«Οι άμεσες προτεραιότητες της μεταρρυθμιστικής μας προσπάθειας είναι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και η απελπιστική ανάγκη να αντιμετωπιστεί το χρόνιο πρόβλημα στην Ελλάδα σε σχέση με τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΟΣΑ.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε συγκεκριμένα ότι «θα στοχεύσουμε το λαθρεμπόριο καυσίμων και καπνού, θα κάνουμε πιο αυστηρή τη νομοθεσία σχετικά με τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων, θα ενισχύσουμε την ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, ενώ θα εξασφαλίσουμε την πλήρη λογοδοσία και διαφάνεια των λειτουργιών της και θα διευρύνουμε τον ορισμό της φορολογικής απάτης και της φοροδιαφυγής, ενώ θα καταργήσουμε την φορολογική ασυλία».
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε επίσης την πρόθεσή του να προωθηθούν:
Μηχανισμοί για καλύτερους διορισμούς, αξιολογήσεις και καθιέρωση δίκαιων διαδικασιών για τη μεγιστοποίηση της κινητικότητας ανθρώπινων και άλλων πόρων στο πλαίσιο του δημόσιου τομέα.
Βελτίωση της αποτελεσματικότητας των κεντρικών και τοπικών κυβερνητικών υπηρεσιών
Προσέλκυση επενδύσεων σε βασικούς τομείς και αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του κράτους «πιο αποτελεσματικά, εξετάζοντας κάθε περίπτωση χωριστά και σεβόμενοι το δημόσιο συμφέρον». «Για παράδειγμα, πρέπει να ενοποιήσουμε το ΤΑΙΠΕΔ με διάφορους φορείς διαχείρισης των δημόσιων περιουσιακών στοιχείων που σήμερα είναι διασκορπισμένοι σε ολόκληρο τον δημόσιο τομέα».
Ο κ. Τσίπρας είπε επίσης ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να διευρύνει την ατζέντα σε ορισμένους τομείς, όπως: Πράσινη Ανάπτυξη, κοινωνική οικονομία, νέα δικτυακά συστήματα, επιχειρηματικά οικοσυστήματα (clusters).
«Ο πυρήνας των πολιτικών μας δεν είναι να αναμορφώσουμε την Ελλάδα. Είναι να μεταμορφώσουμε την Ελλάδα» δήλωσε και τάχθηκε υπέρ «της ευρύτερης συμμετοχής και τον εκδημοκρατισμό της διαδικασίας λήψης οικονομικών αποφάσεων σε όλα τα επίπεδα».
Για όλα αυτά «επιθυμούμε μια νέα σχέση με τον ΟΟΣΑ μακριά από τις εργαλειοθήκες του παρελθόντος, οι οποίες ποτέ δεν είχαν γίνει αποδεκτές από τους πολίτες ως ένα δικό τους σύνολο μεταρρυθμίσεων» δήλωσε.
Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Τσίπρας άφησε αιχμές, λέγοντας ότι «η Ελλάδα δεν είναι suigeneris αλλά αποτελεί σύμπτωμα μιας ευρύτερης ευρωπαϊκής αδυναμίας» και ότι «πρέπει να σεβόμαστε τη δημοκρατία και την έκφραση της ελεύθερης βούλησης των λαών, αν δεν θέλουμε να παραδώσουμε την Ευρώπη στην ακραία εθνικιστική και λαϊκιστική δεξιά».
«Η Ευρώπη χρειάζεται απεγνωσμένα να ξεφύγει από την παγίδα της λιτότητας για να εγκαινιάσει μια νέα εποχή ανάπτυξης και ευημερίας» τόνισε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας:
«Για την Ελλάδα, η εποχή της λιτότητας, των μνημονίων και της τρόικας έχει παρέλθει. Και αυτό είναι οριστικό και αμετάκλητο. Εκείνοι που συμπεριφέρονται σαν οι Έλληνες να μην ψήφισαν ποτέ ή σαν η ψήφος τους να μην έχει σημασία, στην πραγματικότητα καθιστούν την Ευρώπη άνευ σημασίας στα μάτια των πολιτών της».
Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, είπε ο πρωθυπουργός, η Ελλάδα θα πρέπει να προβεί σε κοινωνικές μεταρρυθμίσεις που αφενός θα λαμβάνουν υπόψη τους τις συνθήκες έκτακτης ανάγκης της οικονομίας και αφετέρου θα είναι διαφορετικές από τις πρακτικές του παρελθόντος και θα έχουν τη λαϊκή υποστήριξη.