“Έντιμα και υπεύθυνα με κύριο όπλο την αξιοπιστία και τα πεπραγμένα μας, διεκδικούμε και πετυχαίνουμε την ελάφρυνση των πολιτών από τους αρχικούς όρους της δανειακής σύμβασης με την επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ και τη μείωση του επιτοκίου”, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισημαίνοντας τους στόχους και τις προσπάθειες της κυβέρνησης ενόψει της Συνόδου Κορυφής.
O κ Πεταλωτής, επισήμανε ότι η κυβέρνηση κατάφερε να αποτυπωθεί στις αποφάσεις της Ευρωπαικής Ενωσης και η επιβολή φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και η δυνατότητα επαναγοράς ομολόγων με χρήματα του μόνιμου μηχανισμού στήριξης.
“Αυτές οι στοχευμένες και συνεπείς κατευθύνσεις είναι εφικτές, επαρκείς και πλήρεις. Δεν είναι η λύση, αλλά το θεμέλιο της λύσης των προβλημάτων μας”, σημείωσε και τόνισε ότι ” αυτες οι αποφάσεις δημιουργούν ένα ρεαλιστικό πλάνο εξόδου από τα προβλήματά μας”.
Ο κ. Πεταλωτής είπε ότι η κυβέρνηση μοχθεί να τις υλοποιήσει “παρά τη στάση μερίδας παραγόντων του δημόσιου βίου, οι οποίοι φαίνεται σαν να επιχαίρουν στην εμφάνιση και μόνο ενός ‘υφάλου’ που συναντά η χώρα, απαξιώνοντας έτσι όχι την κυβέρνηση αλλά την μεγάλη εθνική προσπάθεια που κανουν πρώτα από όλους οι πολίτες”.
Παράλληλα, σημείωσε ότι “η αναδιάρθρωση είναι κάτι που δεν είναι στους σχεδιασμούς μας και δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει” και πως δεν έχει αλλάξει τίποτα από τον αρχικό σχεδιασμό της κυβέρνησης σχετικά με τους στόχους για τις αποφάσεις που αναμένει η Ελλάδα να επικυρωθούν στην ερχόμενη Σύνοδο.
Για το εάν υπάρχει πιθανότητα να αναβληθεί η τελική απόφαση για την επόμενη σύνοδο, είπε ότι “δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση “.
Ερωτηθείς εάν αναμένονται στην προσεχή σύνοδο κάποιες αποκλίσεις από τις αρχικές αποφάσεις για τη χώρα μας, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι πρόκειται για μια πολύ καθοριστική σύνοδο και πως “αν μπορούμε να δηλώσουμε ότι σειρά ζητημάτων που αφορούσαν στην Ελλάδα είχαν μια θετική έκβαση στην άτυπη σύνοδο, η τυπική απόφαση είναι σε αυτή τη σύνοδο και μέχρι να υπάρξει αυτή, τα πάντα είναι υπό αίρεση”.
Υπογράμμισε ότι η ελληνική πλευρά έχει να κάνει με δύσκολες και σκληρές διαπραγματεύσεις, με πολλά και διαφορετικά συμφέροντα χωρών,πολλές από τις οποίες βρίσκονται σε κρίση, “συνεπώς η δουλειά μας και ο αγώνας μας συνεχιζεται μέχρι να επικυρωθούν οι θετικές για τη χώρα μας αποφάσεις και σε αυτή τη σύνοδο”.
Για το σχέδιο αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας, ύψους 50 δισ.
Απαντώντας σε σειρά ερωτήσεων σχετικά με το σχέδιο για αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι είναι σχέδιο που χρειάζεται αρκετή δουλειά ώστε να είναι πλήρως μελετημένο Το σχέδιο αυτό, ανέφερε, θα παρουσιαστεί “σε σύντομο χρονικό διάστημα” και προσέθεσε οτι δεν θα είναι αντικείμενο της αυριανής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.
Ερωτηθείς εάν υπάρχουν “κόκκινες γραμμές” στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, όπως υποστήριξε η υπουργός Εργασίας Λ. Κατσέλη ότι θα πρέπει να γίνει, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι για πρώτη φορά γίνεται καταγραφή της δημόσιας περιουσίας ώστε να αξιοποιηθεί και πως για πρώτη φορά θα υπάρχει συγκεντρωτικό πλάνο και σχέδιο με συγκεκριμένα αναπτυξιακά και κοινωνικού χαρακτήρα κριτήρια για τις αποκρατικοποιήσεις, ώστε να μειωθεί απευθείας το δημόσιο χρέος.
Απαντώντας σε ερώτηση γιά το εάν υπάρχουν διαφωνίες στην κυβέρνηση για τον τρόπο αξιοποίησης, τόνισε πως “η κυβερνητική πολιτική και μάλιστα σε τόσο σημαντικά ζητήματα είναι συνολική, συλλογική” και υπογράμμισε πως “λευκή επιταγή” δεν έχει ζητηθεί από κανέναν.