Θύελλα πολιτικών αντιδράσεων για την ΠΝΠ – Σκληρή κριτική Σαμαρά κατά της κυβέρνησης
Μια άθλια εικόνα παρουσίασε χθες το ελληνικό Κοινοβούλιο, από την έναρξη ακόμη τησ συζήτησης στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που αφορά στην υποχρεωτική μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων δημοσίων φορέων και Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Τράπεζα της Ελλάδος [βλ. σχετικά: Φωνές και άγριος καβγάς στη Βουλή για την ΠΝΠ].
Μάλιστα, στη δεύτερη διακοπή, οταν ο προεδρεύων Βαγγέλης Διαμαντόπουλος ανακοίνωσε τη διακοπή, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος ακούστηκε να μιλά στο μικρόφωνο για «κατοικίδιο ζώο».
Νωρίτερα, μέσα σε ένταση η ΝΔ, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ ζητούσαν να ακολουθηθεί η κανονική διαδικασία συζήτησης, με πρόσκληση φορέων την Πέμπτη.
Η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη πρότεινε αύριο να κληθούν οι φορείς και την Παρασκευή να ψηφίσει η Επιτροπή.
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης συμφώνησε αλλά είπε ότι την Παρασκευή η ΠΝΠ πρέπει να ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής.
Τελικά, μετά από διαβούλευση ανάμεσα στα κόμματα, ελήφθη η απόφαση να διεξαχθούν τουλάχιστον δύο συζητήσεις στην Επιτροπή.
Μάρδας: Έπρεπε να καλυφθεί το ταμειακό κενό
«Απρόσμενες εξελίξεις στον Προϋπολογισμό» είχαν ως αποτέλεσμα να συνταχθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, τόνισε ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών υποθέσεων της Βουλής.
«Λίγο πριν το Πάσχα άρχισε να παρατηρείται μια απόκλιση στα έσοδα, αν και έχουμε συγκρατήσει πολύ τις δαπάνες μας. Σ’ αυτό προστέθηκαν κάποιες πρόσθετες δαπάνες που σχετίζονταν με τα ασφαλιστικά ταμεία, που όλα μαζί δημιούργησαν κενό την περίοδο 22 Απριλίου – 27 Απριλίου και πέραν, το οποίο δεν μπορούσε να καλυφθεί με τα έσοδα από τα ληξιπρόθεσμα και την καταβολή του ΦΠΑ γιατί οι εισπράξεις αυτές γίνονται 29 – 30 κάθε μήνα», είπε ο κ. Μάρδας.
«Έπρεπε να καλυφθεί το ταμειακό κενό με κάποιο τρόπο. Θέλουμε να αντιμετωπίσουμε την όποια ταμειακή ρευστότητα η οποία μπορεί να προκληθεί στο μέλλον», πρόσθεσε και εξήγησε ότι η ρύθμιση «δεν μπορούσε να εισαχθεί με τροπολογία γιατί δεν υπήρχε σχετικός νόμος», ενώ έχει αναδρομική ισχύ γιατί βρέθηκαν κάποιοι φορείς οι οποίοι είχαν δεχθεί από πριν να μεταφέρουν τα χρήματά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Σαμαράς: Η κυβέρνηση είτε πρέπει να συγκρουστεί με τον εαυτό της είτε με τους δανειστές
Για απίστευτη ομολογία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα, περί αδυναμίας πληρωμής μισθών και συντάξεων, έκανε λόγο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, σε τηλεοπτική συνέντευξή του, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση είτε πρέπει να συγκρουστεί με τον εαυτό της είτε με τους δανειστές.
Ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο για αδιέξοδο και «κοροϊδία» από τη μεριά της κυβέρνησης, όπως και για διπλωματική της απομόνωση, καθώς «έβαλε τον Ξηρό πάνω από τα συμφέροντα της χώρας».
«Αν δεν πληρώσουμε, κι εγώ εύχομαι να πληρώσουν, τότε το Grexit επιστρέφει», τόνισε ο πρόεδρος της Ν.Δ., σημειώνοντας ότι δίνεται η εικόνα μιας Ελλάδας που συνορεύει με τη χρεοκοπία.
«Δεν είναι εντολή του ελληνικού λαού ένα Grexit», επανέλαβε, τονίζοντας όμως ότι πρέπει να γίνει μείωση των επικουρικών συντάξεων για να διασωθούν τα επικουρικά Ταμεία.
«Εμείς μόνο την αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία είχαμε δεχτεί», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ν.Δ. σχολιάζοντας τις διαπραγματεύσεις, ενώ καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι «έχει μπερδέψει όλο τον κόσμο με αντιφατικές δηλώσεις».
Αναγνώρισε πάντως ότι είναι θετικό πως η κυβέρνηση πέτυχε μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2015 στο 1,2%.
Θα ήταν κωμικό να είχαμε νέες εκλογές, σχολίασε ερωτηθείς σχετικά, ζητώντας από την κυβέρνηση να αλλάξει πολιτική, για να δοθεί νέα προοπτική για τον τόπο.
«Αν η κυβέρνηση πάει σε εκλογές, θα διαλυθεί η οικονομία», συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι αν προσφύγει η κυβέρνηση στις κάλπες, θα είναι γιατί θέλει να πάει στη δραχμή.
Παράλληλα, παρατήρησε ότι «μας πάνε σε ασφυξία με ένα νέο μνημόνιο», ενώ εκτίμησε ότι με μια αλλαγή πολιτικής, σε έναμιση χρόνο θα μπορούσε η χώρα να βγει από την κρίση.
Ο κ. Σαμαράς, πάντως, φάνηκε αισιόδοξος πως, σε περίπτωση συμφωνίας, θα αλλάξει η ψυχολογία της αγοράς, ενώ χαρακτήρισε τον ΕΝΦΙΑ ως τη μεγαλύτερη επικοινωνιακή ήττα της Ν.Δ.
«Είμαι ο πλέον ιδεολογικά ταγμένος κατά των φόρων», πρόσθεσε, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής σε κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, με προϋπόθεση το «καλό της πατρίδας».
Ερωτηθείς για την πρόεδρο της Βουλής, ο κ. Σαμαράς είπε ότι αν ήξερε όσα θα συνέβαιναν, δεν θα ψήφιζε την Ζωή Κωνσταντοπούλου, ενώ αποκάλυψε ότι πριν τον κ. Δήμα, είχε προτείνει στον κ. Κουβέλη να γίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με τον τελευταίο πάντως να δίνει αρνητική απάντηση.
«Αν ο κ. Κουβέλης είχε δεχτεί, σήμερα θα ήμασταν έξω από το μνημόνιο», συμπλήρωσε.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επεσήμανε ότι παρέλαβε μία χώρα στην εντατική, βγάζοντάς την στις αγορές, ενώ σχετικά με τις εξωτερικές σχέσεις της χώρας, δήλωσε ότι «δεν τις διαφημίσαμε αρκετά».
Σχολιάζοντας την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τη μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων από φορείς του Δημοσίου στην Τράπεζα της Ελλάδας, ο κ. Σαμαράς ανάφερε ότι πρόκειται για έναν αναγκαστικό δανεισμό απελπισίας, εκτιμώντας ότι υπάρχει θέμα νομικό και ηθικό.
«Ας δοθεί μία εγγύηση για την επιστροφή των χρημάτων», συμπλήρωσε, καλώντας τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να τοποθετηθεί δημόσια.