Την έντονη δυσφορία του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσαν δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με τις οποίες εμφανίστηκε να υποστηρίζει την κυβέρνηση σε ενδεχόμενες εκλογές.
Κύκλοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ) σχολίαζαν ότι είναι «κατανοητό γιατί οι υποστηρικτές των μνημονιακών πολιτικών σε Ελλάδα και Ευρώπη αλληλοϋποστηρίζονται». (Διαβάστε επίση: Παρέμβαση Γιούνκερ: Να μην εκλεγούν «ακραίες δυνάμεις»)
Την ίδια στιγμή όμως, τόνισαν οι ίδιοι κύκλοι που επικαλείται το ΑΠΕ, η πλειοψηφία των ευρωπαϊκών λαών και των Ευρωπαίων αξιωματούχων «στέκονται με σεβασμό απέναντι στις διαθέσεις του ελληνικού λαού και μάλιστα θέτουν και ζήτημα επαναπροσδιορισμού των κυρίαρχων πολιτικών στην Ευρώπη».
Mε δύο αναρτήσεις του στο Twitter ο Ανδρέας Καρίτζης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, ζήτησε την παραίτηση του κ. Γιούνκερ.
Ταυτόχρονα, σήμερα ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κατρούγκαλος με ερώτησή του ζητά από την Κομισσιόν να πάρει θέση.
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι η στάση Γιούνκερ έρχεται μετά από τη δήλωση στήριξης της εκπροσώπου της Κομισιόν Ανίκα Μπράιντχαρντ προς τον Έλληνα υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Σταύρο Δήμα τον οποίο και χαρακτήρισε ως «συνειδητό ευρωπαίο».
Με βάση αυτά τα δεδομένα, ο κ. Κατρούγκαλος ζητά από την Επιτροπή να πάρει θέση για το αν συμμερίζεται αυτού του είδους τις παρεμβάσεις σε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης κι αν υπάρχει νομικό έρεισμα στις Συνθήκες παρόμοιας επέμβασης.
Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας σε αυστριακή εκπομπή, είχε εκτιμήσει πως «οι Έλληνες γνωρίζουν τι θα σήμαινε λανθασμένη έκβαση εκλογών για τη χώρα και την Ευρωζώνη», έχοντας προηγουμένως επισημάνει πως ο ίδιος «έχει κάνει τα πάντα για να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ».
Αποφεύγοντας, όπως είπε, να εμπλακεί σε ζητήματα εθνικών εκλογών, ανέφερε πως δεν θα ήθελε να δει «ακραίες δυνάμεις» στην ηγεσία, αλλά θα προτιμούσε «οικεία πρόσωπα». Απέφυγε όταν ρωτήθηκε να απαντήσει εάν θεωρεί ακραία δύναμη τον ΣΥΡΙΖΑ.