«Πρέπει να σεβαστούμε την αξιοπρέπεια των Ελλήνων» δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος τάχθηκε κατά ενός ενδεχόμενου Grexit, μιλώντας σε συζήτηση που διοργάνωσε το ίδρυμα Ζακ Ντελόρ στις Βρυξέλλες, με θέμα τη «διακυβέρνηση στην Ευρώπη».
«Είμαι κατά ενός Grexit» δήλωσε ξεκάθαρα ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής υπενθύμισε ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2011 και το πρώτο εξάμηνο του 2012, ως πρόεδρος του Eurogroup, είχε πολεμήσει αυτήν την «εύκολη ιδέα, να εγκαταλείψει η Ελλάδα την ευρωζώνη». Έκτοτε, πρόσθεσε, μπορεί να έχει δημιουργηθεί «δίκτυ προστασίας» και να μην υπάρχει κίνδυνος «συστημικής μετάδοσης», αλλά υπάρχουν άλλοι κίνδυνοι που σχετίζονται με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν παρατήρησε ότι οποιαδήποτε χώρα εφάρμοζε μέτρα λιτότητας, όπως η Ελλάδα, θα αντιμετώπιζε πολύ δύσκολη κατάσταση. «Έχει να κάνει με την αγάπη που πρέπει να έχουμε για τον ελληνικό λαό. Αυτή είναι η κύρια ανησυχία μου» συνέχισε ο κ. Γιούνκερ και υπογράμμισε:
«Αντιμετωπίζουμε ένα είδος ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα και πρέπει να βρούμε λύση. Πρέπει να σεβαστούμε την αξιοπρέπεια των Ελλήνων».
«Πρέπει να βρούμε την κατάλληλη προσέγγιση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες» σημείωσε ο κ. Γιούνκερ, τονίζοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα οφείλει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της. Επισήμανε, επίσης, ότι στην Ευρωζώνη δεν υπάρχει μόνο μία δημοκρατία αλλά 19 και πως όλα τα κράτη-μέλη πρέπει να σέβονται το ένα το άλλο. «Θέλω να διατηρηθεί η ακεραιότητα της Ευρωζώνης» πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Για το θέμα της ρευστότητας που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, ο κ. Γιούνκερ επισήμανε ότι το συζήτησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό στη συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα και ότι εξακολουθεί να το εξετάζει. Αρνήθηκε να προβεί σε περαιτέρω δηλώσεις επί του θέματος αυτού.