Καταλύτης εξελίξεων το στρατόπεδο των ανεξάρτητων βουλευτών
Τα επιπρόσθετα οκτώ χθεσινά «ναι» μπορεί μεν να μην διασφαλίζουν το σενάριο μιας επιτυχούς τρίτης προσπάθειας για την ανάδειξη νέου προέδρου της Δημοκρατίας, ωστόσο προαναγγέλλουν μια πιθανή καινούργια πρωτοβουλία σε πολιτικό επίπεδο, προκειμένου να αποφευχθεί η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
Έτσι, στο κυβερνητικό περιβάλλον, όλοι πλέον κινούνται με τα… κομπιουτεράκια ανά χείρας, υπολογίζοντας τις τάσεις και καταμετρώντας τα ονόματα των ανεξάρτητων βουλευτών που (κατά την κρίση του Μαξίμου πάντα) θα μπορούσαν –έστω και με αυστηρές προϋποθέσεις- να αλλάξουν στάση και να ψηφίσουν θετικά στην επικείμενη διαδικασία της τρίτης και πιο κρίσιμης ψηφοφορίας, την ερχόμενη Δευτέρα.
Η αριθμητική του«παρών»
Με τα σημερινά δεδομένα, 12 ανεξάρτητοι βουλευτές χθες επέλεξαν το «παρών». Οι εννέα εξ αυτών (Οδυσσέας Βουδούρης, Πάρις Μουτσινάς, Πέτρος Τατσόπουλος, Θεόδωρος Παραστατίδης, Μάρκος Μπόλαρης, Μίμης Ανδρουλάκης, Χρυσούλα Γιαταγάνα, Ραχήλ Μακρή και Θεοδώρα Τζάκρη) είναι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ και πολύ δύσκολα θα μεταβάλλουν τη στάση τους.
Απομένουν οι Βύρων Πολύδωρας (έχει δηλώσει ότι αν συγκεντρωθούν οι 179 θα πει το «ναι»), ο Βασίλης Καπερνάρος (είναι κοντά στο «παρών») και η Ν. Φούντα (ανεξαρτητοποιήθηκε χθες από τη ΔΗΜΑΡ και κατά πολλούς μπορεί να πει το «ναι»). Από εκεί και μετά υπάρχει και η περίπτωση του Θωμά Ψύρρα ο οποίος χθες διέψευσε την είδηση ότι ακολούθησε το παράδειγμα της κ. Φούντα, αλλά ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποια κίνηση από την πλευρά του μέχρι τη Δευτέρα.
Ωστόσο, ορισμένοι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, οι οποίοι δεν βλέπουν με «καλό μάτι» την συνεργασία με το κόμμα της Κουμουνδούρου και κατά συνέπεια «πλευρίζουν» τις θέσεις του κ. Λυκούδη, είναι πιθανόν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην ψηφοφορία της Δευτέρας –κάτι που όλοι γνωρίζουν στο Μαξίμου και το εκλαμβάνουν ως θετική προοπτική.
Επομένως, βάσει των ανωτέρω, στην Τρίτη διαδικασία όλοι αναμένουν μια αύξηση του αριθμού των θετικών 168 ψήφων.
Οι κινήσεις των αμέσως επομένων ημερών
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να επανέλθει στην πρότασή του για επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας ανάδειξης προέδρου της Δημοκρατίας, με ορίζοντα την συνταγματική αναθεώρηση και βουλευτικές εκλογές στα τέλη της επομένης χρονιάς (2015).
Βεβαίως γνωρίζει ότι τα περιθώρια πολιτικών ελιγμών και πρωτοβουλιών στενεύουν επικίνδυνα, όπως επίσης και το ότι κανείς δεν θέλει να φέρει το στίγμα του «προκαλούντος πολιτική αστάθεια»