Με αντιπροσωπεία εργαζομένων στην εταιρεία «ΕΞΠΡΕΣ – Δ. Καλοφωλιάς Εκδοτική Εκτυπωτική ΑΕ», οι οποίοι βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, συναντήθηκε σήμερα ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Πάνος Σκουρλέτης.
Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, κατήγγειλαν στον υπουργό ότι η επιχείρηση τους οφείλει συνολικά μισθούς και αμοιβές τουλάχιστον τριών ετών, από το 2008 μέχρι σήμερα. Ανέφεραν επίσης ότι μπορεί μεν η οικονομική εφημερίδα ΕΞΠΡΕΣ να μην εκδίδεται πλέον, ωστόσο λειτουργούν και ο ιστότοπος και η εκτυπωτική μονάδα της εταιρείας.
Στον υπουργό γνωστοποιήθηκε ότι οι δραστηριότητες της επιχείρησης συνεχίζονται κανονικά, αλλά οι νόμιμες απαιτήσεις των εργαζομένων δεν έχουν τύχει ικανοποίησης.
Βασικό αίτημα των εργαζομένων είναι η διερεύνηση των συνθηκών λειτουργίας της εταιρείας, αλλά και των «δορυφόρων» εταιρειών, καθώς και η τήρηση της εργατικής νομοθεσίας.
Ο υπουργός Εργασίας δήλωσε την κατηγορηματική στήριξή του προς τους εργαζόμενους, η οποία θα εκφραστεί έμπρακτα με την πλήρη κινητοποίηση των υπηρεσιών του υπουργείου στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, για τη διερεύνηση των καταγγελιών τους.
Επίσης ο υπουργός επεσήμανε στους εργαζόμενους την ιδιαίτερη ευαισθησία της κυβέρνησης έναντι ζητημάτων καταστρατήγησης της νομοθεσίας, που οδηγούν σε δεινή θέση τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους.
Μέριμνα για την προστασία εργαζομένων σε «ομηρία»
Ως γνωστόν, ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης συναντήθηκε με την διοίκηση της Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδος (ΟΕΧΒΕ), με την οποία συζήτησε τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του κλάδου.
Η κυβέρνηση επεξεργάζεται μέτρα για να αντιμετωπιστούν τυχόν ρυθμιστικά κενά, λόγω των οποίων πολλοί εργαζόμενοι βρίσκονται σήμερα σε ένα ιδιότυπο καθεστώς «ομηρίας», χάνοντας τόσο τα δικαιώματα των απασχολουμένων, όσο και αυτά των ανέργων, όπως είπε.
Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στον κλάδο της χημικής βιομηχανίας απαρίθμησαν τα προβλήματα που τους απασχολούν, μεταξύ των οποίων είναι: η απένταξη πολλών ειδικοτήτων από τα Βαρέα και Ανθυγιεινά (ΒΑΕ). Η εγκατάλειψη επιχειρήσεων από τους ιδιοκτήτες τους με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να μην απασχολούνται, να μην απολύονται, μα και να μη θεωρούνται άνεργοι, χάνοντας ασφαλιστικά δικαιώματα και τις σχετικές πρόνοιες υπέρ των ανέργων.
Η αθρόα εξάπλωση των εργολαβιών με κατώτατες αποδοχές, αλλά και η συστηματική, πολύμορφη παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας η οποία απαιτεί νέες παρεμβάσεις στον έλεγχο από τα αρμόδια όργανα.
Η διοίκηση της Ομοσπονδίας εκφράστηκε θετικά απέναντι στις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις κατώτατες αποδοχές.
Ο υπουργός Εργασίας διαβεβαίωσε επίσης τους εργαζόμενους ότι το ζήτημα της ενδυνάμωσης του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, σε συνδυασμό με ποιοτικές παρεμβάσεις στον τρόπο λειτουργίας του, αποτελεί προτεραιότητα του υπουργείου. Ανάλογος είναι ο προσανατολισμός για την αντιμετώπιση προβλημάτων κοινωνικής ασφάλισης.