Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ

Με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά να στέλνει μήνυμα για συναίνεση, ώστε να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία στην Ολομέλεια, ψηφίστηκε επί της αρχής από την αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή το νομοσχέδιο για την επανασύσταση της ΕΡΤ.

 

- Διαφήμιση -

Υπέρ, ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ. Κατά, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ενώ επιφύλαξη εξέφρασαν η Χρυσή Αυγή, το Ποτάμι και το ΚΚΕ.

 

Κατά την τοποθέτησή του ο Νίκος Παππάς, απάντησε στα σημεία κριτικής των κομμάτων, επισημαίνοντας ειδικώς, στο θέμα του κόστους λειτουργίας της ΕΡΤ, ότι αυτό έφτανε τα 300 εκατ. ευρώ, όταν το ανταποδοτικό τέλος ήταν 4,24 ευρώ με το μισθολογικό κόστος για την τελευταία χρονιά που λειτούργησε, να είναι στα 83 εκατ. ευρώ.

 

Όπως είπε, για την ΝΕΡΙΤ προϋπολογίστηκαν για το 2014, 33 εκατ. ευρώ. «Υπάρχει, όμως, μια μεγάλη απόκλιση, που εκτοξεύει την δαπάνη για αμοιβές και έξοδα προς τρίτους στα 53 εκατ. ευρώ».

 

Εξάλλου, ο υπουργός Επικρατείας, εξέφρασε την προσδοκία για στήριξη εκ των κομμάτων και της ΝΔ των ρυθμίσεων στο τηλεοπτικό τοπίο και επίσης του θέματος της μη καταβολής του τέλους χρήσης των συχνοτήτων 2% από τα κανάλια.

 

Ενημέρωσε δε, ότι ο ίδιος υπέγραψε για την καταβολή 24 εκατ. ευρώ από τα κανάλια εθνικής εμβέλειας και 16 εκατ. ευρώ από τα συνδρομητικά κανάλια.

 

«Τα ελατήρια τα δικά μας δεν είναι να δημιουργήσουμε μια κομματικά ή κυβερνητικά ελεγχόμενη δημόσια τηλεόραση, αλλά να αποδώσουμε στον ελληνικό λαό μια δημόσια τηλεόραση η οποία θα έχει αποθέματα αξιοπιστίας που θα υπερβαίνουν τον πολιτικό κύκλο. Αυτό θα είναι προς όφελος όλων μας», ανέφερε ο υπουργός.

 

Ως προς τις παρατηρήσεις των φορέων, ο υπουργός είπε πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ενσωματώσει πολλές από αυτές στο νομοσχέδιο ή τις έχει ήδη ενσωματώσει.

 

Ξεχωριστή αναφορά έκανε το αίτημα για τη διοικητική αυτοτέλεια της ΕΡΤ3, για την οποία είπε πως έχει προβλεφθεί διοικούσα επιτροπή.

 

Η Κυβέρνηση βλέπει, εξάλλου, με θετικό πνεύμα το αίτημα να υπάρξει ειδική μέριμνα για όσους εργαζόμενους στην ΕΡΤ κατέφυγαν στην πρόωρη συνταξιοδότηση.

 

Στο θέμα των συμβασιούχων της ΕΡΤ, ο υπουργός δεν παρέλειψε να αναγνωρίσει πως σε αυτό «αποτυπώνεται η μεγαλύτερη αδικία την οποία δεν μπορεί αυτό το νομοσχέδιο να υπερβεί, διότι θα δημιουργούνταν ένα προηγούμενο που θα αφορούσε όχι μόνο την ΕΡΤ, αλλά ολόκληρο το δημόσιο τομέα. Και πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα ειλικρινείς. Η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή δεν έχει τη δυνατότητα αυτό να το κάνει».

 

Ο κ. Παππάς επισήμανε, όμως, ότι μόλις ξεκαθαρίσει πόσοι εργαζόμενοι θα θελήσουν να επιστρέψουν στην ΕΡΤ, η νέα διοίκηση θα προκηρύξει θέσεις ώστε να καλύψει τις ανάγκες και εκεί οι άνθρωποι που έχουν μια θητεία θα μοριοδοτηθούν.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ