Ξεκίνησε το πρωί της Τετάρτης στο Ειδικό Δικαστήριο η δίκη του πρώην τσάρου της Οικονομίας Γιώργου Παπακωνσταντίνου ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με δύο κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα, για την πολύκροτη υπόθεση της λίστα Λαγκάρντ, καθώς, φέρεται να διέγραψε από το ηλεκτρονικό αρχείο ονόματα που αφορούσαν σε συγγενικά του πρόσωπα.
«Είμαι αθώος. Αρνούμαι κατηγορηματικά όλες τις κατηγορίες», είπε ο πρώην υπουργός οικονομικών. «Καλώς. Καθίστε και να αισθάνεστε άνετα», του απάντησε ο πρόεδρος του δικαστηρίου Νίκος Πάσσος.
Στα αιτήματα του κ. Παπακωνσταντίνου ήταν να μην φωτογραφηθεί, ωστόσο, απορρίφθηκε από τον πρόεδρο της έδρας, λαμβάνοντας την απάντηση «Μα είστε δημόσιο πρόσωπο».
Στο διαδικαστικό σκέλος της δίκης, ο πρόεδρος Νικόλαος Πάσσος ανακοίνωσε ότι οι συνεδριάσεις του Ειδικού Δικαστηρίου θα ξεκινούν στις 3 το μεσημέρι καθώς τα μέλη του δεν έχουν αποδεσμευθεί από τις λοιπές υποχρεώσεις τους, ενώ θα διαρκούν σε ημερήσια βάση μέχρι εξαντλήσεως των αντοχών της έδρας.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι προτίθεται να καλέσει έναν μάρτυρα τον οποίο όμως δεν κατονόμασε γιατί, όπως είπε, δεν τον γνωρίζει ακόμα.
Την κλήτευση συγκεκριμένων μαρτύρων ζήτησε από το Δικαστήριο και η εισαγγελέας της έδρας Ξένη Δημητρίου – Βασιλοπούλου.
Η εισαγγελέας ζήτησε συγκεκριμένα να κληθούν ο τότε υπεύθυνος της ΕΥΠ Κωνσταντίνος Μπίκας, ο Ηλίας Πλασκοβίτης, ο πρέσβης Κωνσταντίνος Καρασμάνης, ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Καπελέρης, ο προκάτοχός του Ιωάννης Διώτης, καθώς και οι κ. Στασινόπουλος και Πιτένη που, όπως είπε η εισαγγελέας, συμμετείχαν στην διακίνηση του CD.
Επί του αιτήματος το δικαστήριο επιφυλάχθηκε, ενώ ο πρόεδρος σχολίασε ότι «ο μόνος που φαίνεται να έχει εμπλακεί στη διαδικασία είναι ο κ. Διώτης».
Η διαδικασία ξεκίνησε με την κατάθεση του Δημήτρη Μασίνα, διευθυντή του Κέντρου Φορολόγησης Μεγάλου Πλούτου, ο οποίος μίλησε για τους ελέγχους που έγιναν στα περιουσιακά στοιχεία των συγγενών του Γιώργου Παπακωνσταντίνου καθώς και τα πρόστιμα που θα τους επιβληθούν.
«Κατηγορείται ότι έκανε ζημιά σε βάρος του Δημοσίου την οποία ακόμα και σήμερα δεν γνωρίζουμε» είπε ο εκ των συνηγόρων του κ. Παπακωνσταντίνου , Τάκης Βασιλακόπουλος.
Ο κ. Βασιλακόπουλος ζήτησε από το Δικαστήριο να εγκατασταθεί μια οθόνη «προκειμένου να καταλάβετε τι είναι η λίστα Λαγκάρντ». Επί του αιτήματος επιφυλάχθηκε το δικαστήριο.
Οι κατηγορίες σε βάρος του κ. Παπακωνσταντίνου
Σύμφωνα με το υπ΄ αριθμ. 3/2014 παραπεμπτικού βουλεύματος του Δικαστικού Συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου, που εκδόθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, ο κ. Παπακωνσταντίνου «με πρόθεση νόθευσε έγγραφο που ήταν προσιτό σ’ αυτόν λόγω της υπηρεσίας του, έχοντας σκοπό να προσπορίσει σε άλλον αθέμιτο όφελος με βλάβη του Δημοσίου, σε βάρος του οποίου απειλήθηκε ζημία που υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ και είναι ιδιαίτερα μεγάλη».
Συγκεκριμένα, από τη λίστα Λαγκάρντ (σε μορφή CD) που στάλθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Δημοσίων Οικονομικών του υπουργείου Οικονομικών της Γαλλίας και περιείχε 2.062 καρτέλες με κινήσεις λογαριασμών στην Τράπεζα USB της Ελβετίας ο κ. Παπακωνσταντίνου διέγραψε, τρία ηλεκτρονικά αρχεία που έφεραν τις ονομασίες (file names).
Πρόκειται για τα αρχεία α) «B9010138503.xls», β) «B9010140694.xls» και γ) «B9010140695.xls» που αφορούσαν στους συγγενείς του α) Ανδρέα Ρωσσώνη, σύζυγο της Μαρίνας Παπακωνσταντίνου πρώτης εξαδέλφης του πρώην υπουργού, β) Συμεών Σικιαρίδη, σύζυγο της Ελένης Παπακωνσταντίνου, πρώτης εξαδέλφης του κ. Παπακωνσταντίνου και γ) Ελένη Παπακωνσταντίνου σύζυγο Συμεών Σικιαρίδη, πρώτη και πάλι εξαδέλφη του κ. Παπακωνσταντίνου.
Μετά την αφαίρεση αυτή στο στικάκι (USb) που στάλθηκε στον Ιωάννη Διώτη για τη διενέργεια οικονομικού ελέγχου, ήταν, πλέον 2.059 ηλεκτρονικά αρχεία.
O κ. Παπακωνσταντίνου διέγραψε (νόθευσε τη λίστα) τα ονόματα των τριών συγγενών του από λίστα Λαγκάρντ, σύμφωνα με το βούλευμα, με σκοπό αφ’ ενός να αποκρύψει το γεγονός ότι τα ονόματα των συγγενών του περιέχονταν στον CD της λίστα Λαγκάρντ (που αποτελούσε μέρος καταλόγου γνωστού διεθνώς ως «λίστα Falciani») και, με τον τρόπο αυτό, να αποφύγει βλάβη της πολιτικής του εικόνας ως υπουργού Οικονομικών και αφ’ ετέρου να προσφέρει παράνομο περιουσιακό όφελος στους τρεις συγγενείς του, αφού θα απέφευγαν τον φορολογικό έλεγχο.
Κατά το επίμαχο βούλευμα και πάλι ο κ. Παπακωνσταντίνου, ενώ είχε αποφασίσει να διαπράξει το κακούργημα δεν ολοκλήρωσε την πράξη του από εξωτερικά αίτια και ανεξάρτητα από τη θέλησή του.
Δηλαδή, ο πρώην υπουργός Οικονομικών ενώ «μεταχειρίστηκε ιδιαίτερα τεχνάσματα» για επωφεληθούν τα συγγενικά του πρόσωπα και να ζημιωθεί το Ελληνικό Δημόσιο με ποσό που υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ, αποκαλύφθηκε η νόθευση και έγινε γνωστό το περιεχόμενο των τριών αρχείων των συγγενικών του προσώπων που διαγράφησαν.
Με το ίδιο βούλευμα κρίθηκε ότι δεν πρέπει να παραπεμφθούν στο Ειδικό Δικαστήριο ως συμμέτοχοι τα συγγενικά πρόσωπα του κ. Παπακωνσταντίνου.
Αντίθετα, το επίμαχο βούλευμα έκρινε ότι πρέπει να διατηρηθούν οι περιορισμοί όροι που του έχουν επιβληθεί και είναι χρηματική εγγύηση 30.000 ευρώ και υποχρεωτική εμφάνιση του, μια φορά στο πρώτο δεκαπενθήμερο κάθε μήνα, στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής που διαμένει.
Μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου
Πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου είναι ο αρεοπαγίτης Νικόλαος Πάσσος και εισαγγελέας η Ξένη Δημητρίου – Βασιλοπούλου.
Τακτικά μέλη του Υπουργοδικείου από το Συμβούλιο της Επικρατείας είναι οι: Αγγελική Θεοφιλοπούλου, αντιπρόεδρος και πρόεδρος του Ε΄ Τμήματος του ΣτΕ, Δημοσθένης Πετρούλιας, αντιπρόεδρος και πρόεδρος του Δ΄ Τμήματος του ΣτΕ και οι σύμβουλοι Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, Μαρίνα Παπαδοπούλου, Κωνσταντίνος Πισπιρίγκος και Ταξιαρχία Κόμβου.
Αναπληρωματικά μέλη από το ΣτΕ είναι ο αντιπρόεδρος και πρόεδρος του ΣΤ΄ Τμήματος ΣτΕ Αθανάσιος Ράντος και οι σύμβουλοι Επικρατείας Ηρακλής Τσακόπουλος και Εμμανουήλ Κουσιούρης.
Από τον Άρειο Πάγο εκτός του κ. Πάσσου και της κυρίας Δημητρίου-Βασιλοπούλου, συμμετέχουν στο Ειδικό Δικαστήριο οι εξής αρεοπαγίτες ως τακτικά μέλη Κωνσταντίνος Τσόλας, Δημήτριος Κράνης, Δημήτριος Κόμης, Αντώνης Ζευγώλης, Αργύριος Σταυράκης και Μαρία Γαλάνη-Λεοναρδοπούλου.
Αναπληρωματικά μέλη από τον Άρειο Πάγο είναι οι αρεοπαγίτες, Ιωάννης Γιαννακόπουλος, Κωνσταντίνος Φράγκος και Ερωτόκριτος Καλούδης, ενώ αναπληρωματικός εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου είναι ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεώργιος Μπομπόλης.
Οι πρώτοι μάρτυρες που θα καταθέσουν είναι οι:
Νικηφόρος Διαμαντούρος Ακαδημαϊκός και Ευρωπαϊκός Διαμεσολαβητής (European Ombudsman –Στρασβούργο), Νικόλαος Αλιβιζάτος υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών (2004) και καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής Αθηνών, Δημήτριος Μασίνας διευθυντής του Κέντρου Φορολόγησης Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ), Απόστολος Δελτσίδης πραγματογνώμονας αξιωματικός της ΕΛΑΣ, Παναγιώτης Μαντούβαλος στέλεχος του ΣΔΟΕ αρμόδιος για τον έλεγχο της Λίστα Λαγκάρντ, Χρυσή Χατζή πρόσωπο του στενού πυρήνα του κ. Παπακωνσταντίνου και διευθύντρια του γραφείου του, Γεώργιος Αγγελόπουλος εξειδικευμένος συνεργάτης του υπουργείου σε θέματα πληροφορικής, Σοφία Ρίτσου ειδική σύμβουλος του κ. Παπακωνσταντίνου επί θεμάτων ληξιπρόθεσμων οφειλών και Λουκάς Τσούκαλης πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ).
Πρώτη καταχώρηση: 10:56