Ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών και Δικαιοσύνης
Το θέμα του επαναπατρισμού των τραπεζικών καταθέσεων από υπουργούς και βουλευτές, ως μείζον πολιτικό ζήτημα, αναδεικνύει σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού με επικεφαλής τον Σταύρο Θεοδωράκη, σε ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών και Δικαιοσύνης. Παράλληλα, ζητάει διευκρινίσεις για μη δημοσιοποίηση των πόθεν έσχες του 2013 από την προηγούμενη Βουλή.
Στην ερώτηση, οι 17 βουλευτές του Ποταμιού χαρακτηρίζουν «πατριωτικό καθήκον» τον επαναπατρισμό των καταθέσεων για την ενίσχυση της αξιοπιστίας του πολιτικού κόσμου και τη θωράκιση της ελληνικής οικονομίας.
«Τη στιγμή που η αβεβαιότητα των τελευταίων 5 μηνών πλήττει τη σταθερότητα του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος και την αξιοπιστία της εθνικής οικονομίας, οδηγώντας σε φυγή κεφαλαίων από τις ελληνικές τράπεζες και σε υστέρηση εσόδων το ελληνικό κράτος, εμφανίζονται στον Τύπο δημοσιεύματα για υπουργούς της κυβέρνησης και βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου, οι οποίοι έχουν σημαντικά ποσά σε καταθέσεις, ομόλογα και αμοιβαία κεφάλαια σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού. Αυτά τα δημοσιεύματα στηρίζονται στις δηλώσεις πόθεν έσχες του 2012. Περιέργως, οι δηλώσεις πόθεν έσχες για τη χρήση του 2013 δεν έχουν δημοσιοποιηθεί από τη Βουλή» επισημαίνει η ΚΟ του Ποταμιού στην ερώτησή της.
Επίσης, υπογραμμίζει ότι στον νόμο 3213/2003 προβλέπεται ρητά ότι κάθε Φεβρουάριο διαβιβάζεται στα αρμόδια όργανα ο κατάλογος των ελεγχόμενων προσώπων. O εν λόγω κατάλογος για την περίπτωση των υπουργών, βουλευτών και ευρωβουλευτών συντάσσεται από τον πρόεδρο της Βουλής. Στον ίδιο νόμο, αναφέρεται, επίσης, ότι συνιστά παρακώλυση του ελέγχου η μη σύνταξη και διαβίβαση του καταλόγου.
«Η κυβέρνηση ορθώς ομιλεί για πατριωτικό καθήκον των ελλήνων πολιτών να εκπληρώσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, προς όφελος της δημοσιονομικής σταθερότητας της εθνικής οικονομίας. Όμως πατριωτικό καθήκον αναφορικά με τη σταθερότητα της εθνικής οικονομίας είναι και η διακράτηση εκ μέρους των υπουργών τής κυβέρνησης και των μελών της εθνικής αντιπροσωπείας των καταθέσεών τους σε πιστωτικά ιδρύματα της χώρας» αναφέρουν οι βουλευτές του Ποταμιού.
«Είναι ακατανόητη η εφαρμογή δύο μέτρων και δύο σταθμών αναφορικά με τους πολίτες από τη μία μεριά και τους εκπροσώπους της εκτελεστικής και της νομοθετικής εξουσίας από την άλλη. Είναι πατριωτικό καθήκον των μελών της κυβέρνησης και των βουλευτών να στηρίξουν έμπρακτα τη σταθερότητα του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος» προσθέτουν.
Οι βουλευτές ζητούν να ενημερωθούν αν έχει η κυβέρνηση εικόνα του αριθμού των μελών της που έχουν καταθέσεις, ομόλογα και αμοιβαία κεφάλαια σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού, αλλά και γιατί μέχρι σήμερα η Βουλή δεν έχει δημοσιοποιήσει τις δηλώσεις πόθεν έσχες του 2013.
Ζητούν, επίσης, να ενημερωθεί η Βουλή ποιοι υπουργοί και ποιοι βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου μετέφεραν χρήματα από καταθέσεις στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα σε τράπεζες του εξωτερικού το χρονικό διάστημα από το 2010 μέχρι το 2014, και αν έχει συνταχθεί και διαβιβαστεί ο κατάλογος των ελεγχόμενων προσώπων στα αρμόδια όργανα για το 2014.