Ψηφίστηκε επί της αρχής το πολυνομοσχέδιο για τις αλλαγές σε εργασιακά και ΔΕΚΟ.
Κατά την ονομαστική ψηφοφορία της Βουλής, «υπέρ» ψήφισαν 156 βουλευτές και «κατά» 130, σε σύνολο 286 βουλευτών. Η ονομαστική ψηφοφορία διεξήχθη κατόπιν σχετικού αιτήματος του ΚΚΕ και του ΛΑΟΣ.
Διαγραφή της πρόβλεψης για δωδεκάμηνη ισχύ των επιχειρησιακών συμβάσεων
Τροποποίηση στο άρθρο 14, όπου θεσμοθετούνται οι επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, δυνητικά κατώτερες των αντίστοιχων κλαδικών, επέφερε η υπουργός Εργασίας, Λούκα Κατσέλη, διαγράφοντας την πρόβλεψη για δωδεκάμηνη ισχύ τους.
Η κα Κατσέλη επικαλέστηκε νομικές εκτιμήσεις πως η σχετική αναφορά συνιστά «νομικό πλεονασμό», προκαλώντας ωστόσο έντονες διαμαρτυρίες εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, (Παπαδημούλης, Λαφαζάνης), που θεώρησαν πως με τον τρόπο αυτό, ανοίγει ο δρόμος για πολυετείς, μισθολογικά υποβαθμισμένες, επιχειρησιακές συμβάσεις.
Κατά τα άλλα, έντονη υπήρξε η αντιπαράθεση στην Ολομέλεια της Βουλής, σχετικά με το νομοσχέδιο για τα επείγοντα μέτρα εφαρμογής του προγράμματος στήριξης.
«Ταλαιπωρηθήκαμε σημαντικά για να πάρουμε τις αποφάσεις μας, μέσα από ένα δύσκολο, αλλά σοβαρό διάλογο στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ως στάση ευθύνης και συμβολής στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλει ο λαός» ανέφερε ο εκπρόσωπος της πλειοψηφίας, Χρήστος Πρωτόπαπας. «Τολμάμε να πάμε και στις γειτονιές και στα καφενεία και στους εργασιακούς χώρους. Γνωρίζουμε πως έχουμε κοινωνικές αντιδράσεις, αλλά εθνικό καθήκον μας είναι να οδηγήσουμε σε μια Ελλάδα χωρίς δανειστές, χωρίς τον κίνδυνο της χρεοκοπίας».
«Κινδυνεύει η οικονομία της πατρίδας μας από τα 31 λεπτά που έπαιρνε ο εργαζόμενος στην υπερωριακή απασχόληση;» αναρωτήθηκε εκ μέρους της ΝΔ ο Μαργαρίτης Τζήμας. «Ασκείτε μια πολιτική χωρίς όρια. Μειώνετε τις αποζημιώσεις, το χρόνο προειδοποίησης απόλυσης. Είναι η πρώτη φορά μετά την μεταπολίτευση που κυβέρνηση έχει απέναντί της, όλη την αντιπολίτευση και ολόκληρη την ελληνική κοινωνία».
«Ο καθένας κρίνεται σ’ αυτές τις στιγμές απ’ το μπόι του» παρατήρησε για λογαριασμό του ΚΚΕ, ο Άγγελος Τζέκης, συμπληρώνοντας πως «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη – κι αυτό δεν πρόκειται να παρθεί πίσω». Ο βουλευτής του ΚΚΕ, κατήγγειλε πως σε διάφορες ΦΑΕΕ υπάρχουν πάνω από 12 δις ανείσπρακτες οφειλές από μεγάλες επιχειρήσεις και κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «εκπροσωπεί τα συμφέροντα του Λάτση και του Βαρδινογιάννη» αφού «δεν τολμά να ελέγξει τις τιμές των διυλιστηρίων τους».
«Ο κος υπουργός, μας είπε χθες πώς αυξήθηκε το κόστος εργασίας στην Ελλάδα σε σχέση με την Ευρώπη, λες και οι Έλληνες θα πρέπει να είναι είλωτες μια ζωή. Βγάζετε τον έλληνα εργαζόμενο τεμπέλη και ανίκανο, επειδή δεν θέλει να ζει όπως οι εργαζόμενοι στις πρώην ανατολικές χώρες» παρατήρησε εκ μέρους του ΛΑΟΣ, ο Ηλίας Πολατίδης, διακρίνοντας και σκοπιμότητα πίσω από την ανεξέλεγκτη είσοδο λαθρομεταναστών, προκειμένου να αυξηθεί η προσφορά εργασίας. Ο εισηγητής του κόμματος, Π. Μαρκάκης, διευκρίνισε πως το κόμμα του καταψηφίζει, τόσο επί της αρχής, όσο και επί των άρθρων, και κατηγόρησε την ΝΔ, πως αποτελεί «πατερίτσα του ΠΑΣΟΚ», καθώς υπερψηφίζει 10 άρθρα από τα 18 του νομοσχεδίου.
«Έχετε βάλει πρόεδρο στην Ελληνική Στατιστική Αρχή, έναν μόνιμο υπάλληλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και σήμερα του δίνετε δικτατορικές εξουσίες» σχολίασε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης αναφορικά με την σχετική διάταξη αναβάθμισης του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ. «Πληροφορήθηκα πως ο Πρωθυπουργός υποστήριξε πως είναι αναγκαίο να περάσει με διαδικασία κατεπείγοντος. Θα ήταν προτιμότερο και σκοπιμότερο να τα υποστηρίξει μέσα στη Βουλή και να μας πει για τις δεσμεύσεις του πως δεν θα αυξηθούν μισθοί και συντάξεις» ανέφερε ο Δ. Παπαδημούλης.
Ο ανεξάρτητος βουλευτής και επικεφαλής της «Δημοκρατικής Αριστεράς», Φώτης Κουβέλης, προέβλεψε «αποσάθρωση των εργασιακών δικαιωμάτων», με μείωση των μισθών, που θα έχουν άμεση, δυσμενή αντανάκλαση στα ασφαλιστικά ταμεία, με πρόδηλη την συνέπεια, τα τελευταία να μην μπορούν να αποδώσουν παροχές προς τους ασφαλισμένους. «Ο εργοδότης θα απασχολεί τον εργαζόμενο για 9 μήνες και πριν την συμπλήρωση του ενός έτους, θα τον απολύει χωρίς την προειδοποίηση και χωρίς να του καταβάλει αποζημίωση λόγω απόλυσης. Αν αυτό δεν είναι αποσάθρωση των εργασιακών δικαιωμάτων, τι άλλο μπορεί να καταστήσει αιχμάλωτο τον εργαζόμενο;» αναρωτήθηκε.
Απευθυνόμενη προς την κυβέρνηση, η ανεξάρτητη βουλευτής και επικεφαλής της «Δημοκρατικής Συμμαχίας», Ντόρα Μπακογιάννη, δήλωσε πως καταψηφίζει το νομοσχέδιο, καθώς με αυτό «σκοτώνετε την οικονομία και άνευ λόγου, χωρίς να κάνετε τις τομές που εμείς τουλάχιστον θεωρούμε απαραίτητες». Η κα Μπακογιάννη δήλωσε πως υπερψηφίζει τις διατάξεις για τις ΔΕΚΟ, «ως πρώτη αρχή», αλλά εξέφρασε την εναντίωσή της στην αύξηση του ΦΠΑ και ιδίως στις ρυθμίσεις για τα εργασιακά του ιδιωτικού τομέα: «Υπάρχει ένα εξαιρετικά βεβαρημένο περιβάλλον, ένας κόσμος που έχει χάσει τον μπούσουλα. Να τις φέρνατε μερικώς σε μιαν άλλη στιγμή, να το καταλάβω. Αυτή τη στιγμή, είναι τεράστιο λάθος, γιατί δεν υπολογίζετε την ψυχολογία της αγοράς» σημείωσε.