Ποιες άλλες ιδιωτικοποιήσεις μπαίνουν στο κάδρο Λαφαζάνη
Ριζικές αλλαγές φέρνει η αλλαγή ηγεσίας στο νέο πλέον υπερ-υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη να ξεκινάει από το μπλοκάρισμα αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ, ενώ, φρενάρει μία ακόμα σειρά συμβάσεων ιδιωτικοποίησης.
Η αρχή γίνεται με νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή και θα ακυρώνει τον επίμαχο νόμο για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, ενώ, στο πλαίσιο κατάργησης του ΤΑΪΠΕΔ, επιστρέφουν στο Δημόσιο όλες οι μετοχές των ενεργειακών επιχειρήσεων που έχει στην κατοχή του.
Ιδιαίτερα για τα ΕΛΠΕ που είναι στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, τόνισε ότι θα ακυρωθεί η πώληση και θα επανέλθει στο δημόσιο.
Την ίδια ώρα μένει να δούμε πώς ο νέος υπουργός θα χειριστεί το θέμα των διαγωνισμών που βρίσκονται σε εξέλιξη για την έρευνα και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου, όπου εκτιμάται ότι θα αποφέρουν στο ελληνικό δημόσιο περί τα 150 δισ. ευρώ σε 20-30 χρονιά.
Ο κ. Λαφαζάνης υπογράμμισε: «Βλέπω στα πρόσωπα σας όχι υπαλλήλους αλλά συνεργάτες». Τόνισε με έμφαση ότι η κρίση που αντιμετωπίζουμε δεν είναι κρίση χρέους άλλα το χρέος αξιοποιείται από τις δυνάμεις της Ευρώπης για να γκρεμίσουν τα πάντα στη χώρα. Η κρίση είναι παραγωγική βάση και σε δομές, πρόσθεσε.
Ξεκαθάρισε ότι τέλος τα μνημόνια σε αυτή τη χώρα, με αυτή την κυβέρνηση, υπογράμμισε ότι θα ακυρωθούν οι νόμοι που δεσμεύονται από την τρόικα, σταδιακά.
Σχολίασε μάλιστα την ανακοίνωση για τη Ρωσία και τα περί κυρώσεων και υπεραμύνθηκε της ανακοίνωσης της κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι «δεν θέλουμε να λαμβάνονται αποφάσεις χωρίς να το γνωρίζουμε».