Τον «οδικό χάρτη» της μεταμνημονιακής Ελλάδας παρουσίασε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την πρώτη μέρα της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων, που θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυκτα της Τρίτης με την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.
Σήμερα η διαδικασία περιλαμβάνει τις ομιλίες των βουλευτών και των υπουργών. Οι τελευταίοι θα εξειδικεύσουν, από του βήματος, τις προαναγγελθείσες από τον πρωθυπουργό μεταρρυθμίσεις.
Φορολογικό – ΕΝΦΙΑ – Ληξιπρόθεσμα χρέη
Με μέτρα άμεσης επέμβασης, ο πρωθυπουργός έθεσε τους μεταρρυθμιστικούς άξονες τόσο στο φορολογικό όσο και στο εισπρακτικό, καταδεικνύοντας ταυτόχρονα τους κύριους υπαίτιους για την έξαρση του φαινομένου της φοροδιαφυγής: Είναι οι λεγόμενες οικονομικές ελίτ, οι μεγαλοεπιχειρηματίες, που δεν διστάζουν με κάθε τρόπο να κρύβουν εισοδήματα ή να εκμεταλλεύονται τα «παραθυράκια» του νόμου για να αποφύγουν την πληρωμή φόρων.
Εκτός των γενικότερων δεσμεύσεων για αυστηρότερους εσωτερικούς ελέγχους στα τελωνεία, πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων και πετρελαίου, και αντιμετώπιση των «τριγωνικών» συναλλαγών, ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε για επαναφορά τού αφορολόγητου ορίου στα 12.000 ευρώ με δημιουργία περιουσιολογίου, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ μέσα στο τρέχον έτος και αντικατάστασή του από τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ), και προανήγγειλε αυστηρά μέτρα για τον έλεγχο της φορολογικής διοίκησης και ρυθμίσεις 100 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε Ταμεία και Εφορία. Επίσης ανέφερε την κατάργηση των οφειλών προς το Δημόσιο ως διαρκές αδίκημα.
Η αύξηση ορίου στον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ θα συντελεστεί σταδιακά μέχρι το 2016. Επαναφέρονται οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας και η διαιτησία. Σκοπός της κυβέρνησης, όπως είπε, είναι η τόνωση των δημοσίων επενδύσεων, χωρίς βεβαίως το «ξεπούλημα δικτύων και υποδομών και του φυσικού πλούτου της Ελλάδας… Άλλο η αξιοποίηση και άλλο το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας».
Εργασιακά
Επτά μέτρα, με στόχο την αποκατάσταση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στις προγραμματικές του δηλώσεις, επισημαίνοντας ότι η αγορά εργασίας βίωνε επί πέντε χρόνια συνθήκες μεσαίωνα, όχι μόνο εξαιτίας των αξιώσεων των δανειστών, αλλά και εξαιτίας των παρεμβολών των εγχώριων δυνάμεων της εργοδοσίας.
Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε:
– Για την άμεση αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων σε συνεργασία με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO)
– Για την επαναφορά της επεκτασιμότητας (οι όροι των συλλογικών συμβάσεων να εφαρμόζονται υποχρεωτικά από όλες τις επιχειρήσεις και όχι μόνο από αυτές που είναι μέλη των εργοδοτικών ενώσεων)
– Για την επαναφορά των τριετιών που είχαν παγώσει με το μνημόνιο
– Για την προστασία από τις μαζικές απολύσεις (εξετάζεται το μηνιαίο όριο των απολύσεων να μειωθεί στο 2% από 5%)
– Για την αποκατάσταση της λειτουργίας του ΟΜΕΔ (διαιτησία)
Εξήγγειλε επίσης την σταδιακή επαναφορά του κατωτάτου μισθού στα 751 ευρώ (από 586) έως το 2016, προκειμένου να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα οι επιχειρήσεις, αλλά και οι Ευρωπαίοι εταίροι.
Αποσαφήνισε ότι δεν θα ισχύουν διαχωρισμοί για τους νέους, οι οποίοι σήμερα λαμβάνουν χαμηλότερες αμοιβές (510 ευρώ μεικτά).
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο πρόγραμμα ανάκτησης της εργασίας, το οποίο την ερχόμενη τετραετία θα εξασφαλίσει εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, προσφέροντας ανάσα στα ασφαλιστικά Ταμεία.
Προεκλογικά, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εξαγγείλει τη δημιουργία 300.000 θέσεων εργασίας σε βάθος δύο ετών.
Για την κατάρτιση των νέων προγραμμάτων απασχόλησης θα αξιοποιηθούν πόροι από την αναδιάρθρωση των ΕΣΠΑ και από το πακέτο Γιουνκέρ.
Ο κ. Τσίπρας δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι η χρήση των ευρωπαϊκών πόρων για την καταπολέμηση της ανεργίας προϋποθέτει την επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους.
Στο μέτωπο των συντάξεων, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η διάσωση του ασφαλιστικού συστήματος, αφήνοντας αιχμές ότι θα αναζητηθούν οι υπεύθυνοι για το PSI, που διέλυσε τα αποθεματικά των Ταμείων.
Ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι δεν θα ισχύσει το email Χαρδούβελη, που προβλέπει αύξηση ορίων ηλικίας και ότι δεν θα εφαρμοστεί καμία περικοπή στις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις.
Επανέλαβε ακόμη την εξαγγελία για χορήγησης της 13ης σύνταξης τα Χριστούγεννα στους συνταξιούχους που λαμβάνουν έως 700 ευρώ.
Τέλος, αναφέρθηκε στο «Ταμείο εθνικού πλούτου και κοινωνικής ασφάλισης», το οποίο θα λειτουργήσει ως νέος «κουμπαράς» για τη χρηματοδότηση των ασφαλιστικών Ταμείων.
Σε πρώτη φάση, το Ταμείο θα αντλήσει ένα μέρος των εσόδων του από τα δικαιώματα για την εκμετάλλευση του φυσικού και ορυκτού πλούτου της χώρας (μεταλλεία, ορυχεία, χρυσός κ.ά.).
Σε δεύτερη φάση, στον «κουμπαρά» θα εισέλθουν πόροι από την αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου και από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων (μετά το 2023).
«Εμείς αξιοποιούμε το φυσικό πλούτο» είπε χαρακτηριστικά, «δεν τον ξεπουλάμε, για να ξεπληρώσουμε ένα χρέος που δεν ξεπληρώνεται».
Έλεγχοι – Λίστα Λαγκάρντ
Όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας, ενεργοποιείται και επιταχύνεται ο έλεγχος στις λίστες που αφορούν εξαγωγές κεφαλαίων και εμβάσματα στο εξωτερικό (λίστες Λαγκάρντ και Λιχτενστάιν).
Παράλληλα, στις πρωταρχικές κινήσεις της κυβέρνησης συγκαταλέγεται και ο έλεγχος των δημοσίων συμβάσεων με κινητοποίηση του Σώματος των Δημοσίων Ελεγκτών, ενώ καταργούνται οι «αντισυνταγματικές», όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, διατάξεις που παρέχουν προστασία στις διοικήσεις των ΤΧΣ και ΤΑΙΠΕΔ.
Επανασύσταση ΕΡΤ – Αδειοδότηση και δανειοδότηση των ΜΜΕ
Με νόμο, που θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή σκοπεύει η νέα κυβέρνηση να επανασυστήσει την Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση Α.Ε, το κλείσιμο της οποίας συντελέστηκε και τυπικά στις 11 Ιουλίου του 2013.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η επανασύσταση της ΕΡΤ θα γίνει από μηδενική βάση και συμπλήρωσε πως η κυβέρνηση προχωρά σε διαγωνισμό για ανοιχτή αδειοδότηση για τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα στο σύνολό τους. Όπως ανέφερε, θα ελεγχθεί και ο μηχανισμός σύνδεσης των τραπεζών με τα ΜΜΕ.
Στόχος, όπως είπε, είναι να σταματήσει η διαδικασία αδιαφανών χρηματοδοτήσεων (θαλασσοδάνεια) προς ευνοημένους επιχειρηματίες, όπου περιλαμβάνονται και τα ΜΜΕ.
Τέλος στα προνόμια των βουλευτών
Σαρωτικές αλλαγές με κατάργηση των προκλητικών προνομίων υπουργών και βουλευτών προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την παρουσίαση των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης, επιθυμώντας -όπως είπε- να επιβάλει «νέο ύφος και ήθος στο πολιτικό σκηνικό».
«Προχωράμε στον περιορισμό της σπατάλης και στον περιορισμό των προνομίων υπουργών και βουλευτών» είπε χαρακτηριστικά, για να περιγράψει το στίγμα της νέας πολιτικής, λέγοντας: «Δεν ήρθαμε για να καταλάβουμε την εξουσία και τα προνόμια, αλλά να τα καταργήσουμε και να τα δώσουμε εκεί που πηγάζει η εξουσία. Στον λαό».
Ο πρωθυπουργός είπε ότι θα μειωθεί θεαματικά ο αριθμός των συμβούλων και των μετακλητών υπαλλήλων που έχουν υπουργοί και βουλευτές, θα μειωθούν κατά 50% τα πολυτελή υπουργικά αυτοκίνητα, κάνοντας μάλιστα ειδική αναφορά στην BMW αξίας 700.000 ευρώ που είχε ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος.
Παράλληλα, ζήτησε να εξεταστεί εάν υπάρχουν περιθώρια να καταργηθούν και τα βουλευτικά ΙΧ.
Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για:
– Άμεση αποσυμφόρηση των υπουργείων από στρατιές συμβούλων και μετακλητών υπαλλήλων
– Μείωση στο ήμισυ των 700 αυτοκινήτων που διαθέτουν τα υπουργεία
– Πώληση του ενός εκ των τριών κυβερνητικών αεροσκαφών
– Στην ίδια κατεύθυνση, είπε, «ζητώ από την πρόεδρο της Βουλής να επανεξετάσει το βουλευτικό αυτοκίνητο, γιατί δεν πιστεύω ότι βουλευτές στερούνται οικονομικής δυνατότητας να κινούνται με δικά τους έξοδα»
– Περιορισμός του προσωπικού του Μεγάρου Μαξίμου κατά 30%
– Μείωση της φρουράς του πρωθυπουργού κατά 40%
– Το ίδιο και για τους υπουργούς
– Οι αστυνομικοί που θα αποδεσμευτούν θα βγουν στους δρόμους και στις γειτονιές
Μεταναστευτική πολιτική – Παιδεία – Γερμανικές αποζημιώσεις
Μια απλή Διεύθυνση Μετανάστευσης μετατρέπεται σε Υπουργείο, όπως σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, τονίζουν από το Μέγαρο Μαξίμου. Πρωταρχικός στόχος του νέου Χαρτοφυλακίου, αποτελεί η άμεση ψήφιση του Νόμου περί ιθαγένειας για τα παιδιά δεύτερης γενιάς.
Άμεσα καταργείται η επιλογή των θεμάτων των προαγωγικών εξετάσεων κατά 50% από την Τράπεζα θεμάτων. Ενώ σε ό, τι αφορά την τριτοβάθμια εκπαίδευση καταργούνται οι διατάξεις που αφορούν τα Συμβούλια ιδρύματος.
Τέλος, ο πρωθυπουργός ολοκλήρωσε τον κύκλο των εξαγγελιών της νέας κυβέρνησης τονίζοντας «πως ιστορική υποχρέωση της νέας κυβέρνησης αποτελεί η διεκδίκηση του Κατοχικού Δανείου και των επανορθώσεων».