Για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ξεκινώντας την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων στην Βουλή των Ελλήνων.
Ο κ. Τσίπρας, στην αρχή της ομιλίας του, σημείωσε πως «η ανάκτηση της λαϊκής κυριαρχίας και η αντιμετώπιση της κοινωνικής κρίσης αποτελούν τους βασικούς στόχους της κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας», προσθέτοντας πως έχει πλήρη συναίσθηση των δυσκολιών και της ευθύνης που έχει αναλάβει.
Ο ίδιος αναφέρθηκε στο όραμα μιας οικονομικά αυτοδύναμης Ελλάδας, η οποία «περνά μέσα από τις συμπληγάδες της δύσκολης διαπραγμάτευσης με τους εταίρους», ωστόσο πρόσθεσε πως η κυβέρνηση θα κάνει το όραμα πραγματικότητα και με τη στήριξη του λαού θα οικοδομήσει μια Ελλάδα οικονομικά ανεξάρτητη.
«Δεν διαπραγματευόμαστε την εντολή της 25ης του Γενάρη», σημείωσε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η λαϊκή κυριαρχία είναι αδιαπραγμάτευτη.
«Μετά από 5 χρόνια μνημονιακής βαρβαρότητας, ο λαός δεν αντέχει άλλη ματαίωση», σημείωσε ο πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για πολιτικό, οικονομικό και ηθικό αδιέξοδο στο οποίο είχε οδηγηθεί η χώρα.
«Η Ευρώπη δεν πρέπει να ξανακάνει τα λάθη του σκοτεινού παρελθόντος, δεν θα οδηγήσει έναν λαό στην ταπείνωση και στον εξευτελισμό… Αλληλεγγύη & ισότιμη συνεργασία των κρατών μελών, γράφουν οι συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν γράφουν λιτότητα & μνημόνια», συμπλήρωσε.
«Θα οικοδομήσουμε μια Ελλάδα οικονομικά αυτοδύναμη και ανεξάρτητη, ισότιμο εταίρο στην ΕΕ. Δεν έχουμε δεσμεύσεις. Μόνη μας δέσμευση είναι να υπηρετήσουμε το συμφέρον του λαού μας, το εθνικό συμφέρον, και αμετάκλητη απόφαση της κυβέρνησης είναι να τηρήσει και να εφαρμόσει στο σύνολό τους τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Αδιαπραγμάτευτος πυρήνας της πολιτικής μας η δέσμευση αυτή. Είναι θέμα τιμής, αξιοπιστίας και σεβασμού της Δημοκρατίας. Εισπράττουμε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού, ανεξάρτητα από το ποιον ψήφισε στις εκλογές».
Η κυβέρνηση καταθέτει επιτέλους προτάσεις, δεν δέχεται εντολές με ηλεκτρονική αλληλογραφία, υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, αφήνοντας αιχμές για την προηγούμενη κυβέρνηση.
Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά ότι δεν δέχθηκε εξάμηνη τεχνική παράταση του προγράμματος, αλλά δίμηνη, για να δυσχεράνει τις προσπάθειες της νέας κυβέρνησης υπό τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο πρωθυπουργός αντί της γενικής παροχολογίας περιορίστηκε να ανακοινώσει μόνο τα εξής:
– Μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης δηλαδή δωρεάν σίτιση, ηλεκτρικό ρεύμα και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
– Επαναπρόσληψη μόνο των καθαριστριών, σχολικών φυλάκων και διοικητικών υπαλλήλων στα ΑΕΙ. Ο αριθμός αυτός, μάλιστα, θα συμψηφιστεί με το όριο προσλήψεων που προβλεπόταν για το 2015.
Την ίδια στιγμή ανακοίνωσε περικοπές δαπανών στο κράτος με πρώτο κατάργηση προνομίων βουλευτών. Όπως είπε:
– Μειώνεται κατά 30% το προσωπικό στο μέγαρο Μαξίμου, κατά 40% η φρουρά του πρωθυπουργού.
– Θα πωληθεί το ένα από τα τρία πρωθυπουργικά αεροσκάφη.
– Θα μειωθεί ο αριθμός των συμβούλων στα υπουργεία.
– Θα εξεταστεί από την πρόεδρο της Βουλής η κατάργηση του δικαιώματος των βουλευτικών αυτοκινήτων.
Ακολούθως, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις εργασιακές σχέσεις, το μισθολογικό, την προστασία της πρώτης κατοικίας αλλά και την προσπάθεια για ανασυγκρότηση της οικονομίας και της ανάπτυξης:
«Είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε τέλος στις πολιτικές που επιτρέπουν την ασυδοσία των εργοδοτών & την ακραία εκμετάλλευση, των εργαζομένων, τόνισε. «Θα μείνουμε πιστοί στη δέσμευση για κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ, σταδιακά έως το 2016. Τέλος στους “κάτω των 25”. Εξίσωση όλων των εργαζομένων… Η ανταγωνιστικότητα της αγοράς δεν μπορεί να βασίζεται στη φθηνή και άνευ δικαιωμάτων εργασία».
Και συμπλήρωσε: «Η νέα κυβέρνηση θέλει και θα στηρίξει τις ιδιωτικές επενδύσεις που μπορούν να παίξουν κομβικό ρόλο στην παραγωγική ανασυγκρότηση… Δεν ξεπουλάμε τα δίκτυα και τις υποδομές της χώρας, που αποτελούν εθνικό κεφάλαιο, τον φυσικό και ορυκτό μας πλούτο… Αναγκαία η ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας».
Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η νέα κυβέρνηση φέρνει μαζί της μια νέα αντίληψη για το ρόλο του κοινωνικού κράτους. Δίνει τεράστια σημασία στην στήριξη και διεύρυνσή του. «Δεν πρόκειται να εφαρμόσουμε όσα περιέχονται στο γνωστό e-mail… Πρώτη δέσμευση της κυβέρνησης: Καμία αύξηση ορίων ηλικίας, καμία μείωση κύριων & επικουρικών συντάξεων. Στο τέλος του 2015 η 13η σύνταξη για όσους λαμβάνουν συντάξεις μικρότερες των 700 ευρώ τον μήνα. Θα απαγορευτεί κάθε πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας».
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για δημοκρατική αναδιάρθρωση του συστήματος Υγείας, καταπολέμηση της διαφθοράς στις προμήθειες υλικού. «Ιδρύουμε Ταμείο Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης στο οποίο θα μεταφερθούν έσοδα από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας».
Για τις μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία, ο πρωθυπουργός είπε: «Καταργείται η Τράπεζα Θεμάτων για το Λύκειο, καταργούνται τα Συμβούλια Διοίκησης στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Ιδιαίτερο βάρος δίνουμε στην προώθηση της Έρευνας με τον ορισμό αρμόδιου αναπληρωτή Υπουργού».
Στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως σκοπός της κυβέρνησης είναι η ειρηνική επίλυση των διαφορών με τις γειτονικές μας χώρες. «Μακριά από εμπορικούς πολέμους», ανέφερε ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος εμμέσως στις κυρώσεις της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας.
Λόγο έκανε και για τις αξιώσεις της χώρας μας από την Γερμανία: «Διεκδίκηση του κατοχικού δανείου και των πολεμικών επανορθώσεων για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο από τη Γερμανία… Ηθική υποχρέωση απέναντι στην Ιστορία η διεκδίκηση του κατοχικού δανείου».
Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο, για τη στήριξή του στην «κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας», ενώ αναφορά έκανε για τον «ακάματο Μανώλη Γλέζο, που ακόμη σήμερα δίνει τον αγώνα της δημοκρατίας».
Τέλος, έκανε έκκληση σε όλους να στηρίξουν την κοπινή προσπάθεια και την διαπραγμάτευση: «Καλώ όλους τους βουλευτές να στηρίξουν την Ελλάδα σε αυτή την κρίσιμη στιγμή… Σας καλώ να δώσετε ψήφο εμπιστοσύνης, να δώσουμε μαζί τη μάχη για αξιοπρέπεια».
«Είμαστε σάρκα από τη σάρκα αυτού του λαού, θα τον υπηρετήσουμε μέχρι τέλους, είμαστε κάθε λέξη από το Σύνταγμα αυτής της χώρας… Δεν πρόκειται να διαπραγματευτούμε την ιστορία μας, την τιμή και την υπερηφάνεια αυτού του λαού», είπε ο πρωθυπουργός φανερά συγκινημένος και ολοκλήρωσε την ομιλία του.
Στο σημείο αυτό η πρόεδρος της Βουλής κήρυξε περαιωμένη τη συνεδρίαση μέχρι τη Δευτέρα το πρωί στις 11.