Η ανακοίνωση, από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, της υποψηφιότητας του Προκόπη Παυλόπουλου στο αξίωμα του προέδρου της Δημοκρατίας, δεν έγινε δεκτή με ενθουσιασμό στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ προκάλεσε επιφυλάξεις και στο εσωτερικό της ΝΔ.
Πριν από λίγο ανακοινώθηκε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα ψηφίσει Παυλόπουλο.
Τόσο στις ομιλίες τους στην συνεδρίαση όσο και στις κατ ιδίαν συζητήσεις τους στους διαδρόμους της Βουλής οι βουλευτές έλεγαν ότι “όλοι μας θα προτιμούσαμε ένα πρόσωπο από την αριστερά αλλά θα στηρίξουμε την επιλογή του Προέδρου”.
Μόνο η Ραχήλ Μακρή φέρεται να έλεγε στους συνεργάτες της ότι δεν θα ψηφίσει τον κ. Παυλόπουλο που τόσα χρόνια στήριζε τα μνημόνια.
Αν και την Τρίτη έλεγε σε συνομιλητές της ότι θα καταψηφίσει την υποψηφιότητα Παυλόπουλου, σήμερα δηλώνει αρκετά προβληματισμένη προσθέτοντας πως δεν έχει λάβει ακόμα τις τελικές τις αποφάσεις, ωστόσο ξεκαθαρίζει ότι δεν θα επικαλεστεί «διπλωματική ασθένεια» και πως θα είναι παρούσα στην ψηφοφορία.
Σύμφωνα με πληροφορίες η ίδια φέρεται να ζήτησε και να είχε νωρίς το μεσημέρι συνάντηση με την Πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου προκειμένου να ρωτήσει την γνώμη της και να καθορίσει την τελική της στάση.
Με δεδομένο όμως το κλίμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και καθώς δεν υπάρχει θέμα κομματικής πειθαρχίας δεν αποκλείεται να υπάρξουν κι άλλες διαρροές.
Πάντως ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ο οποίος εφέρετο να έχει εκφράσει τις πιο σημαντικές επιφυλάξεις για Πρόεδρο από την κεντροδεξιά αφού διατύπωσε την άποψή του στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας δήλωσε ότι θα ψηφίσει την πρόταση του προέδρου του κόμματος στην σημερινή συνεδρίαση της Βουλής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μικρές ομάδες βουλευτών πραγματοποιούν σήμερα αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις προκειμένου να καθορίσουν την τελική τους στάση κατά την βραδινή ψηφοφορία. Οι εκτιμήσεις ωστόσο αναφέρουν ότι δεν θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις και αν υπάρξουν θα εκφραστούν δια της απουσίας.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μετά την αποχώρηση των τηλεοπτικών συνεργείων και των δημοσιογράφων υπήρξαν τουλάχιστον 25-30 βουλευτές, μεταξύ των οποίων ο Γιάννης Σταθάς, Ραχήλ Μακρή, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Κώστας Λαπαβίτσας, που εξέφρασαν ευθέως προς τον κ. Αλέξη Τσίπρα την αντίθεσή τους με την υποψηφιότητα Παυλόπουλου.
Άλλοι πιο ήπια και άλλοι πιο αιχμηρά μίλησαν για αιφνιδιασμό των βουλευτών, για παραβίαση των κομματικών διαδικασιών εξηγώντας ότι ο κ. Τσίπρας πρώτα έπρεπε να κάνει τη συζήτηση για το όνομα και μετά να το ανακοινώσει. Άλλοι δε υποστήριξαν ότι η εκδοχή Παυλόπουλου είναι πλήρως αποτυχημένη, είναι ταυτισμένη με τις μνημονιακές πολιτικές και με τα παρωχημένο παλαιοκομματικό σύστημα.
«Εμείς πάμε πόρτα – πόρτα στους πολίτες, στους ψηφοφόρους μας και τους ζητάμε να μας στηρίξουν. Τώρα τι θα τους απαντήσουμε που επιλέξαμε τον κ. Παυλόπουλο;», «τελευταία φορά εάν υπάρξει πάλι παρόμοιος αιφνιδιασμός εγώ δεν πρόκειται να ψηφίσω» είναι μερικές από τις εκφράσεις που ακούστηκαν κατά τη συνεδρίαση με τον κ. Τσίπρα να απαντά σε κάποιο σημείο εμφανώς εκνευρισμένος ότι αυτή είναι η επιλογή και ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του.
Επιφυλάξεις όμως υπάρχουν και στο εσωτερικό της ΝΔ. Ο πρώτος που τις εξέφρασε δημοσίως είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος σε τηλεοπτική εκπομπή χθες δήλωσε ότι “δεν θεωρεί τον κ. Παυλόπουλο την καλύτερη δυνατή επιλογή”. Ο κ. Μητσοτάκης σήμερα ανακοίνωσε ότι δεν θα ψηφίσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Δυσφορία στο περιβάλλον Αβραμόπουλου
Εν τω μεταξύ δυσφορία διαρρέει από το περιβάλλον του κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου καθώς θεωρούν ότι είχε υπάρξει συμφωνία του με τον κ. Τσίπρα να είναι εκείνος η πρόταση του πρωθυπουργού.
Πάντως από το περιβάλλον του Μεγάρου Μαξίμου λένε ότι δεν ήταν η αντίθεση του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ που μπλόκαρε την υποψηφιότητα Αβραμόπουλου. Από το περιβάλλον του Παναγιώτη Λφαζάνη πάλι διαρρέει ότι “ο Παναγιώτης την Κυριακή το βράδυ εξέφρασε όταν κλήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου τις θέσεις του αλλά δεν κατασπάραξε κανέναν”.
Θεωρείται πάντως ότι η επιφύλαξή του για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο ελήφθη υπόψη ενώ το ίδιο βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας είχε επικοινωνία και με άλλα στελέχη του κόμματος μεταξύ των οποίων ο Δημήτρης Βίτσας, ο Νίκος Φίλης, ο Νίκος Βούτσης και φυσικά με τους στενούς του συνεργάτες.
Στην άτυπη “ψηφοφορία” που έγινε απορρίφθηκε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και προκρίθηκε ο Προκόπης Παυλόπουλος, αφού επικράτησε η θέση για επιδίωξη όσο το δυνατόν μεγαλύτερης συναίνεσης. Ο Προκόπης Παυλόπουλος εκφράζει την καραμανλική πτέρυγα της ΝΔ και εκτιμάται ότι αυξάνει την αποδοχή του κ. Τσίρπα στου νεοδημοκράτες.