Ο υφυπουργός Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γ. Μανιάτης, μιλώντας σε συνέδριο του ελληνογερμανικού επιμελητηρίου για την αγορά ενέργειας τόνισε ότι η Ελλάδα θα ζητήσει αυστηρότερους ελέγχους στους πυρηνικούς αντιδραστήρες, που υπάρχουν ή θα κατασκευαστούν τόσο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και τις γειτονικές.
Η πρόταση αυτή θα γίνει στο έκτακτο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας, που θα συνεδριάσει τη Δευτέρα, στις Βρυξέλλες, με αντικείμενο τις εξελίξεις στην Ιαπωνία και στη Βόρεια Αφρική.
Παρουσιάζοντας τις ελληνικές θέσεις που θα υποστηρίξουν την ερχόμενη εβδομάδα, η υπουργός Τίνα Μπιρμπίλη και ο ίδιος, ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα καταθέσει στο Συμβούλιο τέσσερις προτάσεις:
-Η επιλογή της λειτουργίας πυρηνικών αντιδραστήρων είναι μεν εθνικό κυριαρχικό δικαίωμα κάθε χώρας, πρέπει ωστόσο να υπάρχουν διαδικασίες ελέγχου. Στις προτάσεις που εξετάζονται περιλαμβάνεται, μάλιστα, το “σενάριο” οι έλεγχοι στην ΕΕ και τις γειτονικές χώρες, να γίνονται από όργανα εκτός Ευρώπης, όπως η Ομάδα των 20 (G20).
-Να διεξαχθούν stress tests στους 140 περίπου αντιδραστήρες που λειτουργούν στην Ευρώπη, με διαφανείς και ενιαίους κανόνες και με κριτήρια που να περιλαμβάνουν τη σεισμικότητα της περιοχής, την ηλικία των εγκαταστάσεων, τα συστήματα ψύξης και τον τρόπο αντίδρασης σε απρόβλεπτες καταστάσεις.
-Να αναθεωρηθεί, επί το αυστηρότερο, η Κοινοτική Οδηγία για τους πυρηνικούς αντιδραστήρες.
-Η ΕΕ να ζητήσει από χώρες, εκτός των “27”, να συμμετάσχουν στον ευρωπαϊκό προβληματισμό και να συνεργαστούν στα θέματα των ελέγχων.
Ο κ. Μανιάτης επανέλαβε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει αποκλείσει την πυρηνική ενέργεια από το ενεργειακό ισοζύγιο.
Είναι γνωστό, ωστόσο, ότι σε γειτονικές χώρες υπάρχουν ή σχεδιάζονται πυρηνικά εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Αναφορικά με τη Λιβύη η εικόνα για την ελληνική αγορά είναι ότι οι ποσότητες αργού που εισάγονταν από τη συγκεκριμένη χώρα έχουν αντικατασταθεί από άλλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες. Ταυτόχρονα, τα αποθέματα ασφαλείας καυσίμων υπερβαίνουν το ελάχιστο όριο των 90 ημερών, που θέτει η ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Ο υφυπουργός παρουσίασε, επίσης, τις εξελίξεις στα διεθνή ενεργειακά σχέδια που συμμετέχει η Ελλάδα. Ειδικότερα:
-Τις προσεχείς εβδομάδες ο κ. Μανιάτης θα συνοδεύσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια, σε επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν, τα κοιτάσματα αερίου του οποίου, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα τροφοδοτήσουν τον αγωγό Τουρκίας – Ελλάδας – Ιταλίας.
-Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέλαβε πρωτοβουλία συντονισμού Ελλάδας, Ρωσίας και Βουλγαρίας για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, ως προς τα περιβαλλοντικά θέματα στα οποία οφείλονται οι καθυστερήσεις από την πλευρά της Σόφιας. Την ερχόμενη εβδομάδα, προγραμματίζεται σύσκεψη στις Βρυξέλλες υπό τη γενική διεύθυνση Περιβάλλοντος, με συμμετοχή εκπροσώπων των τριών χωρών και της εταιρίας Transbalkan Pipeline.
-Το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας ,θα περάσει από δεύτερη ανάγνωση από το Υπουργικό Συμβούλιο την επόμενη ή μεθεπόμενη εβδομάδα. Θα ακολουθήσει δημόσια διαβούλευση και κατάθεση στη Βουλή.
Στο ίδιο συνέδριο, ο υπεύθυνος του Τομέα Ανάπτυξης της ΝΔ, Κ. Χατζηδάκης, τόνισε ότι δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε τη σημασία της εθνικής συνεννόησης και μετριοπάθειας καθώς όλοι βρισκόμαστε στο ίδιο καράβι και πρέπει να βγούμε από την κρίση συντεταγμένα. Πρέπει επίσης, πρόσθεσε, να αντιστραφεί η εικόνα που επικρατεί διεθνώς για τη χώρα μας, ότι είναι μια κατεστραμμένη και διεφθαρμένη χώρα.
Αναφερόμενος στα ενεργειακά τόνισε, εξάλλου, ότι χρειάζονται συγκεκριμένες δράσεις και πράξη για την απελευθέρωση της αγοράς, την προώθηση επενδύσεων όχι μόνο σε ανανεώσιμες πηγές αλλά ευρύτερα, τον εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ και την προώθηση των αγωγών.