Εσωκομματικές «τρικυμίες» καλείται να διαχειριστεί ο πρωθυπουργός, καθώς στις τάξεις του κυβερνώντος κόμματος πληθαίνουν οι φωνές που αντιδρούν στην συμφωνία με τους εταίρους μας, στο Eurogroup της περασμένης Παρασκευής.
Προς τούτο συγκαλείται σήμερα, στις 12:00 το μεσημέρι, κυβερνητικό συμβούλιο, ενώ εντός της ημέρας ακολουθούν συγκλήσεις της Πολιτικής Γραμματείας και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.
Οι επιφυλάξεις στον ΣΥΡΙΖΑ εκφράστηκαν κατά τις προηγούμενες ημέρες αλυσιδωτά μετά την πρώτη ηχηρή αντίδραση του Μανώλη Γλέζου, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση πως βάφτισε το κρέας ψάρι. Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι ο κ. Γλέζος ζήτησε συγγνώμη από τον ελληνικό λαό διότι, όπως είπε, «συνήργησε σ’ αυτή την ψευδαίσθηση».
Ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος τόνισε σε ραδιοφωνικές του συνεντεύξεις ότι δεν πρέπει να γίνουν υποχωρήσεις και πως είναι διατεθειμένος να παραιτηθεί αν δεν τηρηθούν θέματα που θεωρεί αδιαπραγμάτευτα. Διεμήνυσε μάλισιτα ότι δεν πρόκειται να μείνει στο υπουργείο εάν δεν μείνουν οι καθαρίστριες.
Ο α’ αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος μίλησε για μισαλλοδοξία και τιμωρητική διάθεση των δανειστών και πρόσθεσε ότι η συμφωνία δεν πρέπει να περιέχει φράσεις που να δεσμεύουν έναν περήφανο λαό.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Λαπαβίτσας ζήτησε άμεση σύγκληση των κομματικών οργάνων, εκφράζοντας «βαθιές ανησυχίες» για τη συμφωνία και για τις μεταρρυθμίσεις που αναμένεται να προτείνει η κυβέρνηση στους εταίρους. «Είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς πώς μέσα από αυτήν τη συμφωνία θα υλοποιηθούν οι εξαγγελίες της Θεσσαλονίκης», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Η συμφωνία στην οποία υποχρεώνεται η χώρα είναι προβληματική, τόσο με τα σημερινά δεδομένα όσο και σε ό,τι αφορά την προοπτική της», αναφέρει σε δήλωσή του ο Ρούντι Ρινάλντι, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, και προσθέτει ότι «δεν νοείται να χαρακτηρίζεται επιτυχής, αφού δεν πρόκειται για κάτι τέτοιο».
Ο κ. Ρινάλντι εκτιμά ότι τα «μνημονιακά δεσμά δεν χαλαρώνουν», καθώς «καμιά αλλαγή δεν είναι επιτρεπτή» και σημειώνει ότι «η συνεχιζόμενη απώλεια κυριαρχίας και ο αμείλικτος έλεγχος της ευρωκρατίας επιβάλλουν στην κοινωνία καθολική ασφυξία και όχι μόνο οικονομική». «Τίποτα δεν προδιαγράφει επιστροφή σε κάποια μορφή “κανονικότητας”. Το σοκ θα συνεχιστεί», εκτιμά.