Την ανάγκη επανεκκίνησης της πολιτικής ατζέντας της Κυβέρνησης επεσήμανε μιλώντας σήμερα σε γεύμα που παρέθεσε σε δημοσιογράφους η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λ. Κατσέλη, τονίζοντας ότι έχει ήδη καταθέσει τις προτάσεις της στον Πρωθυπουργό.
Η κ. Κατσέλη, όπως είπε, πρότεινε στον Πρωθυπουργό τρεις βασικούς άξονες και τριάντα πολιτικές πρωτοβουλίες ώστε να οικοδομηθεί μια πολιτική ατζέντα η οποία θα περιέχει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα προς τους δανειστές αλλά θα αποτελεί ταυτόχρονα μια ολοκληρωμένη πολιτική πρόταση η οποία να γίνεται κατανοητή και να απαντά στις ανάγκες των πολιτών. Οι βασικοί άξονες της πολιτικής αυτής θα πρέπει, κατά την Υπουργό Εργασίας, να είναι η διατήρηση και η αύξηση των θέσεων εργασίας, η επωφελής διαχείριση της δημόσιας περιουσίας και η δημιουργία ενός διχτιού προστασίας για τους ανέργους και τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.
Αναφερόμενη στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων εκτίμησε ότι ο στόχος των 50 δισ. αποκρατικοποιήσεων είναι, σε κάθε περίχρυση εξαιρετικά δύσκολος όμως, πρόσθεσε, θα περιμένει να ακούσει το ολοκληρωμένο σχέδιο που θα καταθέσει εντός της εβδομάδος ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Ωστόσο η κ. Κατσέλη υποστήριξε ότι για τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας που είναι στρατηγικού χαρακτήρα για τη χώρα όπως ο ΟΤΕ, η ΔΕΗ και η ΕΥΔΑΠ υπάρχουν κόκκινες γραμμές που δεν πρέπει να ξεπεραστούν, υπενθυμίζοντας ότι στις δεσμεύσεις του κυβερνητικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ είναι να μην εκχωρηθεί σε ιδιώτες η πλειοψηφία των μετοχών. “Αν αλλάξει αυτό τότε θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο μιας ξεχωριστής συζήτησης” είπε χαρακτηριστικά.
Απαντώντας σε ερώτηση εάν βλέπει ανασχηματισμό, εκτίμησε ότι δεν χρειάζεται, ενώ σε ερώτηση που δέχθηκε για το εάν πρέπει να αντικατασταθεί ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου είπε ότι μία τέτοια κίνηση δε θα ωφελούσε και επεσήμανε τη σημασία της εμπιστοσύνης που απολαμβάνει ο υπουργός Οικονομικών στο εξωτερικό αλλά και εντός της χώρας.
Η υπουργός Εργασίας, χαρακτήρισε δύσκολο το στόχο της εξοικονόμησης, ως το 2015, 8,5 περίπου δισ. από τις δαπάνες του Υπουργείου, που αποτελεί δέσμευση του “μνημονίου”, θεώρησε όμως ρεαλιστικό στόχο την εξοικονόμηση έως 6,5 δισ. και εκτίμησε ότι το ποσό αυτό μπορεί να προέλθει από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ταμείων και την μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης. Ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά, ότι υπάρχουν αναξιοποίητα περιουσιακά στοιχεία και καταθέσεις εκατομμυρίων ευρώ και τόνισε ότι ήδη από αύριο ξεκινά το έργο της επιτροπή του Υπουργείου Εργασίας που έχει συσταθεί για το σκοπό αυτό. Η κ. Κατσέλη ανέφερε επίσης ότι έχει εκφραστεί ενδιαφέρον από επιχειρήσεις για την κατάρτιση επιχειρησιακών συμβάσεων, χωρίς να αναφέρει περισσότερα στοιχεία, ενώ για τις ατομικές συμβάσεις και κυρίως τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου είπε ότι υπάρχουν διάφορα νομικά θέματα τα οποία άπτονται συγκεκριμένων διατάξεων του Αστικού Κώδικα και πρέπει να εξετασθούν διεξοδικά.
Τέλος, η υπουργός Εργασίας επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει περικοπή των επιδομάτων ανεργίας αλλά επανέλεγχος στο σύνολο των επιδομάτων και δικαιότερη κατανομή.