Η εισήγηση του Υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου για αύξηση των εγγυήσεων που παρέχει το δημόσιο προς τις τράπεζες ύψους 30 δισ. ευρώ, όπως προβλέπεται από το μνημόνιο, ήταν η αιτία να προκληθεί ένταση στο υπουργικό συμβούλιο.
Ο υπουργός Άμυνας κ. Ευ. Βενιζέλος άνοιξε τη συζήτηση λέγοντας ότι έτσι η υποστήριξη προς τις τράπεζες με διάφορους τρόπους ανέρχεται συνολικά στα 100 δισ. ευρώ.
Ο κ. Βενιζέλος πρότεινε να ζητήσει το Δημόσιο να συναφθούν προγραμματικές συμβάσεις ανάμεσα σε αυτό και κάθε μία τράπεζα χωριστά, προκειμένου να εναρμονιστούν οι ανάγκες στήριξης του τραπεζικού συστήματος με τους στόχους της δημοσιονομικής πολιτικής και με τις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας (παροχή ρευστότητας, στήριξη των επιχειρήσεων και των θέσεων εργασίας, κ.ο.κ.).
«Το τραπεζικό σύστημα είναι το σημείο επαφής ανάμεσα στη δημοσιονομική και τη χρηματο-οικονομική σφαίρα και τη σφαίρα της πραγματικής οικονομίας», φέρεται να είπε. Πρόσθεσε επίσης ότι τα 100 δισ. ευρώ δεν εγγράφονται, σύμφωνα με το σχετικό κοινοτικό κανονισμό, ούτε στο χρέος, ούτε στο έλλειμμα, είναι όμως ένα βάρος το οποίο πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν και το τραπεζικό σύστημα θα πρέπει από τη δική του πλευρά να ενισχύσει την πραγματική οικονομία, συμβάλλοντας στον περιορισμό της ύφεσης και τη στήριξη της ανάπτυξης.
Ακολούθησαν αιχμηρές παρεμβάσεις από αρκετούς υπουργούς για τον τρόπο που λειτουργεί το τραπεζικό σύστημα, το οποίο όπως ειπώθηκε δεν στηρίζει όσο χρειάζεται την πραγματική οικονομία σε αυτή τη δύσκολη εποχή. Σχεδόν όλοι ζήτησαν να υπάρξουν διασφαλίσεις ότι τα χρήματα δεν θα μείνουν μέσα στο τραπεζικό σύστημα αλλά ότι θα διοχετευτούν στην αγορά, η οποία έχει στερέψει. Η κυρία Άννα Διαμαντοπούλου επισήμανε ότι εφόσον οι τράπεζες λαμβάνουν τόσες εγγυήσεις θα πρέπει το κρά τος να έχει και τα ανάλογα οφέλη από τη δική τους περιουσία.
Ο κ. Μ. Χρυσοχοίδης είπε ότι θα πρέπει το τραπεζικό σύστημα να στηρίξει την πραγματική οικονομία με δεσμευτικούς όρους και ο κ. Τηλ. Χυτήρης σημείωσε την ανάγκη να εγκαταλείψουν οι τράπεζες τον αλαζονικό τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τους πολίτες.
Επίσης, ο κ. Χρ. Παπουτσής τόνισε ότι οι τράπεζες πρέπει να στηρίξουν την πραγματική οικονομία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να μην παίρνουν μόνο χωρίς να δίνουν. «Η οικονομία μας είναι τραπεζοκεντρική, όταν μιλάμε για το μέλλον της οικονομίας μιλάμε και για το μέλλον του τραπεζικού συστήματος. Έχουμε πολιτική ευθύνη και δεν μπορεί να αφήνουμε να διαχέεται η εντύπωση ότι οι τράπεζες προτείνουν και η κυβέρνηση εκτελεί, γιατί την ευθύνη την έχει η κυβέρνηση», φέρεται να είπε.
Επιπλέον σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες τάχθηκε υπέρ των συγχωνεύσεων των τραπεζών μιλώντας για αναγκαιότητα, επισήμανε όμως ότι χρειάζεται να χαραχτεί συγκεκριμένη κατεύθυνση γιατί «δεν είναι δυνατόν το ελληνικό κράτος να δίνει χρήματα και οι τράπεζες να κάνουν περιουσίες», όπως υπογράμμισε.