Αναθεωρητική η επόμενη κυβέρνηση

Ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η συναίνεση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, ώστε η επόμενη κυβέρνηση να είναι αναθεωρητική. Η συμφωνία αυτή ανοίγει το δρόμο για μία σειρά κρίσιμων θεσμικών αλλαγών που εκκρεμούν εδώ και χρόνια.

 

Ο Αντώνης Σαμαράς εξέφρασε την ικανοποίησή του κάνοντας λόγο για «θετική εξέλιξη», ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε: «Να θέσουμε πλέον όλες οι πολιτικές δυνάμεις όλες εκείνες τις προτάσεις για βελτίωση του πολιτικού μας συστήματος σε όλα τα επίπεδα. Έστω και τώρα είναι θετικό ότι επιτέλους συμφωνούμε».

 

ΤΟ ΠΑΣΟΚ επικεντρώνει τη επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση στη αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, αλλά και σε θέματα που έχουν να κάνουν με τη διαφάνεια στην πολιτική ζωή και στην παιδεία.

 

Για τη Ν.Δ στόχος είναι η επόμενη αναθεωρητική Βουλή να μετατρέπει διατάξεις του Συντάγματος που αφορούν την Παιδεία, την Υγεία, τον Πολιτισμό, τη Δικαιοσύνη αλλά και τη Διαφάνεια.

 

Να σημειωθεί ότι το πρώτο Σύνταγμα του 1975, στη μεταπολίτευση, είναι το μακροβιότερο στην πολιτική μας ιστορία. Η πρώτη αναθεώρηση πραγματοποιήθηκε από τον Ανδρέα Παπανδρέου το Μάρτιο του 1986, η δεύτερη από την κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη το 2001, και η τρίτη με τη κυβέρνηση Καραμανλή το 2008.

 

Με την αναθεώρηση του Συντάγματος το Μάρτιο του 1986 οι αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας περιορίστηκαν σε σημαντικό βαθμό, μετά τη σύγκρουση που είχε επέλθει από τη συνύπαρξη του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κωνσταντίνου Καραμανλή στις 2 κορυφαίες πολιτειακές θέσεις.

 

Την Άνοιξη του 2001 σε συναινετικό κλιμα και πάλι που συσπείρωσε τα 4/5 των βουλευτών το αναθεωρημένο Σύνταγμα εισάγει νέα ατομικά δικαιώματα, μέσω δημιουργίας Ανεξάρτητων Αρχών, όπως την προστασία της γενετικής ταυτότητας ή την προστασία από την ηλεκτρονική επεξεργασία προσωπικών δεδομένων.

 

Η Συνταγματική αναθεώρηση του 2008 ήταν και η πλέον επεισοδιακή. Τα φιλόδοξα σχέδια του Κώστα Καραμανλή που είχαν να κάνουν με τη ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και συνταγματικών δικαστηρίων που θα ελέγχουν τη διαφάνεια των οικονομικών των κομμάτων, αλλά και του πόθεν έσχες των βουλευτών, καθώς και οι ειδικότερες ρυθμίσεις του βασικού μετόχου δεν έγιναν αποδεκτές.

 

Τον Φεβρουάριο του 2007 το ΠΑΣΟΚ αποχώρησε από τη συζήτηση για την αναθεώρηση του συντάγματος, καταθέτοντας μάλιστα πρόταση μομφής και ζητώντας την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

 

Το αποτέλεσμα ήταν το Μάιο του 2008 να περάσουν από την αναγκαία πλειοψηφία των 180 ψήφων και να εγκριθούν μόνον 3 από τις 38 προτάσεις της ΝΔ, με πιο βασική αυτή για τα δάση.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ