Η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας με στόχο έσοδα 50 δισ. ευρώ, που αποτελεί άλλωστε και βασική δέσμευση με την οποία η κυβέρνηση εξασφάλισε θετικές αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής για την επιμήκυνση του δανείου και μείωση επιτοκίου, τίθεται επί τάπητος στο Υπουργικό Συμβούλιο που θα συνεδριάσει σήμερα υπό την προεδρία του πρωθυπουργού στις 12:00 μ.μ.
Στα σημαντικά νομοσχέδια που θα συζητηθούν στο Υπουργικό περιλαμβάνονται και αυτά που αφορούν την διαδρομή και εγκατάσταση του αγωγού πετρελαίου (Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη) και των αγωγών φυσικού αερίου Ελάδας-Ιταλίας και Ελλάδας-Βουλγαρίας.
Ειδικότερα, το Υπουργικό συζητώντας το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τη σύσταση Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας και άλλες διατάξεις, συμβάλλει στην προετοιμασία του εδάφους, δηλαδή στη δημιουργία των κατάλληλων φορέων και «εργαλείων», ώστε αφού έχει καταγραφεί αναλυτικά η δημόσια ακίνητη περιουσία να καταστεί δυνατή η αξιοποίησή της.
Αναφερθείς στο θέμα της δημόσιας περιουσίας ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε την δημιουργία ενιαίου ειδικού ταμείου που θα περιλαμβάνει πλήθος ακινήτων μη εισηγμένων ΔΕΚΟ και του Δημοσίου.
Το νέο ταμείο, σε πρώτη φάση θα περιλαμβάνει μια περιουσία εκτιμώμενης αξίας 8 δισ. ευρώ, και σε αυτό θα συγκεντρώνονται οι άδειες εκμετάλλευσης ακινήτων, προεξοφλώντας μελλοντικά έσοδα, ώστε να μειώνεται άμεσα το χρέος.
Τους πρώτους συμβούλους για την αξιοποίηση μέρους της δημόσιας περιουσίας αναμένεται να ορίσει σήμερα κατά τη συνεδρίασή της η διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων, ενώ όπως είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου έως το τέλος του δευτέρου τριμήνου θα έχει κλείσει το θέμα των συμβούλων για την συντριπτική πλειοψηφία του προγράμματος.
Η κυβέρνηση, επισήμανε, στοχεύει σε έσοδα 50 δισ. ευρώ από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και τις αποκρατικοποιήσεις μέχρι το 2015 με προοπτική τα 15 δισ. ευρώ από αυτά να έχουν αντληθεί έως το 2012. Απέφυγε πάντως να δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την άντληση των εσόδων.
Πάντως έσπευσε να τονίσει ότι για κάθε 20 δισ. ευρώ μείωση του χρέους, ετησίως, το κράτος γλιτώνει 1 δισ. ευρώ τόκους.
Με τις αποκρατικοποιήσεις συνδέουν αρκετοί και τις αλλαγές που δρομολογούνται στο πλαίσιο λειτουργίας του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.
Η κυβέρνηση σχεδιάζει το διαχωρισμό του Ταμείου, µε το τµήµα των Παρακαταθηκών να διατηρεί τον δηµόσιο χαρακτήρα του και τις τραπεζικές δραστηριότητες να ιδιωτικοποιούνται.
Σε κάθε περίπτωση, η αναμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας του Ταμείου, του ΟΔΔΗΧ, καθώς και Δημόσιων Επιχειρήσεων και Οργανισμών θα συζητηθεί αύριο (Τετάρτη) στο Υπουργικό.
Τα άλλα θέματα της ατζέντας
Στην ατζέντα του Υπουργικού περιλαμβάνονται ακόμη τρία νομοσχέδια:
– Νομοσχέδιο αρμοδιότητας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που αφορά το θεσμικό πλαίσιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, τις συλλογικές οργανώσεις και την επιχειρηματικότητα του αγροτικού κόσμου.
– Νομοσχέδιο αρμοδιότητας του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής που αφορά τα απόβλητα και πιο συγκεκριμένα την ενσωμάτωση της οδηγίας 2008/98/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19ης Νοεμβρίου 2008 “για τα απόβλητα και την κατάργηση ορισμένων οδηγιών”.
– Νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης που αφορά την “Καλή Νομοθέτηση”.
Πρώτη καταχώρηση: 22/3/2011 16:57