μηχανές» στο φουλ, καθώς στο Μαξίμου γνωρίζουν ότι στην Πολιτική όλα είναι πιθανά. Μάλιστα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το κύμα δυσαρέσκειας που εισέπραξε ο Ευάγγελος Βενιζέλος από το εσωκομματικό «κοινό» του, λόγω της αιφνιδιαστικής επίσπευσης της διαδικασίας ανάδειξης προέδρου εντός της εορταστικής περιόδου, ο πρωθυπουργός φρόντισε -έστω και εκ των υστέρων- να καλύψει τον κυβερνητικό εταίρο του τονίζοντας ότι η ληφθείσα απόφαση ήταν αναγκαίο να ληφθεί όχι μόνον για την διασφάλιση της κυβενρητικής σταθερότητας αλλά και για τον λόγο ότι τούτο βρίσκει απολύτως σύμφωνους τους Ευρωπαίους εταίρους μας.
«Άλλωστε και σήμερα η Κομισιόν χαρακτήρισε δημοκρατική την απόφασή μας, που θα βοηθήσει στην άρση αυτής της αβεβαιότητας, την οποία κατεξοχήν οι Ευρωπαίοι -και μιλάω για την Κομισιόν, δε μιλάω για ΔΝΤ και τους άλλους- το έβλεπαν ως κυρίαρχο εμπόδιο στη διαδρομή της χώρας», είπε ο κ. Σαμαράς, μιλώντας σε εκδήλωση της ΕΣΕΕ.
Αρνητικά τα πρώτα μηνύματα
Από τη λίστα των «ναι» και «ίσως» αφαιρούνται ανεξάρτητοι βουλευτές -όπως η Κατερίνα Μάρκου (πρώην ΔΗΜΑΡ) ή ο Βασίλης Οικονόμου (επίσης πρώην ΔΗΜΑΡ), οι οποίοι επικαλούνται το κομματικό πρόσημο του Σταύρου Δήμα.
Στο παρασκήνιο φούντωσαν οι συζητήσεις για αλλαγή υποψηφίου «μεταξύ δεύτερης και τρίτης ψηφοφορίας», χάριν ενός …«κεντροαριστερόστροφου» προσώπου που θα μπορούσε να έλξει τους (περισσότερους, αν όχι όλους) βουλευτές της ΔΗΜΑΡ και τους ανεξάρτητους της ιδίας «απόχρωσης».
Οι χθεσινές αποφάσεις ωστόσο του κόμματος του Φώτη Κουβέλη (όπως και αυτού του Πάνου Καμμένου) για «όχι σε εκλογή προέδρου από την παρούσα Βουλή», με την επισήμανση της ΔΗΜΑΡ ότι το «όχι» θα ισχύσει και στις τρεις ψηφοφορίες (άρα δεν τίθεται θέμα εναλλακτικής υποψηφιότητας του κ. Κουβέλη…) δεν αφήνει πολλά περιθώρια συντεταγμένης μετατόπισης στο «ναι».
Σημαντική η πρώτη ψηφοφορία
Τα σενάρια περί αναζήτησης νέου προσώπου αποδυναμώνουν την υποψηφιότητα Δήμα, παρ’ ότι κανείς δεν αμφισβήτησε τα προσόντα του για το συγκεκριμένο αξίωμα. Η επιμονή του κ. Σαμαρά να ξεκαθαρίσει (δύο φορές εντός 24 ωρών) ότι ο Σταύρος Δήμας θα είναι υποψήφιος και στις τρεις ψηφοφορίες, καταδεικνύει ακριβώς το ότι η ψηφοφορία της επόμενης Τετάρτης θα είναι καθοριστική: Αν ο κ. Δήμας λάβει λιγότερες από 170 ψήφους, το «παιχνίδι» για τον κ. Σαμαρά θα πρέπει να θεωρηθεί ως τελειωμένο.