«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να γίνει ο επιτήδειος ουδέτερος στις εξελίξεις στην περιοχή. Η στάση αυτή δεν θα βοηθούσε τα εθνικά συμφέροντα», ανέφερε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ενημερώνοντας τη Βουλή για την στάση της κυβέρνησης σε σχέση με τα γεγονότα στη Λιβύη.
Στην ομιλία του, ο κ. Παπανδρέου δικαιολόγησε τις επιλογές της διεθνούς κοινότητας για τη Λιβύη, προκειμένου, όπως ανέφερε, να αποφευχθεί η ομαδική σφαγή αμάχων και ένα συνεπαγόμενο μαζικό κύμα μετανάστευσης, καθώς και για να υπηρετηθούν οι δημοκρατικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή. Σημείωσε δε, πως η παρουσία της Ελλάδας στο πλευρό των χωρών που τάσσονται υπέρ της ένοπλης πίεσης στο καθεστώς Καντάφι, είναι σύμφωνη με τις πάγιες θέσεις της εξωτερικής της πολιτικής για σεβασμό του διεθνούς δικαίου και εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα.
«Ως χώρα, έχουμε συμφέρον να συμβάλλουμε στην ενίσχυση της διεθνούς μας αξιοπιστίας χωρίς την λογική των δύο μέτρων και δύο σταθμών», ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, παρατηρώντας πως, όταν η Ελλάδα αξιώνει την υλοποίηση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Κύπρο και την ΠΓΔΜ, δεν μπορεί να αντιτάσσεται στις σημερινές.
«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να γίνει ο επιτήδειος ουδέτερος στις εξελίξεις. Η απουσία της Ελλάδας δεν θα βοηθούσε τα εθνικά μας συμφέροντα. Θα είμαστε παρόντες με την δύναμη αρχών, με σεβασμό στις υποχρεώσεις μας και στην ανάγκη για δημοκρατική αναγέννηση της περιοχής» ανέφερε ο Πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Όσοι φίλοι και μη, είχαν ξεχάσει τον σημαντικό γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας μας, σήμερα ξανά τον αναγνωρίζουν και τον ανακαλύπτουν. Το στοιχείο αυτό θα πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν σοβαρότατα και να χρωματίζει τις αποφάσεις της Ε.Ε. που αφορούν και την Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι και θα είναι, πραγματικός πόλος αρχών, σταθερότητας και ευημερίας στην περιοχή» ανέφερε ο κ. Παπανδρέου.
Όσον αφορά τις κατηγορίες για συμμετοχή του στο ίδρυμα Καντάφι ο πρωθυπουργός απάντησε κατηγορηματικά: «Δεν συμμετείχα ποτέ στο ίδρυμα Καντάφι». Ο κ. Παπανδρέου διευκρίνισε πως ουδέποτε έδωσε την συγκατάθεσή του κι επιπλέον ανέφερε ότι είχαν βάλει το όνομά του στο site του Ιδρύματος δίχως ο ίδιος να συγκατανεύσει. Απευθυνόμενος δε προς την αντιπολίτευση είπε: «Θεωρείτε το site του Καντάφι περισσότερο αξιόπιστο από τα όσα εγώ διαβεβαιώνω;».
Στη δευτερολογία του απάντησε στην κριτική που του ασκήθηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης λέγοντας ότι «Κατανοώ ότι υπάρχουν ψυχροπολεμικά αντανακλαστικά σε ηγεσίες πολλών κομμάτων, αλλά οι διεθνείς συνθήκες αλλάζουν ραγδαία, δεν μπορούν να μπουν στα καλούπια των τελευταίων δεκαετιών, αλλάζουν τα στερεότυπα του παρελθόντος και γκρεμίζονται. Μην αντιδρούμε λοιπόν με τα στερεότυπα του παρελθόντος γιατί κάνουμε λάθη».
Κατά την δευτερολογία του ο κ. Παπανδρέου απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, είπε πως το συνταγματικό θεμέλιο της συμμετοχής μας στον ΟΗΕ και άρα της υποχρέωσης της συμμόρφωσης προς τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι το άρθρο 28 του Συντάγματος, καλώντας τον κ. Τσίπρα να το διαβάσει.
Απαντώντας στον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, ο κ. Παπανδρέου τόνισε πως δεν υπάρχει συμμετοχή της φρεγάτας Θεμιστοκλής και σε καμία επιχείρηση στρατιωτική δεν έχει συμμετάσχει. «Η συμμετοχή μας δεν ήταν ποτέ στρατιωτική. Δεν υπάρχει συμμετοχή σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, ούτε στο Ιράκ, ούτε στο Κόσοβο, ούτε και στη Λιβύη σήμερα», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Στην τριτολογία του ο κ. Παπανδρέου διέψευσε πως ο Μουαμάρ Καντάφι ήταν μέλος στην Σοσιαλιστική Διεθνή -«ούτε ήταν, ούτε τον έβαλα», είπε-, ενώ σε ό,τι αφορά το κυβερνώντα μέχρι πρόσφατα κόμματα στην Αίγυπτο και στην Τυνησία ανέφερε ότι «μόλις ξέσπασαν οι λαϊκές εξεγέρσεις, ήμουν εγώ που διέγραψα άμεσα τα κόμματα αυτά από την Διεθνή, ως μη σοσιαλιστικά και μη δημοκρατικά».
Αλέκα Παπαρήγα
«Είστε απολύτως επικίνδυνοι και εσείς και η Ν.Δ., ως κυβερνήσεις που είστε απολύτως αποφασισμένες να δράσετε στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και του διεθνούς δικαίου. Την Ελλάδα την προσφέρατε. Μπάτε σκύλοι αλέστε κάνατε την Ελλάδα. Από αυτή την άποψη είστε επικίνδυνοι. Θα έρθει η στιγμή που ο ελληνικός λαός θα πληρώσει ακριβά τη συμμετοχή σας σε αυτούς τους πολέμους. Εμείς θα το παλέψουμε για να το πληρώσετε εσείς ακριβά», τόνισε κατά την ομιλία της στη Βουλή η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.
Συνεχίζοντας επικριτικά κατά των δύο κομμάτων εξουσίας, η γγ του ΚΚΕ τόνισε: “Μπήκατε σε αυτό τον πόλεμο όπως και σε όλους για να συμμετάσχετε στην διανομή της πίτας έστω και από την θέση του φτωχού συγγενή. Γιατί λέτε ότι έχουμε πλεονεκτήματα που πρέπει να τα αξιοποιήσουμε. Το είπε κι ο κ. Αβραμόπουλος. Ποια είναι τα πλεονεκτήματα; Ότι η Ελλάδα είναι οικόπεδο για την Σούδα, για την Ανδραβίδα, για τον Άραχθο, για το Άκτιο, ο εναέριος χώρος είναι διέλευση στρατευμάτων αυτή τη στιγμή. Αυτό πουλάτε για να πάρετε ανταλλάγματα για το εφοπλιστικό και το βιομηχανικό κεφάλαιο. Αυτή την Ελλάδα την πολεμάμε. Τι σχέση έχει αυτό με τον πατριωτισμό;”.
“Όλα είναι νόμιμα με βάση το αλλαγμένο προς το χειρότερο διεθνές δίκαιο. Όμως για εμάς δεν είναι νόμιμα ηθικά, λαϊκά, κοινωνικά”, τόνισε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα στη Βουλή κατά τη δευτερολογία της στη συζήτηση στη Βουλή για τις εξελίξεις στη Λιβύη, καυτηριάζοντας έντονα για μια ακόμη φορά τη στρατιωτική επέμβαση.
“Για μια ακόμη φορά ακούμε επιχειρήματα, όπως ότι ο Τρωικός πόλεμος έγινε για την αρπαγή της ωραία Ελένης ή ότι η επανάσταση άρχισε στις 25 Μαρτίου. Τέτοια είναι τα επιχειρήματα σας. Και επειδή το διεθνές δίκαιο που άλλαξε προς το χειρότερο λέει ότι, όταν υπάρχει λαϊκή κινητοποίηση και απειλούνται συμφέροντα επιχειρηματιών, μπορεί να γίνει επέμβαση, τι θέλετε, να τα δεχτούμε; Με βάση αυτή τη λογική τα περισσότερα εγκλήματα είναι νόμιμα”, τόνισε η κ. Παπαρήγα.
Γιώργος Καρατζαφέρης
«Μεγάλο λάθος», χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ένοπλη επέμβαση στη Λιβύη, υποστηρίζοντας πως δεν υπάρχουν οφέλη για την Ελλάδα, αλλά αντίθετα ελλοχεύουν κίνδυνοι. «Οι ηγέτες των χωρών με τον μισό πληθυσμό της γης, η Κίνα, η Ρωσία, η Ινδία, η Βραζιλία είναι εναντίον. Εμείς γιατί πάμε με τον Αμερικανό; Ουδέποτε ελληνικά όπλα έχουν σκοτώσει Άραβα. Γιατί τώρα; Υπήρξαν επιχειρήσεις βομβαρδισμών μέχρι την Κυριακή το πρωί από την φρεγάτα Θεμιστοκλής;», ρώτησε ο κ. Καρατζαφέρης, αμφισβητώντας και τους ισχυρισμούς του Πρωθυπουργού ότι η επέμβαση στη Λιβύη σέβεται την διεθνή νομιμότητα.
«Τους δώσαμε 4 “αβύθιστα αεροπλανοφόρα”, τις τέσσερις βάσεις. Αν αύριο στριμωχτεί ο Καντάφι, ξέρετε το βεληνεκές των πυραύλων του κι ας μην κοροϊδευόμαστε ότι δεν μας ακουμπάνε. Δεν θέλω να σκεφτώ τη διαδικασία. Ποια είναι τα οφέλη; Γιατί δεν έκανε το ίδιο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στα 21 ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας που έγραψε η Τουρκία στα παλιά της τα παπούτσια;»
«Γίναμε ξέφραγο αμπέλι. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κάποτε κάποιος είπε το όχι», ανέφερε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, κατά τη δευτερολογία του στη συζήτηση στη Βουλή για τις εξελίξεις στη Λιβύη.
Αλέξης Τσίπρας
Την κατηγορηματική αντίθεσή του τόσο με την στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη “της νέας συμμαχίας των προθύμων”, όπως είπε, όσο και με την εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο αυτό, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη Βουλή.
“Τι δουλειά έχουμε να παραχωρούμε βάσεις, αεροδρόμια, εναέριο και θαλάσσιο χώρο; Ποιο το εθνικό συμφέρον, το όφελος της χώρας; Απολύτως κανένα. Είναι απλά μια ανεύθυνη επιλογή στο πλαίσιο της προσφιλούς σας επιλογής να δίνετε στους ισχυρούς πολύ περισσότερα από όσα σας ζητήσουν”, ανέφερε ο κ. Τσίπρας. Στη συνέχεια έθεσε θέμα συνταγματικής νομιμότητας σε ότι αφορά τη συμμετοχή της χώρας μας στις επιχειρήσεις στη Λιβύη, υποστηρίζοντας ότι χωρίς νόμο δεν γίνεται δεκτή ξένη στρατιωτική δύναμη.
“Είμαστε στο πλευρό του λιβυκού λαού, δεν είμαστε όμως στο πλευρό των δυτικών εταιρειών πετρελαίου. Όπως δεν ζητήσαμε να βομβαρδιστεί ο Μουμπάρακ, έτσι και τώρα δεν το ζητάμε για τη Λιβύη”, τόνισε ο κ. Τσίπρας. “Έχουμε πικρή πείρα από την Γιουγκοσλαβία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν. Και οι τρεις στρατιωτικές επεμβάσεις έγιναν με πρόσχημα την ανθρωπιστική στήριξη, προκειμένου να κατοχυρώσουν τα ενεργειακά και γεωπολιτικά συμφέροντα τους οι κυρίαρχες δυνάμεις και για να τροφοδοτήσουν την πολεμική τους βιομηχανία. Δεν είναι τυχαίο που η Μέση Ανατολή απορροφά το 30% των όπλων τους”.
Στη δευτερολογία του ο Α. Τσίπρας δήλωσε: «Η Ελλάδα ήταν και είναι απ’ τους πιο γνήσιους φίλους, αλλά και ισχυρός συνεργάτης με τον αραβικό λαό. Μεγάλος φίλος του αραβικού λαού και υπερασπιστής του δικαίου του αραβικού λαού ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου. Σήμερα είμαστε επίσης φίλοι του αραβικού λαού, αλλά ενός λαού που έχει αποφασίσει σε πολλές χώρες αραβικές να ξεσηκωθεί και να απαιτήσει δημοκρατία», ανέφερε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στο “κλείσιμο” της “μίνι” προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση που διεξήχθη στη Βουλή.
Πρώτη ενημέρωση: Τρίτη 22 Μαρτίου 2011, 19:57