Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται η διαμόρφωση μιας συνδυασμένης εθνικής πολιτικής για την “Ελλάδα του Πολιτισμού και του Τουρισμού”, και αναμένεται μέχρι το καλοκαίρι το υπουργείο Εξωτερικών, που έχει τον συντονισμό, σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και την Βουλή, να ολοκληρώσουν τις συζητήσεις που έχουν ξεκινήσει εδώ και σχεδόν ένα χρόνο για να αρχίσουν να ξεδιπλώνονται συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.
Κεντρικός άξονας της σχεδιαζόμενης πολιτικής είναι ο συνδυασμός της προβολής του Τουρισμού με τα πλούσια πολιτιστικά πλεονεκτήματα “ενός πεδίου προνομιακού για τη χώρα, αλλά και την ενίσχυση της πολύπλευρης ανάπτυξης στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Ατζέντας για την Ευρώπη του 2020”, όπως ανέφερε σε πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής που ασχολήθηκε με το θέμα, η πρόεδρός της Ροδούλα Ζήση.
Ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος στις επαφές του με κορυφαίους τουριστικούς παράγοντες το τελευταίο διάστημα σε Ευρώπη και ΗΠΑ τονίζει ιδιαίτερα την πλούσια πολιτιστική ταυτότητα της Ελλάδας ως ένα επιπλέον κίνητρο για να προσελκύσει τουρισμό κατά το δυνατόν υψηλού επιπέδου.
Μία από τις προτάσεις που επεξεργάζονται από τα υπουργεία Εξωτερικών και Πολιτισμού, με τη συνδρομή της Βουλής των Ελλήνων, είναι να υιοθετηθεί από του εταίρους της χώρας στην ΕΕ πρόταση για την καθιέρωση του Σήματος Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ως κοινής προσπάθειας για την ανάδειξη των ευρωπαϊκών πολιτιστικών αξιών και της διαμόρφωσης κοινής Ευρωπαϊκής ταυτότητας.
Ανάμεσα στις ιδέες που έχουν κατατεθεί για την προβολή του ελληνικού πολιτισμού σε επιλεγμένες χώρες προσέλκυσης τουρισμού είναι η επιλογή συγκεκριμένων μνημείων που θα αναδεικνύουν τα κοινά χαρακτηριστικά του ελληνικού και ευρωπαϊκού πολιτισμού.
Ακόμη σχεδιάζεται η παρουσίαση αρχαιοελληνικής αλλά και σύγχρονης τέχνης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στα Κοινοβούλια χωρών της Ευρώπης και πρόκειται να ζητηθεί η συμβολή ελλήνων καλλιτεχνών για να αποκτήσουν μεγαλύτερη δημοσιότητα και απήχηση.
Μία ακόμη προοπτική για την ανάδειξη του Ελληνικού Πολιτισμού και του τουρισμού προσφέρεται στο πλαίσιο της Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας καθώς, όπως αναφέρει η αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, σε γραπτή απάντησή της στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου η Ελλάδα θα πάρει πρωτοβουλίες για ανταλλαγές σε θέματα Πολιτισμού Παιδείας και Περιβάλλοντος μεταξύ των μεσογειακών χωρών.
Αν και οι Μεσογειακοί Αγώνες το 2013 δεν θα γίνουν τελικά στην περιοχή της Θεσσαλίας (Μαγνησία και Λάρισα), η φυσική ομορφιά των Σποράδων και του Πηλίου, στο υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού σχεδιάζεται να αξιοποιηθεί για την ενίσχυση εναλλακτικών μορφών τουρισμού (συνεδριακός, κ.α.) ώστε να συνδεθεί με την πολιτιστική παράδοση της περιοχής. Άλλωστε το φυσικό κάλος μαζί με τον Πολιτισμό θεωρούνται τα δύο “δυνατά χαρτιά” της Ελλάδας για να ασκήσει συνεκτική τουριστική και πολιτιστική πολιτική προς το εξωτερικό.