Ένα βήμα μπροστά στις από κοινού σχέσεις τους έκαναν Αλέξης Τσίπρας και Άνγκελα Μέρκελ στις Βρυξέλλες καθώς η συνάντηση τους έγινε σε πολύ καλό κλίμα.
Μάλιστα ο Έλληνας Πρωθυπουργός αδράττονας την ευκαιρία ζήτησε από την Γερμανίδα ομόλογο του την επιτάχυνση των διαδικασιών, ώστε να ισχύσει η απόφαση της 20ής Φεβρουαρίου που προβλέπει μια πρώτη ενδιάμεση συμφωνία μέχρι τέλος Απριλίου.
Η κατ’ ιδίαν συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για το μεταναστευτικό στις Βρυξέλλες, ξεκίνησε στις 15.30 (ώρα Ελλάδος) για να ολοκληρωθεί περίπου μία ώρα αργότερα. Από ώρα σε ώρα αναμένεται η συνάντηση με το Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ωστόσο δεν έχει καθοριστεί ακόμα η ακριβής ώρα.
Σημειώνεται ότι το δεύτερο ραντεβού Τσίπρα – Μέρκελ πραγματοποιήθηκε ακριβώς ένα μήνα από τη μαραθώνια συνάντηση των δύο ηγετών στο Βερολίνο.
Τι έλεγαν στους διαδρόμους
Αξιωματούχοι της ΕΕ, σύμφωνα με το Reuters, δήλωσαν νωρίτερα ότι ανέμεναν η Μέρκελ να παραδώσει ένα μήνυμα ότι επιθυμεί να κρατήσει την Ελλάδα στο ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα και να αποφύγει μία καταστροφική χρωοκοπία, αλλά, για να επιτευχθεί αυτό, η κυβέρνηση Τσίπρα πρέπει να αναλάβει δεσμεύσεις στις τεχνικές συνομιλίες για λεπτομερή, κοστολογημένα μέτρα για να καταστήσει βιώσιμα τα δημόσια οικονομικά.
«Σε επίπεδο κορυφής, η Γερμανοί θέλουν να κρατήσουν την Ελλάδα στην ευρωζώνη και να βρουν μία λύση, αλλά ο χρόνος τελειώνει και μπορεί να υπάρξει περισσότερο δράμα πριν ο Αλ. Τσίπρας μπορέσει να αποφασίσει (“put his food down”) και να καταλήξει σε μία συμφωνία» δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος.
Φήμες και διαψεύσεις
«Η Ελλάδα έχει διανύσει το 70% του δρόμου, ας κάνουμε το υπόλοιπο μαζί, δεν μπορούμε να βαδίζουμε μόνοι μας». Με αυτή τη φράση, κυβερνητική πηγή περιέγραψε νωρίτερα τι σκόπευε να πει ο κ. Τσίπρας στη σημερινή του συνάντηση το μεσημέρι με την κυρία Μέρκελ.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «αν δεν επιτευχθεί σύγκλιση μέχρι τις 30 Απριλίου, όπως προβλέπεται από τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου, τότε αυτή παύει να ισχύει και όλα είναι ανοιχτά, ακόμα και οι εκλογές».
Ωστόσο, το Μεγάρο Μαξίμου διαψεύδει ότι θα τεθεί τελεσίγραφο στη Γερμανίδα καγκελάριο, αναφέροντας πως: «Η ελληνική κυβέρνηση όπως δεν δέχεται τελεσίγραφα, έτσι και δεν θέτει».