Οι παραδοχές, οι επιθέσεις και οι συναινέσεις
Παρά την κριτική που άσκησε στην κυβέρνηση, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, στην πρώτη του μετεκλογική συνέντευξη, εμφανίστηκε σε πολλά σημεία συναινετικός, υποστηρίζοντας ότι «Μπορούμε με μια συνολική πολιτική να βγούμε από το τέλμα στο οποίο έχει μπει η Ελλάδα».
Ο κ. Σαμαράς στην τηλεοπτική συνέντευξη, στην εκπομπή ONline στο MEGA, εμφανίστηκε αντίθετος με το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες, είτε με βουλευτικές εκλογές είτε με δημοψήφισμα, και υπέρ της δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού μετώπου από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης αλλά και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που πιστεύουν στην Ευρώπη.
«Θα ήταν κωμικό να γίνουν εκλογές μόλις δύο μήνες μετά τις προηγούμενες», είπε, αν και σε σχετική ερώτηση, δεν απέκλεισε η κυβέρνηση να κάνει μια τέτοια επιλογή, λέγοντας «φακίρης δεν έχω κάνει…».
«Αν πάμε σε εκλογές θα είναι για το εσωτερικό πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση θα έχει υποκύψει στην πτέρυγα που είναι με τη δραχμή», συμπλήρωσε. Και, άρα, κατά την άποψή του, η προκήρυξη εκλογών, όπως και ένα ενδεχόμενο δημοψήφισμα, «θα είχε ως δίλημμα “ευρώ ή δραχμή” και θα κατέληγε στη δραχμή, παρόλο που το 80% του ελληνικού λαού είναι υπέρ του ευρώ».
Κουβέλης για πρόεδρος Δημοκρατίας
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας άνοιξε τα χαρτιά του και για τα ονόματα που είχε προτείνει για την Προεδρεία της Δημοκρατίας, αποκαλύπτοντας ότι πριν από τον Σταύρο Δήμα, είχε προτείνει στον Φώτη Κουβέλη. «Δεν δέχθηκε. Αν είχε δεχθεί, υπολειπόταν δύο τρεις ψήφοι εκτός από εκείνες του κόμματός του, θα είχε εκλεγεί και σήμερα θα είμαστε έξω από το Μνημόνιο», ανέφερε, μάλιστα, ότι την προηγούμενη ημέρα από την ανακοίνωση της υποψηφιότητας Δήμα, είχε πάει ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης ως απεσταλμένος του στον κ. Κουβέλη, ο οποίος αρνήθηκε.
H Κωνσταντοπούλου
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε ερώτηση τηλεθεατή, απάντησε ότι αισθάνεται πως οφείλει να ζητήσει συγγνώμη για την ψήφο υπέρ της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου που έκανε το κόμμα του «Με αυτά που κάνει, δεν έπρεπε να την είχαμε ψηφίσει, σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ επικριτικός ήταν και για την αντιμετώπιση που επιφυλάσσει στη Χρυσή Αυγή η κυρία Κωνσταντοπούλου».
«Δεν ιδρώνει το αυτί καθενός που η Πρόεδρος της Βουλής ανέχεται τους χρυσαυγίτες και τους αναδεικνύει σε ρυθμιστές του πολιτεύματος», σχολίασε, ενώ, αντιθέτως, όπως είπε, ο ίδιος έδιωξε τον πρώην Γραμματέα της Κυβέρνησης Παναγιώτη Μπαλτάκο.
Η συμφωνία που δεν ήρθε
Ο κ. Σαμαράς διατύπωσε αιχμές για την άκαμπτη στάση των εταίρων της Ελλάδας που δεν επέτρεψε τη σύναψη συμφωνίας πριν από τις εκλογές. «Μας μεγάλωναν το δημοσιονομικό κενό. Σήκωναν συνέχεια τη μπάρα. Δεν βοήθησαν. Γιατί δεν βοήθησαν; Κουμπώθηκαν και επειδή δημιουργήθηκε πολιτική αβεβαιότητα. Έκαναν επιλογή επιφυλακτικής στάσης. Ήξεραν ότι υπήρχε πιθανότητα πρόωρων εκλογών και έβλεπαν και τις δημοσκοπήσεις», είπε και συμπλήρωσε με νόημα: «Πιστεύω ότι αν τα ξαναέβλεπαν τα πράγματα, ίσως να μην έκαναν τα ίδια…».
Ο πρώην πρωθυπουργός δεν έκρυψε το παράπονό του για τη συμπεριφορά των εταίρων της χώρας: «Ανέμενα περισσότερη βοήθεια», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Αισθάνθηκα ότι δεν ήθελαν συμφωνία, ιδιαίτερα το ΔΝΤ, και γι΄ αυτό ανέβαζαν τη μπάρα». Ο ίδιος πάντως απόσεισε την ευθύνη που του καταλογίζεται επειδή δεν έκλεισε συμφωνία. «Δεν είναι θετικό ότι δεν συμφώνησα;”, αναρωτήθηκε επιμένοντας ότι το γεγονός ότι δεν δέχθηκε στις απαιτήσεις της τρόικας «ήταν για το καλό του τόπου». Στο ίδιο πλαίσιο, επέμεινε ότι το email Χαρδούβελη απορρίπτει αυτά που ήθελε η τρόικα.
Ο ΕΝΦΙΑ
Ασκώντας αυτοκριτική για την προηγούμενη περίοδο διακυβέρνησης, ο πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε «επικοινωνιακό βατερλό» το ζήτημα του ΕΝΦΙΑ και εν γένει της υψηλής φορολογίας που επιβλήθηκε επί των ημερών του, λέγοντας ότι αυτό θα το διόρθωνε εάν είχε παραμείνει στην εξουσία και ολοκλήρωνε την τετραετία.
«Εγώ που είμαι ο πλέον ιδεολογικά ταγμένος κατά των φόρων δεν εξήγησα στον ελληνικό λαό ότι οι φόροι αυτοί ήταν προσωρινοί», ανέφερε ως ένα από τα μεγάλα λάθη στα οποία υπέπεσε.
«Παραλάβαμε μια χώρα στην εντατική και βγήκαμε στις αγορές», είπε αναφερόμενος στα επιτεύγματα της κυβέρνησής του, στα οποία ενέταξε επίσης την καθιέρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, όπως και τα ανοίγματα στην εξωτερική πολιτική, μεταξύ των οποίων και με την Ρωσία του Πούτιν, που, όπως είπε, δεν τα διαφήμισε.
Ο Βαρουφάκης
Ο πρώην πρωθυπουργός καταλόγισε απόλυτη απραξία και αδράνεια στη σημερινή κυβέρνηση. «Χάνουμε χρόνο και κανείς δεν ξέρει για τις αποφάσεις που λαμβάνονται», είπε στηλιτεύοντας ειδικά την τακτική του υπουργού Οικονομικών.
Αναφέρθηκε, μάλιστα, στην υπογραφή του Γιάννη Βαρουφάκη με την οποία αποδέχθηκε ότι η χώρα δεν είχε ανάγκη τα 7,2 δισ. ευρώ της δόσης που συμφώνησε να δοθούν μετά το τέλος της διαπραγμάτευσης. «Ήταν το άκρον άωτον της αλαζονείας ή της ασχετοσύνης», είπε για να συμπληρώσει: «Ο καθένας πήγαινε και έλεγε ό,τι ήθελε. Είναι ένα αλαλούμ για το οποίο δεν μπορώ να δώσω μια εξήγηση. Δεν ξέρω που βρίσκεται η διαπραγμάτευση. Αλλά νομίζω ότι δεν είμαι μόνον εγώ που δεν ξέρω. Δεν ξέρουμε ούτε οι ίδιοι. Κανείς δεν ξέρει».
Κατηγόρησε επίσης τον υπουργό Οικονομικών ότι «ξεκίνησε να κάνει κάτι άσχημο: να φτιάχνει εχθρούς». Όπως δε συμπλήρωσε, «η κυβέρνηση σήμερα δεν έχει καθόλου συμμάχους». Αντιθέτως, υποστήριξε ότι ο ίδιος μιλάει με πολλούς Ευρωπαίους ηγέτες και δίνει μάχη για να επιστραφούν στη χώρα μας τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών από τα ελληνικά ομόλογα.