Με μια σύντομη ιστορική αναδρομή σε σχέση με το θέμα των διεκδικήσεων των γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου, ξεκίνησε την παρέμβασή του στη Βουλή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, στη σχετική συζήτηση, το απόγευμα της Τρίτης.
Ο κ. Βενιζέλος παρατήρησε ότι το γεγονός ότι μετά την Κατοχή ακολούθησε ο Εμφύλιος έχει άμεσες επιπτώσεις και στον τρόπο που δεν διεκδικήθηκαν οι γερμανικές αποζημιώσεις. Σημείωσε ότι η Βουλή προβαίνει σε μια πράξη εθνικής ενότητας και συναίνεσης και αναφέρθηκε στον «τεχνητό διχασμό», όπως είπε, σε δήθεν μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς.
«Τελικά η γοητεία του ψέμματος έχει ταλαιπωτήσει το έθνος ιστορικά», παρατήρησε.
Επιπλέον ανέφερε ότι εχει μεγάλη σημασία να ειπωθεί ρητά και κατηγορηματικά ότι το ζήτημα των αξιώσεων έχει τεθεί κατ’ επανάληψη με πολιτικό και νομικό τρόπο.
Υπενθύμισε τη ρηματική διακοίνωση που επέδωσε η Ελλάδα το 1994, την προσωπική επίσημη επαφή του Κωστή Στεφανόπουλου, την απόφαση να παρέμβει η Ελλάδα υπέρ της Ιταλίας τον Ιούλιο του 2011 στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Παρατήρησε, δε, ότι ο ίδιος το έθεσε σε όλους τους υπουργούς Εξωτερικών της Γερμανίας με τους οποίους συναντήθηκε, όπως επίσης και στη Γερμανίδα καγκελάριο κυρία Μέρκελ και στον πρόεδρο της χώρας κ. Γκάου, κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε, επίσης, ότι λίγο πριν τις εκλογές υπήρξε δήλωσή του που διατήρησε το θέμα ανοιχτό. Πρόσθεσε πως δεν έγινε αυτό για τις ανάγκες της εσωτερικής επικοινωνίας. Τόνισε, επίσης, ότι δεν θα πρέπει να συνδεθεί το θέμα των διεκδικήσεων με τη διαπραγμάτευση για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση.
Ανέφερε ότι έχει μεγάλη σημασία να δούμε το ζήτημα αυτό όπως έπρεπε να δούμε και όλα τα άλλα ζητήματα, όπως το τρέχον, ειδάλλως θα οδηγηθούμε σε ένα αδιέξοδο.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Βενιζέλος διερωτήθη σε σχέση με τις συζητήσεις που γίνονται στη Βουλή, που είναι τα μεγάλα θέματα της σημερινής στρατηγικής, πότε θα γίνει συζήτηση για την παράταση, ποιος την υπέγραψε, πότε θα μιλήσει η Βουλή για αυτά που μιλάει όλο το σύστημα ενημέρωσης της Ευρώπης και το διεθνές.
Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι έχει υπογραφεί ένα κείμενο κατά παράβαση του Συντάγματος. «Δεν προτεύει ο θεσμικός ρόλος του Κοινοβουλίου στα τρέχοντα ζητήματα;» αναρωτήθηκε.