Στις 7 Ιουνίου η εκλογή νέας ηγεσίας
Πρόθυμος να ανέβει στον θώκο του ΠΑΣΟΚ ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, όπως ανακοίνωσε από το βήμα της κεντρικής οργανωτικής επιτροπής του κόμματος.
Παράλληλα στην ομιλία του ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξαπέλυσε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι στους δύο μήνες μετά τις εκλογές έχουν επιδεινωθεί όλα τα μεγέθη της οικονομίας και πως η κυβέρνηση βρίσκεται σε «απόλυτο στρατηγικό εγκλωβισμό».
Τόνισε, δε, ότι υπάρχει μια και μόνη εθνική στρατηγική και μια και μόνη αλήθεια και πως το ΠΑΣΟΚ δεν ζητεί αναδρομική δικαίωση και προσχώρηση στις θέσεις του, αλλά προσχώρηση στην κοινή λογική και την αλήθεια.
7 Ιουνίου η πιθανή ημερομηνία εκλογής νέας ηγεσίας
Ως προς τις διαδικασίες που αφορούν στο συνέδριο και που θα συνδυαστούν με αλλαγή ηγεσίας, ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι η θητεία του λήγει και δεν ανανεώνεται στο συνέδριο 15-17 Μαΐου και πρότεινε η εκλογή νέας ηγεσίας να γίνει στις 7 Ιουνίου
Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του κ. Κωνσταντινόπουλου:
«Βαδίζουμε προς το συνέδριο. Η περίοδος που διανύουμε σήμερα είναι φορτωμένη με δυσκολίες, προβλήματα, στιγμές – στιγμές ακόμη και αδιέξοδα. Κάθε παρόμοια φάση, μετάβασης και κρίσης, κρίσης και μετάβασης, δεν συνοδεύεται μόνο με προβλήματα. Φέρει μέσα της ταυτόχρονα ανάγκες, αιτήματα και ελπίδες.
Είμαστε εδώ για να εργαστούμε για τις νέες ανάγκες, να ανταποκριθούμε στα νέα αιτήματα, να δώσουμε περιεχόμενο στις νέες ελπίδες. Στη δύσκολη αυτή φάση, που μπορεί να μας απειλεί η απαισιοδοξία, να μας φοβίζει το σήμερα, ακόμη και να μας παραλύουν καμιά φορά οι εικόνες αδιεξόδου, έχουμε χρέος, πολιτικό χρέος, να προσπεράσουμε αποφασιστικά, δημιουργικά και αποτελεσματικά, κάθε τέτοιο ενδεχόμενο.
Να σταθούμε απέναντι. Χωρίς επιφυλάξεις και χωρίς αμφιβολίες. Ερχόμαστε από μακριά και ερχόμαστε από αγώνες.
Για αυτό είμαστε εδώ με πείσμα, με το πείσμα που υπερασπιστήκαμε τα τελευταία χρόνια την αλήθεια, με το πείσμα που σηκώσαμε ψηλά την ευθύνη, σε αυτά τα δύσκολα χρόνια της κρίσης. Με το ίδιο πείσμα δίνουμε καθημερινά μάχη στη Βουλή.
Με έναν ΣΥΡΙΖΑ βαθιά διχασμένο που δεν μπορεί να πάει ούτε πίσω ούτε μπροστά. Ουτοπικά Διχασμένο σχετικά με την Ευρωπαϊκή η μη προοπτική της χώρας.
Την ίδια και πιο βαθιά κρίση περνάει η ΝΔ, αδυνατώντας δυστυχώς να ανταποκριθεί στο ρόλο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Είμαι σίγουρος ότι παρακολουθώντας έστω και λίγο το τι συμβαίνει στην Βουλή, όλοι συμφωνούν ότι τον τόσο σημαντικό ρόλο της αντιπολίτευσης-έστω και με μια υπερβολή τον έχει αναλάβει η μικρή ΚΟ του ΠΑΣΟΚ!
Ο χώρος μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ μεγαλώνει καθημερινά. Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύει καθημερινά ότι δεν μπορεί να αποτελέσει το νέο, ότι φέρνει μαζί του το παλιό ..ότι φέρνει μαζί του όλα όσα μας οδήγησαν εδώ. Η Νέα Δημοκρατία σε αυτή την κρίσιμη στιγμή οδηγείται με δική της πρωτοβουλία όλο και πιο δεξιά.
Η ανάγκη της κοινωνίας να εκπροσωπηθεί αυτός ο χώρος, μας στέλνει μήνυμα για ριζική τομή με το χθες και σχέδιο για το αύριο. Ο δρόμος μας είναι ένας. Ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων, ναι ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων, όχι όμως των πλαστών μεταρρυθμίσεων.
Στα μεγάλα μέτωπα, μας χρειάζονται αυθεντικές σαρωτικές αλλαγές. Στο κράτος. Στο πολιτικό σύστημα. Στην οικονομία, από το φορολογικό, μέχρι το συνταξιοδοτικό. Από τη διαδικασία παραγωγής πλούτου, μέχρι τη δίκαιη διανομή του. Την παιδεία, από το νηπιαγωγείο, μέχρι το πανεπιστήμιο.
Σταθερά προσανατολισμένοι στην ουσία του κοινωνικού, του κοινωνικού μετώπου, με πολιτικές ουσιαστικής υπεράσπισης αυτών που έχουν ανάγκη, πέρα από κάθε εκμετάλλευση και πολιτική κομπορρημοσύνη.
Για όλα αυτά και όλα τα άλλα που είναι αναγκαία, χρειαζόμαστε ένα νέο κόμμα. Νέο κόμμα, νέα σχέση, νέα εμπιστοσύνη είναι ο δρόμος. Το συνέδριο που έχουμε μπροστά μας, μπορεί να αποτελέσει μια νέα αρχή. Είναι μια νέα αρχή. Μας χρειάζεται μια τομή στο χρόνο.
Πρέπει να εργαστούμε για αυτό. Με την εμπειρία του πολιτικού μας χώρου, με τη συνείδηση ότι ερχόμαστε από μακριά, γνωρίζουμε σήμερα ότι μόνο μέσα από μια πολιτική αναγέννηση του χώρου, μπορούμε να συνεχίσουμε. Να συνεχίσουμε δημιουργικά, χρήσιμοι για την Ελλάδα και τους Έλληνες, μόνο έτσι μπορούμε να υπάρξουμε, μόνο έτσι αξίζει να υπάρχουμε.
Στην πορεία αυτή, σύντροφοι και συντρόφισσες, θέλω εδώ, σήμερα, τώρα, ενώπιόν σας, να σας γνωρίσω την πρόθεσή μου να ζητήσω την εμπιστοσύνη σας, όταν έρθει η ώρα, για την ανάληψη της μεγάλης ευθύνης, της ευθύνης της παράταξης».
Πρέπει να τιμήσουμε αυτούς που μας ψήφισαν
Τον μοχλό για ένα υποδειγματικό συνέδριο τον Μάιο θα αποτελέσει η Εθνική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ όπως υποστήριξε κατά την εναρκτήρια ομιλία του ο Ευάγγελος Βενιζέλος, κάνοντας λόγο για μεγάλη ευθύνη των μελών της απέναντι στο ΠΑΣΟΚ και την παράταξη.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για μία διπλή πρόκληση ενώπιον της οποίας βρίσκεται ο χώρος.
Αφενός, το συνέδριο, που υποστήριξε ότι είναι ταυτισμένο με την ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ, της Δημοκρατικής Παράταξης και της ελληνικής Σοσιαλδημοκρατίας.
Απηύθυνε μάλιστα ειλικρινή πρόσκληση συμμετοχής σε όλα τα στελέχη, τα μέλη και τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ χωρίς αποκλεισμούς, όπως είπε, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων που μετριούνται στα δάχτυλα των χεριών και γίνονται για ηθικούς και ιστορικούς λόγους, όπως είπε, αναφερόμενος προφανώς στη διάσπαση του κόμματος προεκλογικά από τον Γιώργο Παπανδρέου και βασικούς συνεργάτες του.
Αφετέρου, την άσκηση αντιπολίτευσης με υπεύθυνο και καλόπιστο τρόπο, όπως είπε, υπερασπιζόμενοι πάντα το εθνικό συμφέρον.
Ο κ.Βενιζέλος επανέλαβε την πρόθεση του ΠΑΣΟΚ να βοηθήσει σε μία ομάδα διαπραγμάτευσης της χώρας, για την οποία πάντως δεν δείχνει κανένα ενδιαφέρον, όπως παρατήρησε, η νέα κυβέρνηση.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι στο κόμμα του έχουν συναίσθηση του μεγέθους του αλλά και των προβλημάτων της χώρας, έχουν πλήρη συνείδηση των επιφυλάξεων της κοινωνίας απέναντί τους, αλλά τίποτα –όπως είπε – δεν μπορεί να εμποδίσει την άσκηση αντιπολίτευσης.
«Πρέπει να τιμήσουμε αυτό το μικρό 4,7% που μας ψήφισε και μας έδωσε συγκεκριμένη εντολή», είπε, τονίζοντας την ανάγκη να ανταποκριθούν στο εθνικό καθήκον της αλήθειας.
Παραδεχόμενος ότι η Δημοκρατία καθορίζει τα μεγέθη και τη μοίρα του κόσμου, υποστήριξε ότι πάνω από αυτήν, υπάρχει η Ιστορία που αξιολογεί το τελικό αποτέλεσμα.
«Η χώρα έζησε την εμπειρία των εκλογών πριν από δύο μήνες», είπε, ρωτώντας αν σήμερα είναι καλύτερη ή χειρότερη η κατάσταση της χώρας.
Αναφέρθηκε ακόμη στη δεδηλωμένη συμπαράσταση της αντιπολίτευσης στη νέα κυβέρνηση, εξαπολύοντας όμως επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ, που ενώ του έλειπαν δύο έδρες για την αυτοδυναμία, «προτίμησε να συμβάλει εξ αρχής σε μία πολιτική τερατογένεση που είχε αποφασιστεί πολύ πριν από τις εκλογές», όπως είπε, καταγγέλλοντας ιδεολογική και αισθητική επικυριαρχία του κ. Καμμένου επί του ΣΥΡΙΖΑ.