Στο όριο της κατάρρευσης οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ευρωπαικού Συμβουλίου και Κοινοβουλίου για την απαγόρευσή τους.
Η αδιαλλαξία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που επιμένουν να επιτρέπεται η χρήση απογόνων κλωνοποιημένων ζώων για την παραγωγή τροφίμων, χωρίς σήμανση και ελευθερία επιλογής για τους ευρωπαίους πολίτες, κινδυνεύει να οδηγήσει σε κατάρρευση τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Συμβουλίου και Κοινοβουλίου σχετικά με τη νέα νομοθεσία για τα νέα είδη τροφίμων.
Ο πρόσφατος γύρος διαπραγματεύσεων έληξε άκαρπα τα χαράματα της Πέμπτης 17 Μαρτίου, ενώ οι ελπίδες για εξεύρεση συμφωνίας επικεντρώνονται στην Τετάρτη 23 Μαρτίου.
Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων λήγει στο τέλος του μήνα.
Η ομάδα διαπραγμάτευσης του Κοινοβουλίου, μέλος της οποίας είναι ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κρίτων Αρσένης, υποστηρίζει την απαγόρευση χρήσης τόσο των κλωνοποιημένων ζώων όσο και των απογόνων τους για την παραγωγή τροφίμων.
Μετά το πέρας της συνάντησης με τους εκπροσώπους του Συμβουλίου, ο Κρίτων Αρσένης δήλωσε:
«Δίνουμε μια μάχη απέναντι στην απελευθέρωση της εισαγωγής κοινοποιημένων και των απογόνων τους στην ευρωπαϊκή αγορά τροφίμων. Πρόκειται για μία τεχνολογία που δεν έρχεται να λύσει κάποιο πρόβλημα με την επάρκεια ή ασφάλεια των τροφίμων, έχει άγνωστες επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και παραβιάζει την ευρωπαϊκή οδηγία «για την ορθή μεταχείριση των ζώων».
Είναι ακατανόητη η στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αντί να προσπαθεί να βρει λύση στο διαπραγματευτικό αδιέξοδο, πιέζει το Συμβούλιο σε ακραίες θέσεις ενάντια στο δημόσιο συμφέρον. Ομοίως ακατανόητη είναι και η στάση κρατών μελών όπως η Γερμανία που πρωτοστατεί στον αγώνα υπέρ των κλωνοποιημένων. Εκ μέρους του Κοινοβουλίου, θέλουμε να συγχαρούμε τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης που μάχεται για την προστασία των καταναλωτών από κωνοποιημένα και τους απογόνους τους, αλλά και όλες τις χώρες που συμφωνούν τουλάχιστον στην απαγόρευση χρήσης των πρώτων γενεών και στη σήμανση όλων των προϊόντων που προέρχονται από κλωνοποιημένα και τους απογόνους τους.
Αν δεν αλλάξει η στάση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δε θα διστάσει να καταψηφίσει τη νέα νομοθεσία καταρρίπτοντας την πολυπόθητη για τη βιομηχανία απλοποίηση της διαδικασίας έγκρισης νέων τροφίμων που περιλαμβάνει».