Ικανοποίηση Δρούτσα για σχέσεις με Τουρκία ΠΓΔΜ

Την ικανοποίησή του για τις αποφάσεις στις οποίες κατέληξε το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ επί του ζητήματος της διεύρυνσης, και ειδικότερα για τις σχέσεις της ΕΕ με την ΠΓΔΜ και την Τουρκία, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρουτσας ο οποίος εκπροσώπησε την Ελλάδα στις εργασίες του Συμβουλίου.

 

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την ΠΓΔΜ ο υπουργός Εξωτερικών, αφού υπογράμμισε την ειλικρινή επιθυμία της Ελλάδας να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ τόνισε ότι όπως υπογραμμίζεται και στις σημερινές αποφάσεις του Συμβουλίου η ΠΓΔΜ θα πρέπει να διατηρεί σχέσεις καλής γειτονίας με όλες τις χώρες και να επιλύσει το πρόβλημα της ονομασίας μέσω των διαπραγματεύσεων που διεξάγει με την Ελλάδα στον ΟΗΕ.

 

“Η κυβέρνησης της ΠΓΔΜ πρέπει να γνωρίζει ότι αυτή είναι η προσδοκία όλων των εταίρων στην ΕΕ”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Δρούτσας.

 

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία ο υπουργός Εξωτερικών, αφού σημείωσε την άριστη συνεργασία της ελληνικής και της κυπριακής διπλωματίας, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι οι φετινές αποφάσεις του Συμβουλίου για την Τουρκία (που εκδόθηκαν σε συνέχεια της ετήσιας έκθεσης προόδου της επιτροπής) είναι σημαντικά βελτιωμένες σε σχέση με πέρσι.

 

Η βελτίωση αυτή αφορά, όπως σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών, την υποχρέωση της Τουρκίας να σέβεται τις θρησκευτικές ελευθερίες και τα μειονοτικά δικαιώματα. Η διατύπωση αυτή έχει πολύ μεγάλη σημασία για το Οικουμενικό Πατριαρχείο, υπογράμμισε ο Δ. Δρούτσας.

 

Ο υπουργός Εξωτερικών κάλεσε επίσης την Τουρκία να υπογράψει συμφωνία επανεισδοχής των λαθρομεταναστών με την ΕΕ και σημείωσε χαρακτηριστικά ότι όπως τονίζεται και στις αποφάσεις του σημερινού Συμβουλίου, η Τουρκία οφείλει να εφαρμόζει και τις διμερείς συμφωνίες επανεισδοχής όπως αυτή που ισχύει με την Ελλάδα.

 

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι τι Συμβούλιο ζητεί από την Τουρκία να διατηρεί σχέσεις καλής γειτονίας με τα όμορα κράτη και να επιλύει τις όποιες διαφορές της σύμφωνα με το χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ