Κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες – Επί τάπητος η συνέχιση της χρηματοδότησης
Σε μια προσπάθεια να ξεκαθαρίσει το «θολό» τοπίο των σχέσεων της χώρας με τους εταίρους – δανειστές της, και προκειμένου να αρθεί το βαρύ κλίμα που έχει διαμορφωθεί κατά το τελευταίο διάστημα κυρίως εξαιτίας των αλλεπάλληλων δηλώσεων, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί σήμερα στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στην κρισιμότατη Σύνοδο Κορυφής, στο περιθώριο της οποίας έχει προγραμματιστεί και η συνάντησή του με τους Άνγκελα Μέρκελ, Φρανσουά Ολάντ, Μάριο Ντράγκι, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, Γερούν Ντέισελμπλουμ και Ντόναλντ Τουσκ.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, ο πρωθυπουργός σε αυτήν την συνάντηση θα προσπαθήσει να θέσει επί τάπητος το καυτό ζήτημα της συνέχισης της χρηματοδότησης και την επίτευξη λύσης σε πολιτικό επίπεδο.
Τη συνάντηση επιβεβαίωσε χθες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντόναλντ Τουσκ, ενώ άγνωστο παραμένει το αν στις Βρυξέλλες θα μεταβεί και ο Γιάνης Βαρουφάκης, καθώς, θεσμικά, ο υπουργός Οικονομίας δεν έχει λόγο ώστε να παρευρεθεί.
Ο κ. Σταθάκης αξιολόγησε την επικείμενη συνάντηση ως το «καλύτερο πλαίσιο για μία ουσιαστική συζήτηση για το πώς εξειδικεύεται η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου». Μάλιστα εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα «φτάσουμε σε συμφωνία», ενώ αναφέρθηκε σε «ορισμένες δυνάμεις που θέλουν να επαναφέρουν την κατάσταση σε αυστηρό μνημονιακό πλαίσιο».
«Η ελληνική οικονομία υφίσταται πίεση ψυχολογική. Για τη ρευστότητα θέλουμε το 1,9 δισ. από τα κέρδη της ΕΚΤ και αύξηση του ορίου έκδοσης γραμματίων», είπε ο ίδιος, τονίζοντας ότι, εκτός ατζέντας διαπραγμάτευσης βρίσκεται το Ασφαλιστικό, ενώ για τον ΕΝΦΙΑ είπε ότι «δεν θα συμβιβαστούμε σε αυτό το θέμα, θα καταργηθεί το συντομότερο δυνατό».
Στόχος η επίλυση σε πολιτικό επίπεδο
Στην σημερινή συνάντηση, μετά το ναυάγιο με τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών, ο κ. Τσίπρας είναι αποφασισμένος να θέσει το ζήτημα της πολιτικής διαπραγμάτευσης και της τήρησης της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου. Ζητούμενο, να δοθεί μια οικονομική «ανάσα» στην Ελλάδα, ώστε η προσπάθεια πλέον να συντονιστεί προς την κατεύθυνση μιας οριστικής λύσης του προβλήματος χρέους της χώρας.
Η κίνηση αυτή του κ. Τσίπρα, να ζητήσει τη σημερινή συνάντηση μία ημέρα μετά την οριστικοποίηση της συνάντησής του, στο Βερολίνο, την ερχόμενη Δευτέρα, με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, από μόνη της καταδεικνύει την πεποίθηση της ελληνικής πλευράς ότι, παρά τις αρχικές προσδοκίες περί του αντιθέτου, το ραντεβού με την Γερμανίδα καγκελάριο απλώς στοχεύει στην αποφόρτιση του βεβαρυμμένου κλίματος, μετά τις προσβλητικές δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προς τον Γιάνη Βαρουφάκη, που οδήγησαν στο διάβημα διαμαρτυρίας του Έλληνα πρέσβη στο Βερολίνο για τις δηλώσεις Σόιμπλε για τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ.
Σε αυτήν την ερμηνεία άλλωστε συγκλίνει και το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, το οποίο «βλέπει» στο επικείμενο ραντεβού της Δευτέρας απλώς μιαν ευκαιρία να γνωριστεί η κ. Μέρκελ καλύτερα με τον Έλληνα πρωθυπουργό [βλ. σχετικά: «Μαλακώνει» η Μέρκελ;].
Παρέμβαση Ομπάμα
Χθες ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα επικοινώνησε με την καγκελάριο Μέρκελ, ζητώντας μια «ρεαλιστική συμφωνία» που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη εντός Ευρωζώνης.
Εξάλλου, ο Μάριο Ντράγκι και το ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αποφάσισε να ενισχύσει τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας μόλις κατά 400 εκατομμύρια ευρώ ανεβάζοντας το συνολικό υπόλοιπο στα 69,8 δισ. ευρώ [βλ. σχετικά: Μόλις 400 εκατ. η αύξηση του ELA].
Επί της ουσίας οι τεχνοκράτες της ΕΚΤ παρακολουθούν κυρίως τις εκροές καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες και ανάλογα ενισχύουν την πρόσβασή τους σε ρευστό, κρατώντας τους όμως μακριά από τις Αγορές έντοκων κρατικών ομολόγων, αφού είναι η 3η εβδομάδα όπου η ΕΚΤ κινείται με οριακές αυξήσεις.